Ta familjen till Åland på sportlovet och njut av kvalitetstid tillsammans, roliga aktiviteter, frisk skärgårdsluft och närproducerad mat. Åland är som gjort för en lyckad semester och avkoppling oavsett om ni kommer över dagen, stannar över helgen eller utforskar Åland under en hel vecka. Här kommer några förslag på aktiviteter för hela familjen. 

Sportlovet är vecka 8 på Åland men det går precis lika många färjeturer hit veckorna före och efter. Du kan boka hotell, B&B eller stuga på egen hand eller ett färdigt resepaket hos något av rederierna Viking Line, Eckerö Linjen eller Tallink Silja eller via en av våra resebyråer. Det är enkelt att ta med egen bil på färjan, men om du stannar i Mariehamn är det lätt att ta sig fram till fots tack vare de korta avstånden.

Själva resan till Åland är en upplevelse i sig – på färjan kan du njuta av god mat, program, shopping, spa-behandlingar och vackra vyer när färjan glider genom skärgården. Framme väntar hemtrevligt boende, roliga aktiviteter och minnesvärda smakupplevelser. Och kanske viktigast av allt – gemensam tid samt  gott om avkoppling och utrymme.

 

ATT GÖRA I MARIEHAMN 

KOPPLA AV I ÄVENTYRSBADET MARIEBAD 

Mariehamns badhus Mariebad ligger vackert vid vattnet på några minuters promenadavstånd från stadens centrum. Här finns en 25-meters motionsbassäng, bastu och bubbelpool, men det som brukar locka barnen mest är äventyrsdelen med en 65 meter lång vattenrutschbana, grotta med vattenfall och härligt bubblande barnbassäng.

Relaxavdelningen på övre våningen erbjuder spa-behandlingar med allt från massage till skönhetsbehandlingar. I caféet kan du avnjuta thai-mat och husmanskost, smörgåsar, bakverk, glass och läsk både under och efter badet.

 

ÅK SKRIDSKOR OCH BOWLA 

Mariehamns ishall Islandia finns på promenadavstånd från hotellen i centrum. Allmänheten är välkommen att åka skridsko i ishallen under särskilda tider

Ett stenkast från Islandia, i Mariehamns idrottsgård, finns bowlinghall med åtta banor. Varje lördag ordnas discobowling med partystämning. 

På idrottsgården finns också ett gym och en judohall samt idrottshall för innebandy, handboll, volleyboll, basket, badminton och bordtennis. 

 

SPÄNNANDE SJÖFARTSMUSEUM 

I Ålands sjöfartsmuseum finns något för alla: stora som små, sjöbjörnar som landkrabbor. Det är sjöfolkets egna berättelser som står i centrum, rikt illustrerade med spännande föremål, vackra interiörer och interaktiva stationer. Genom utställningarna kan du förflytta dig till andra tider och andra rum. 

Missa inte museets lekrum ”Ruby och Havet”, en fantasifull upplevelse med havet i fokus. Där kan man bekanta sig med bl.a. vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor och annat spännande under vattenytan, men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba. Det finns hiss mellan rummets två nivåer så att alla kan ta sig upp och ner i rummet.

 

KULTUR OCH KONST UNDER SAMMA TAK

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum finns nära Mariehamns stadshus nära stadens östra strand. Intressanta basutställningar för dig på en tidsresa genom Ålands historia, från att de första säljägare anlände till de obebodda öarna till nutid och dess moderna och globala samhälle. 

Bekanta dig också med åländsk konst. I utställningen finns både tavlor, fotografier, skulpturer, installationer och därtill specialutställningar som byts ut med jämna mellanrum. I museets barnhörna finns kreativa aktiviteter för barn – man kan t.ex. bygga en fyr eller lösa rebusar.

 

ATT GÖRA PÅ LANDSBYGDEN

SIMMA OCH GYMMA PÅ ÅLANDS IDROTTSCENTER

En pärla för dig som vill röra dig på sportlovet ligger en kvarts biltur norr om Mariehamn i Godby. Ålands idrottscenter är en anläggning med simhall, gym, idrottshall för pingis, badminton, innebandy och fotboll. Utomhusskridskobanan är öppen om vädret tillåter. Efter en aktiv dag behöver man mat och energi. Centrets Be Good Sports Café erbjuder mat och goda mellanmål efter motion, plask och bastubad.

 

PROVA PÅ CURLING I ECKERÖ 

Visste du att curlingcentret i Eckerö på västra Åland stått värd för Paf Masters-världstourtävling för den kvinnliga världseliten flera år i rad?

Sätt på curlingskor och hjälm du också och lär dig lägga sten och sopa i Ålandhotels curlingcenter i Eckerö. Utmana dig sedan i matchen tillsammans med familjen eller vännerna. Curlingcentret har både drop-in och förhandsbokningar, men det rekommenderas att boka curlingtid minst en dag innan. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår.

 

LASERSPEL FÖR BARN OCH VUXNA

I Eckerö ligger även speläventyret Spark Laser Arena som är en fartfylld och spännande aktivitet för alla spelsugna från 7 år och uppåt. På Laser Arenan kan man välja bland 20 olika spelalternativ. En spelomgång tar 18 minuter men man kan spela flera spel efter varandra. Laser Arenan håller öppet för förhandsbokade grupper så kom ihåg att boka speläventyret i förväg innan turen till Eckerö.

 

HANTVERK, MAT OCH SMAKUPPLEVELSER

Mariehamn är en liten stad med förvånande brett utbud av butiker, restauranger och kaféer där man kan köpa lokala produkter, njuta av god, lokalproducerad mat och fika i lugn och ro med hembakade delikatesser. 

Det finns flera intressanta affärer i centrum men speciellt i konsthantverksbutiken SALT och guldsmedsaffären Guldviva i Sjökvarteret hittar man unika, lokala hantverksprodukter. 

Har du smakat på ålandspannkaka eller gräddmunkar? Populära kaféer bland ortsborna är bl.a. Bagarstugan, Svarta Katten, Viktor och Iwa. Restaurangerna på Åland använder sig av lokala råvaror i hög utsträckning. Bl.a. Kvarter5, Nautical, Park Alandia, Arkipelag, Compagniet, Boquerian, Indigo och Diablo i Mariehamn, restaurang Stallhagen vid bryggeriet i Godby och Björnhofvda Gård i Eckerö är några ställen att rekommendera. Det finns ytterligare andra mysiga restauranger och matställen i Mariehamn.

Passa även på att smaka på färskpressad äppelmust och andra lokalproducerade matvaror såsom ostar, charkuterier, marmelader, honung, senap och chokladpraliner. Många av produkterna har vunnit priser i olika tävlingar och är både uppskattade souvenirer och perfekta att ta med sig hem.

 

Sidan uppdaterad 11.12.2020

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer