Under våren 2020 slogs det fast att Åland skulle satsa stort på discgolf, i vissa kretsar även kallat frisbeegolf. Man strävar till att under 2020 öppna en discgolfbana i var och en av Ålands 16 kommuner, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! Merparten av banorna (11 st.) blev färdigställda till invigningen den 25 juli 2020 och resten av dem kommer att bli klara under september 2020.

 

Discgolf spelas över nio eller arton hål och uppdraget är att få discen (frisbeen) i mål som kan vara på olika avstånd från utkastplatsen. Liksom i vanlig golf vill spelaren få discen i mål med så få kast som möjligt och ett hål kan ha par (idealantal kast) tre, fyra eller fem. Ta med egna frisbeegolfdiscar, låna ett set hos Visit Ålands turistinformation eller köp ett nytt set på Åland för att utöva sporten. 

Gratis spel på banorna

Att spela på de åländska discgolfbanorna ska vara gratis. Det enda som krävs är egna discar, något som kan köpas i de flesta välsorterade sport- och leksaksaffärer. Som förstagångsspelare klarar man sig utmärkt med en enkel disc, men när man har spelat några rundor så märker man att det kan vara bra att använda olika typer av disc beroende på spelsituation. Exempelvis kan det användas en lättare typ av disc för det längre öppningskastet medan det närspelet kring målet är bättre med en tyngre disc som liksom i golf kallas putter. 

Perfekt för barnfamiljen

Discgolf är en utmärkt sysselsättning för barnfamiljen som besöker Åland. Dels är sporten ytterst förmånlig att utöva då det bara behövs några discar och spel på banorna är fritt. Dels är en runda inte speciellt tidskrävande: att spela nio hål tar cirka 45 minuter och i anslutning till discgolfanläggningarna finns ofta någon form av service i form av kiosker, affärer eller liknande.

Utvidgade samt nya banor

Discgolf har redan funnits på Åland i flera år. Den första banan byggdes genom ett privat initiativ på skärgårdsön Lappo i Brändö kommun och banan har utvidgats till en 18-hålsbana. Den andra banan byggdes i Mariehamns västra hamn, i Badhusparken ovanför ÅSS gästhamn. Även denna niohålsbana ska utvidgas till att bli en 18-hålsbana. 

En helt ny 18-hålsbana har anlagts i natursköna Geta, i anslutning till restaurang Soltuna med en slående utsikt över norra Ålands vackra klippor och  öppet hav. I Eckerö har byggts en niohålsbana i anslutning till Käringsund Resort, bara ett stenkast från färjehamnen i Berghamn. Du kan läsa mer om banorna.

Utmaning – spela 16 banor på en dag

En intressant utmaning för den riktigt bitne discgolfspelaren kan vara att spela samtliga 16 banor på ett dygn, något som dock kan kräva cirka 20 timmar och hjälp av en lokal guide och tillgång till båt.

Om man hyr en båt så finns en god möjlighet att spela alla 16 banor på tre dagar, i behagligt tempo. Fem av banorna placeras på mindre öar som man kan nå med färja från huvudön. Med hjälp av färja är det även möjligt att nå samtliga banor med din egen bil. 

Visit ålands turistinformation har några set med discar till utlåning för besökare som bara vill prova på sporten under sitt besök på Åland.

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Nya Slottsbanan spås bli en av Europas bästa

Ålands Golfklubb har byggt om sin parkliknande 18-hålsbana Slottsbanan. Läs mer om den totalrenoverade, havsnära banan som väntas bli en av Europas toppbanor.

Läs mer

Välj en aktiv semester på Åland

Träna och tävla på Åland på egen hand eller med ditt lag, eller boka in en aktiv semester med roliga pulshöjande aktiviteter.

Läs mer

14 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Pröva lyckan på de åländska banorna

På Åland kan du spela golf från första maj ända fram till slutet av oktober tack vare havet och det gynnsamma klimatet som håller greenerna fina länge. Här finns alla utmaningar en golfare kan önska sig.

Läs mer

Golfa i slottsmiljö

Ålands Golfklubb ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott i Sund – på området där Kung Gustav Vasa jagade älg under 1500-talet.

Läs mer

Golfbanan på Ålands solsida

Eckerö Golf erbjuder fina spelmöjligheter på en trivsam 18-hålsbana. De första nio hålen har en öppen karaktär och ligger i det åländska odlingslandskapet. De sista nio hålen är en skogsbana, kantad av tallskog och myrmarker.

Läs mer