Fira sportlov på Åland tillsammans med familjen eller vännerna. Du kan också njuta av en avkopplande helg i skärgården under vintermånaderna. Många har besökt Åland sommartid men den åländska vintern är okänd för de flesta – det finns dock många anledningar att resa hit även under lågsäsong. Här väntar härliga naturupplevelser, tid tillsammans, lugn och ro samt gott om utrymme. 

 

I VÄNTAN PÅ SNÖN

Tack vare det milda havsklimatet kommer vintern ofta igång lite senare på Åland och den är lite kortare än på fastlandet. För den som gillar vandring är det en fördel. Om den riktiga vinterkylan och snön låter vänta sig kan man vandra på Ålands många vandringsstigar och -leder långt in på vintern. Ta på vattentåliga kläder och skor, packa ner sittunderlag och värmande dryck i en ryggsäck och ge dig på upptäcktsfärd till den vackra och varierande naturen. Stanna på picknick vid ett utsiktstorn eller på en strandklippa, njut av lugnet och varva ner. 

För den som längtar ut till havs ordnas båtturer i skärgården även på vintern. Kontakta ett båttaxiföretag så får du en trygg och skräddarsydd båtutflykt. Det finns också möjlighet att paddla kajak längs de folktomma stränderna.

När senast såg du en klar stjärnhimmel eller kunde urskilja Vintergatan? När marken är bar och mörkret faller över Åland är det mörkt på riktigt. Speciellt ute på landsbygden finns det få ljuskällor och stjärnhimlen är magisk.

 

LIVET PÅ ISEN

När isarna lägger sig – ofta i midvinter – förvandlas skärgårdslandskapet till ett kallt vinterparadis. Med långfärdsskridskor och stavar kan du ta dig fram över fjärdarna på ett helt nytt sätt. Det ordnas regelbundet utflykter med erfarna guider och med rätta instruktioner och rätt säkerhetsutrustning kan du tryggt ta dig fram över isen. 

Om du trivs bättre på spolad is finns det friåkningstider i ishallen Islandia i Mariehamn. Man kommer nära isen också i curlinghallen i Eckerö. OS-sporten curling är en omtyckt aktivitet och passar även för större grupper.

En trevlig vinteraktivitet är att isfiska. Det är spännande att borra hål i isen, pilka efter abborre och gös eller ställa upp ismetespön och vänta på plinget i bjällran som berättar att en gädda hugger på betet.

 

SKIDA LÄNGD OCH UTFÖR

Ålands skid- och skidskyttecentrum kan den som gillar skidåkning ge sig ut i längdspåret. Skidor kan hyras på plats och under snöfattiga vintrar görs konstsnö. På Ålands golfbanor dras det också skidspår när vädret tillåter och i den lilla men roliga backen Germundö Alpin kan slalom- och snowboardåkare ha fina vinterdagar. Efter ett par timmar i frisk vinterluft får du inte glömma att bada bastu, koppla av i ett vildmarksbad och ta sedan ett dopp i det iskalla havet.

 

BADHUS, BIO OCH MYCKET MER

Vintern är förstås högsäsong även för inomhusaktiviteter. Gå på bio, discobowling och besök Mariehamns stadsbibliotek. I badhuset Mariebad och i Ålands idrottscenters simbassäng kan du ägna dig åt vattenlek och på museer kan du lära dig mer om Ålands spännande historia. Ålands sjöfartsmuseum, Ålands kulturhistoria museum och Ålands konstmuseum har generösa öppettider även under vintern. För den som gillar att träna finns det flera gym och gruppträningar med brett utbud, allt från yoga till CrossFit.

 

Senast uppdaterad 10.12.2020

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Julbord på Åland

Kom och smaka på åländskt julbord med en skärgårdstwist!

Läs mer

Upplev åländska julmarknader

Ta del av åländska julmarknader och upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker.

Läs mer

På Åland firar vi lillajul

Lillajul är en gammal och omtyckt tradition som alltid firas lördagen innan första advent. Passa på att besöka Åland just den helgen och besök lillajulmarknaden på Jan Karlsgården.

Läs mer