Marknader, nyfödda lamm, god mat och spirande natur. Det och mycket mer kan du ta del av på Åland under påsken.

För många är påsken en favorithögtid. Kraven och förväntningarna är inte lika höga som under exempelvis jul och nyår, och istället kan man ta dagen som den kommer och få mer tid för vila och samvaro.

På Åland ordnas traditionella påskmarknader, du kan smaka på läckra påskmenyer, gå på intressanta museer och det ordnas roliga aktiviteter som passar för både stora och små.

Glöm inte heller att bara vara. Ta en promenad bland vårblommorna och slå dig ner på en plats med havsutsikt, låt solen värma ditt ansikte och tanka mängder av ny energi. Boka in några dagars semester och kom i vårstämning i skärgården!

Nyfödda lamm

Tycker du att små nyfödda lamm med skutt i benen är bland det sötaste som finns? Då kan du besöka Marskogens lamm i Finström där du kan klappa de ulliga lammen och fynda i gårdsbutiken. Marskogens lamm håller öppet både helgen före påsk 1314.4 kl. 1216 och på påskafton 20.4 kl. 12–16.

Ta en fika

Flera åländska kaféer som haft vinterstängt slår upp dörrarna igen i samband med påsk. Besök till exempel Brobacka gästhem som erbjuder lättare luncher och hembakt kaffebröd ett stenkast från Ämnesström i Jomala. Brobacka kafé håller öppet 2021.4 kl. 1116.

Stickstugan Hantverk & Café i Järsö, tio kilometer söder om Mariehamn, öppnar också upp för säsongen. Njut av hembakt och lätta luncher, botanisera bland hantverket i gårdsbutiken och strosa i den omkringliggande trädgården som vaknar till liv efter vintern. Stickstugan har öppet 1921.4 kl. 12–17.

Påskmenyer

På Michael Björklunds restaurang Smakbyn ett stenkast från Kastelholms slott älskar man påskens delikatesser och bland annat ägg, sill, choklad och lamm dukas upp. Den här påsken serveras ett förrättsbord, olika varmrätter och ett läckert dessertbord. Smakbyn öppnar upp efter vinterledigheten måndagen innan påsk, den 15.4, och på långfredag 19.4 och påskafton 20.4 håller man öppet från kl. 13.00.

Soltuna Restaurang uppe på Getabergen serverar påskbord i fyra dagar, 1922.4. Här kan du njuta god mat och vidsträckt havsutsikt och efter måltiden kan du ta en lång promenad längs Grottstigen. Mer information om öppettider och beskrivning av påskbordet publiceras på Soltunas hemsida.

Hos Västerro på Herrön i Lemland dukar man upp delikatesser från havet. Småskaligt fiske och mathantverk står i fokus, och här blir det bland annat en variant av den prisbelönta åländska fiskbrädan och andra läckerheter med påsktema. Dukningen 20–22.4 börjar kl. 16, och du måste förhandsboka din plats. Det gör du lätt per mejl till [email protected] eller genom att skicka ett sms till +358 40 745 8299.

Påskmarknad och festival

På den traditionella påskmarknaden på torget i Mariehamn är det lätt att komma i påskstämning. Marknaden hålls den 20.4 kl. 10–15 och här kan du bland annat fynda lokala delikatesser, hantverk och påskpynt. I Vargata i Vårdö ordnas också en påskmarknad på skärtorsdagen den 18.4 kl. 11-15

Indigo Restaurang & Bar ordnar en påskfestival den 18-20.4. Under tre kvällar bjuds det på jazz, öppen scen, liveband, konst, poesi och DJ:s. Åländska mikrobryggeriet Open Water Brewery har en egen ölbar på Indigo under festivalen och inträdet är fritt. Festivalprogrammet hittar du här.

Påsköppet på slottet

Kastelholms slott håller påsköppet 19–21.4 kl. 10–16. Lär dig mer om slottet med hjälp av audioguiden som finns på svenska, finska och engelska. I barnens rum kan du klä ut dig till prins eller prinsessa, eller så kan du ta dig runt i slottet på jakt efter piratkistor.

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum i Mariehamn har öppet 18.4 och 20.4kl. 11–15. Här kan du lära dig om Ålands första invånare som levde för 7500 år sedan och om den åländska historien fram till i dag. Konstmuseets maskot Busis Byman har ett eget rum där unga besökare kan upptäcka och uppleva, fundera och filosofera kring konst. Någonstans i rummet har Busis gömt sig, och du kan leta efter både figurer och små tassmärken.

Ålands Sjöfartsmuseum har öppet kl. 1116 alla dagar under påsken. Klättra i stormasten, stuva last och ta kommando över ditt eget fartyg. Barn kan gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby eller lära sig mer om både undervattensvärlden och miljön ovanför ytan i det fina barnrummet. I pysselverkstaden Korallen får kreativiteten flöda med hjälp av återvinningsmaterial.

Plaskig påsk

Gillar du att simma, bada bubbelpool och åka vattenrutschkana? Åland har två stora badanläggningar och båda håller öppet under på påsken. I Mariehamn kan du besöka Mariebad som har öppet 20.4 kl. 10–18 och 21–22.4 kl. 12–18 och i Finström hittar du Ålands idrottscenter som har öppet 19–22.4 kl. 12–18.

Spännande toppfotboll

Åland har två fotbollslag på högsta nationella nivå, herrlaget IFK Mariehamn och damlaget Åland United. På påskafton 20.4 kl. 16.00 ställs IFK mot Rovaniemiklubben RoPS och du kan följa den spännande matchen tillsammans med entusiastiska supportrar på Wiklöf Holding Arenas läktare. På annandag påsk 22.4 kl. 17.00 är det Åland Uniteds tur att ta emot Åboklubben TPS på samma arena.

Åland Grönskar

Boka redan nu in 25–26.5 i din kalender! Då bjuder föreningen Skördefestens Vänner in till evenemanget Åland Grönskar ett vårligt småsyskon till den populära Skördefesten på Åland.

Den sista helgen i maj öppnar gårdar, kaféer, restauranger och trädgårdar upp och du som besökare är välkommen att smaka på fräscha primörer, klappa nyfödda lamm och njuta av spröda sparrisar, blommande äppelträdgårdar och ljusa vårkvällar.  

Boka online

Du vet väl att du kan boka resa, boende och upplevelser på www.visitaland.com? För fler evenemang och bokning av biljetter gå in på evenemangskalendern.

 

Categories


Relaterade artiklar

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

MÅNGFALDIGT PRISBELÖNTA MARSKOGENS LAMM

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Matte Ekholm bryggmästare

Läs mer

Äpplen som i en liten ask

Läs mer