Drömmer du om ett bröllop vid havet eller i en idyllisk lantlig miljö? Vill du bjuda dina nära och kära på en fantastisk fest med god mat och dryck, i en härlig lokal där ni kan dansa och umgås långt in på småtimmarna? Åland är den perfekta destinationen för bröllop och fester.

Bröllops- och festkoordinatorn Michaela Eckerman som driver företaget Festmagasinet är född och uppvuxen på natursköna Åland. Hon vet att det finns många speciella platser som passar för bröllop här.
– Vi har väldigt vackra skärgårdsmiljöer men också en fin landsbygd, säger Michaela.
Tänk dig till exempel en vigsel ombord på det fyrmastade segelfartyget Pommern, ute på lotsön Kobba Klintar, i parken vid Lemströms kanal eller vid de gammaldags grå sjöbodarna i Käringsund. Kanske vill du gifta dig på en solblekt badbrygga eller en len granitklippa? Eller i någon av de tjugotal vackra och stämningsfulla kyrkor och kapell som finns runt om på Åland? Bröllopsfesten kan du hålla i en restaurang, en vacker lada som exempelvis på Skeppargården Pellas, eller varför inte i den stilrena foajén med sjöutsikt på kultur- och kongresshuset Alandica?
– Det finns många alternativ men om man inte kommer från Åland vet man kanske inte var man ska börja. Då kan man boka in en tid hos mig så hjälper jag med planeringen, säger Michaela. 

Bröllop i slottsmiljö

Smakbyn i Kastelholm ordnar bröllop och andra fester hela året om.
– Ibland vigs brudpar i vår mysiga vinkällare, ibland på Kastelholms slott och ibland i den kulturhistoriskt vackra miljön på friluftsmuseet Jan Karlsgården. Och ibland vigs de kyrkligt eller borgerligt någon annanstans och sedan kommer de hit för middagen och festen, säger Jenny Björklund som driver Smakbyn tillsammans med sin man, den prisbelönta kocken Michael Björklund. 

På Smakbyn utformar man gärna menyn enligt brudparets önskemål, och man kan också hjälpa till med exempelvis bandbokningar, blommor och fotografer.

Bröllop på en egen ö

Ön Silverskär i Ålands norra skärgård är en annan omtyckt plats för bröllop och kalas. Här får man en hel ö för sig själv och man kan välja om man vill stanna i en eller flera dagar för en oförglömlig skärgårdsupplevelse. Kickan Sundblom på Silverskär Islands berättar att flest bröllop har ordnats på huvudön Silverskär, men man har också haft vigslar och fester på grannön Klobben.

Ofta väljer brudparen en vigsel på klipporna nära havet dit de skjutsas med en vackert utsmyckad träbåt. Sedan dukar Silverskärs duktiga kockar upp en fantastisk bröllopsmiddag och därefter blir det dans och kanske nattbastu!

Många väljer att stanna över natten och om brudparet vill ha en stund helt för sig själva rekommenderas toppstugan på Klobben eller eremitstugan på ön Sviskär. Silverskär hjälper till med planering och arrangemang och de ordnar bröllop, kalas och fester under maj-november.

Bröllop på lyxiga Havsvidden

Havsvidden Resort är en lyxig anläggning som ligger precis invid havet och naturen i Geta på norra Åland. Här kan man vigas på de röda granitklipporna och ordna bröllopsmiddag i den rymliga och vackra lokalen Storm som med sina stora fönster släpper in mycket ljus och ger en storslagen utsikt över Norrhavet.

Det går bra att ordna flerdagarsbröllop på Havsvidden och gästerna kan övernatta i klipphus eller hotellrum. Tid att umgås och trevlig samvaro får man i spa- och bastuhuset på Havsviddens strand.  

Bröllop i vackra Eckerö

Käringsund Resort & Conference är ett fint alternativ för dig som vill ordna bröllopsfest på västra Åland. Miljön är vacker med en sandstrand och närhet till både röda klippor och ett gammalt fiskeläge som figurerat i Saltkråkan. Här finns festlokaler i olika storlekar och olika boendemöjligheter för brudpar och gäster. Den som vill ordna ett flerdagarsbröllop med roliga sidoaktiviteter har mycket att välja på i Käringsund, till exempel vattenskotersafari, fisketurer och minigolfturneringar. På västra Åland finns också den historiska byggnaden Eckerö Post och Tullhus vars fina innergård passar bra för utomhusvigslar.

Perfekt elopementdestination

Är ett stort bröllop inget för er? Då kan ni satsa på ett elopement, en intim ceremoni för er själva eller med några enstaka gäster. Åland med sin närhet till både Sverige och Finland är den perfekta destinationen att rymma till. En unik och speciell ö, men ändå bekvämt nära. Kanske vill ni vigas i det guliiga Sjöfararkapellet i Mariehamn, det passar perfekt för intima bröllop. 

Möhippor och svensexor

Varför inte åka till Åland på möhippa eller svensexa? Här finns många företag som kan ordna roliga aktiviteter. Utmana er själva på höghöjdsbanan Flowpark på Sandösund Resort & Camping, tävla i en bondgårdsinspirerad 5-kamp på hästcentret Granlunda Gård eller lek loss i Leklandet i Eckerö. En sportfiskeguidning, keramikkurs, kajaktur eller kanske en dryckesprovning hos bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery är andra trevliga alternativ, eller så kanske ni hyr en egen stuga vid havet där ni kan ordna en trevlig middag, bada bastu och umgås i lugn och ro.

Firandet kan ni förresten inleda redan på färjan till Åland och på hemvägen hinner ni prata om allt som hänt. Varje dygn ankommer omkring 30 färjturer från Sverige och Finland till Åland så det är lätt att ta sig både hit och hem. Det går också att flyga till Åland från Sverige och Finland.


Relaterade artiklar

Upptäck vackra Vinteråland

Fira jul, lillajul och nyår på Åland eller tillbringa några lediga dagar i skärgården för att se hur den glimmar och gnistrar när den klätt sig i sin allra vackraste vinterskrud.

Läs mer

Världens äldsta öl är återskapat

Fem flaskor öl som legat på 50 meters djup i 170 år bärgades från ett skeppsvrak utanför Föglö.

Läs mer

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Upplev hösten på Åland

Upplev den färgsprakande och mysiga hösten på Åland!

Läs mer

Tolv åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tolv av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Green Key och Blue Flag

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer