Fira nyår eller sportlov på Åland. Du kan också ta en avkopplande helg i skärgården under vintermånaderna. Många har besökt Åland sommartid men den åländska vintern är okänd för de flesta. Det finns dock många anledningar att resa hit även under lågsäsong.

 

 

I väntan på snön

Tack vare det milda havsklimatet är hösten ofta varmare och längre på Åland än på fastlandet. Snön lägger sig ofta först närmare årsskiftet vilket gör det möjligt att vandra på Ålands många vandringsstigar och -leder långt in på hösten. Ta på vattentåliga kläder och skor, packa ner sittunderlag och värmande dryck i en ryggsäck och ge dig på upptäcktsfärd till den vackra och varierande naturen. Stanna på picknick vid ett utsiktstorn eller på en strandklippa, njut av utsikten och varva ner. 

För den som längtar ut till havs ordnas båtturer i skärgården även på vintern. Kontakta ett båttaxiföretag så får du en trygg och skräddarsydd båtupplevelse. Det finns också möjlighet att paddla kajak längs de tomma stränderna.

När senast såg du en klar stjärnhimmel eller kunde urskilja Vintergatan? När marken är bar och mörkret faller över Åland är det mörkt på riktigt. Speciellt ute på landsbygden finns det få ljuskällor och stjärnhimlen är magisk.

 

I väntan på jul

Lillajul är en gammal och omtyckt tradition på Åland och firas lördagen före den första advent. Den är som den riktiga julen men lite mindre. Julgranen är kortare, julklapparna mindre och rätterna på julbordet färre. Stämningen är dock lika förväntansfull och fridfull som på julafton.

Lillajul är startskottet för julfirandet och i samband med att den traditionella lillajulmarknaden hålls på friluftsmuseet Jan Karlsgården intill Kastelholms slott vrids julstämningen upp ordentligt. Hela december fylls sedan av julmarknader, julkonserter och julbord på restaurangerna. Ett besök på Åland i december väcker garanterat julkänslorna till liv.

 

Livet på isen

När isarna lägger sig förvandlas skärgårdslandskapet till ett kallt vinterparadis. Med långfärdsskridskor och stavar kan du ta dig fram över fjärdarna på ett helt nytt sätt. Det ordnas regelbundet utflykter med erfarna guider och med rätt instruktioner och säkerhetsutrustning kan du tryggt ta dig fram över isen. 

Om du trivs bättre på spolad is finns det friåkningstider i ishallen Islandia i Mariehamn. Man kommer nära isen också i curlinghallen i Eckerö – OS-sporten curling är en omtyckt aktivitet och passar även för större grupper.

En trevlig vinteraktivitet är att isfiska. Det är spännande att borra hål i isen, pilka efter abborre och gös eller ställa upp ismetespön och vänta på plinget i bjällran som berättar att en gädda huggit på betet.

Skida längd och utför

Ålands skid- och skidskyttecentrum kan den som gillar skidåkning ge sig ut i längdspåret. Skidor kan hyras på plats och under snöfattiga vintrar görs konstsnö. På Ålands golfbanor dras det också skidspår när vädret tillåter och i den lilla men roliga backen Germundö Alpin kan slalom- och snowboardåkare ha fina vinterdagar. Efter ett par timmar i frisk vinterluft får du inte glömma att bada bastu, koppla av i ett vildmarksbad eller ta ett dopp i det iskalla havet.

Badhus, bio och mycket mer

Vintern är förstås högsäsong även för inomhusaktiviteter. Gå på bio, discobowling och besök Mariehamns stadsbibliotek. I badhuset Mariebad och i Ålands idrottscenters simbassäng kan du ägna dig åt vattenlek och på Ålands museer kan du lära dig mer om Ålands spännande historia. Ålands sjöfartsmuseum, Ålands kulturhistoria museum och Ålands konstmuseum har generösa öppettider även under vintern. För den som gillar att träna finns det flera gym och gruppträningar med brett utbud, allt från yoga till CrossFit.

 

 

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Julbord på Åland

Kom och smaka på åländskt julbord med en skärgårdstwist!

Läs mer

Upplev åländska julmarknader

Ta del av åländska julmarknader och upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker.

Läs mer

På Åland firar vi lillajul

Lillajul är en gammal och omtyckt tradition som alltid firas lördagen innan första advent. Passa på att besöka Åland just den helgen och besök lillajulmarknaden på Jan Karlsgården.

Läs mer