Det utmanande havsöringsfisket kräver det lilla extra av dig som fiskare. Sportfiskeguiden Ulf Rundberg förklarar varför:
– Öringen är fiskevärldens Rolls Royce! Den ligger steget under lax och är en riktig fighter, det är inte för inte de kallas silvertorpeder. Samtidigt är öringen en svårflörtad fisk som är knepig att få så när den hugger är det efterlängtat! Att få öringar över 3 kg ger en riktig kick.

Från båt och från land

På Åland kan du fiska öring i stort sett året runt, undantaget är juni, juli och augusti. Så länge havet är isfritt går det också att fiska havsöring under vintern.

Öringsfiske från land pågår därför så länge det är öppet vatten och fram till mitten av april. Den 15 april till 15 juni är nämligen fiske från stranden med spinnspö eller drag förbjudet. Landfisket är bäst lovart på så länge vädret tillåter. Då är det enklast om du går med haspel, så att du kommer utanför bränningarna. För att du ska komma tillräckligt långt ut kan du också använda vadarbyxor.

Den bästa tiden för fiske efter havsöring från båt är i sin tur på våren, från mitten av april till mitten av maj.

 

Här finns havsöringen

När du fiskar havsöring på våren skall du leta upp soliga vikar där temperaturen är lite högre. Havsöringen trivs på bottnar med sten, sand och tång. Under höstarna hittar du den också kring fria grynnor i ytterskärgården.

Under våren är det spinnfiske, flugfiske eller mete med agn som till exempel räka eller strömming som gäller. Vår och höst fungerar även trolling.

 

Låt dig inspireras av filmen och följ med på en lyckad fisketur en vacker höstdag.

 

 

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Gösfiske och sikmete

Läs mer

Gäddfiske och abborrfiske

De åländska fiskevattnen med sina stränder, öar, uddar, grynnor och vassvikar är som gjorda för gäddan.

Läs mer

Fiskekort online

Visit Åland har i ett projekt Fiskekartor, tagit fram en digital karta med information om fiskekortsområden. Projektet finansierades av Leader Åland. För de flesta områdena går det att köpa fiskekorten online och få dem levererade till sin mail och telefon.

Läs mer

Laxtrolling

Spänningen stiger för varje minut och när den silverglänsande fisken äntligen hugger är äventyret i full gång. Glädjen och stoltheten finner inga gränser när laxen äntligen ligger infångad på durken efter en vild och långdragen kamp med snabba rusningar och envisa drillningar.

Läs mer

Sportfiske på Åland

Åland är en fantastisk sportfiskedestination! Oavsett årstid så nappar det bra i de åländska vattnen. Här kan du kasta efter gädda, abborre, gös och havsöring, meta efter sik och trolla efter lax. Vad fiskar du helst och när?

Läs mer