Bröllop i skärgården, ÅlandI det natursköna öriket är möjligheterna många till ett speciellt bröllop på ert sätt. Vill ni gifta er kyrkligt eller borgerligt? Inomhus eller under bar himmel? Många gäster eller bara de närmaste? Förutom vacker skärgårdsnatur med många fina vigselalternativ är Åland en naturlig mötesplats för er med släkt och vänner i både Sverige och Finland. Varje dygn anländer minst 30 färjor och flygplan från båda sidor till Åland.brollop_puss Det finns 16 kyrkor att välja på. Det är enkelt att ordna, men ni måste förstås kontakta kyrkan i god tid, särskilt på sommaren. Många väljer mindre kyrkor ute i skärgården. Det går till och med att hålla ett skärgårdsbröllop i staden Mariehamn, till exempel i Sjökvarterets sjöfararkapell. Söker du mer annorlunda alternativ? Vad sägs om att gifta sig ombord på det unika segelfartyget Pommern i Mariehamn? Middag på restaurang Nautical och boende på något av hotellen intill, varför inte hotell Pommern? Du kan arrangera med hjälp av hotell, restauranger och cateringfirmor. Ett bra tips är att kontakta en lokal researrangör på Åland, de har kontakterna och erfarenheten att sy ihop ett bra paket.  

Kyrklig vigsel

På Åland finns 16 vackra kyrkor att välja mellan för er som vill ha ett kyrkligt bröllop. Många av de gamla kyrkorna härstammar från medeltiden.brollop_kyrka När ni hittat den kyrka ni vill gifta er i kontaktar ni kyrkoherdeämbetet i församlingen kyrkan tillhör. Hos dem bokar ni datum och klockslag för vigsel och vigselsamtal samt reserverar präst och kantor. Tänk på att sommarbröllopen är särskilt populära så det gäller att vara ute i god tid. Förutom i kyrkan kan den kyrkliga äktenskapsceremonin också genomföras i ett kapell, i församlingens övriga utrymmen, i en festlokal eller på vilken annan plats som helst på Åland enligt överenskommelse.

Boende på bröllopet

Det finns gott om boende för både brudparets bröllopsnatt och alla gäster. Vi börjar med brudparet:

Lite lyxigare

Riktigt bekväm blir bröllopsnatten i bröllopssviten på Hotell Arkipelag, på något annat av hotellen i Mariehamn eller på Hotell Havsvidden vid det mäktiga Norrhavet. Även ön Silverskär är ett härligt alternativ. Silverskär erbjuder natur och ostörd natur i eremitstugan på grannön Sviskär. För dig som gillar stuglivet finns flera exklusiva stugor att välja på runtom på Åland.

Lite enklare

Ett personligt och trivsamt alternativ för bröllopsnatten är Kvarnbo Gästhem med nyrenoverade rum i gammal stil. En natt på gästhemmet tar dig tillbaka till sekelskiftet 1899-1900. Att vakna upp tillsammans efter en natt i en egen stuga är också mysigt. Hjortö stugor, Norrö stugor eller Holmströms stugor är bara några exempel.

Boende för gäster

Det är trevligt för gästerna att bo tillsammans, till exempel på hotell eller i en stugby. Kontakta dem själv eller ta hjälp av någon av de större logiförmedlingarna på Åland: Eckerö Linjen, Viking Line eller Destination Åland. Eller boka online via Visit Ålands hemsida. 

 


Relaterade artiklar

Tolv åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tolv av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Green Key och Blue Flag

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt och bidra till ålänningarnas mål att minska öns koldioxidutsläpp med 60 procent till 2030.

Läs mer

Miljön är viktig för ålänningarna

När man bor mitt i havet måste man ta hand om det och hålla det rent. Ålänningarna är måna om sin natur och just nu pågår mycket arbete för att göra destinationen ännu mer hållbar och attraktiv.

Läs mer