Gäddfiske och abborrfiske
De åländska fiskevattnen med sina stränder, öar, uddar, grynnor och vassvikar är som gjorda för gäddan. Är du på jakt efter gammelgäddan är april–maj och tidig höst till isläggning den bästa tiden för gäddfiske på Åland.
Särskilt under hösten är gäddorna på hugget och bjuder gärna upp till ordentlig kamp. Nu söker sig också de större gäddorna mot grundare vatten.
Fånga gäddan
Gäddan är ett rovdjur som äter allt den kan fånga. Det skapar många möjliga fångstmetoder. Vanligast är spinnfiske med spinnare, wobbler, skeddrag och jiggar som beten.
Annars är även jerkfiske och flugfiske två omtyckta och effektiva alternativ. Ibland är jerkbetenas rörelsemönster helt oemotståndliga, andra gånger är en välplacerad fluga vid en vassrugge mer effektiv.
Jiggfiske efter abborre
Allt fler upptäcker fördelarna med jiggfiske, speciellt efter abborre. Det är mer aktivt än att meta och risken är liten att du får bottennapp och kanske förlorar ditt drag.
Utrustningen för jiggfiske är inte dyr. Det som behövs utöver ett kastspö är ett jigghuvud och ett mjukplastbete i valfri färg.
Vill man sedan ha experthjälp kan man anlita en av Ålands sportfiskeguider.
– Jiggfiske är obekant för många men när de väl får prova brukar de gilla tekniken. Det blir ett aktivt och roligt fiske, säger en fiskeguide.
Olika tyngder
Jigghuvudet, som du behöver, finns i olika tyngder. Ju djupare du skall fiska, desto tyngre huvud skall du välja. På huvudet finns en krok och på den trär du betet av mjukplast. Det finns ”hur många beten som helst” att välja på. En del ser ut som slingriga maskar medan andra är dubbelstjärtade och de finns i en uppsjö av olika färger.
En av experterna har ett gratis tips:
– Jag föredrar brunaktiga beten, i vissa fall gul-vita.
Studsar fram
Den teknik, som några av guiderna lär ut, går i korthet ut på följande: Du släpper ner jiggen till bottnen, sedan vevar du in ett stycke innan du åter låter jiggen sjunka till bottnen. Så håller du på så att jiggen studsar fram över bottnen och efterliknar de smådjur, som framför allt abborren brukar äta.
– Om man har tur och hamnar i ett abborrstim kan man få napp nästan hela tiden.
Det lönar sig att söka bland annat upp undervattensgrynnor för jiggfiske. Du kan även testa fiskelyckan vid djupa berg eller i sund där vattnet strömmar.
– Jiggfiske är också ett bra komplement till vanligt gäddfiske. Om gäddan är ovanligt trög en dag och nappen uteblir kan man prova på att jigga abborre istället, säger en van fiskeguide.