Låt dig inspireras av filmen och följ med på en lyckad fisketur en vacker höstdag.

 

 

Det utmanande havsöringsfisket kräver det lilla extra av dig som fiskare. Sportfiskeguiden Ulf Rundberg förklarar varför:
– Öringen är fiskevärldens Rolls Royce! Den ligger steget under lax och är en riktig fighter, det är inte för inte de kallas silvertorpeder. Samtidigt är öringen en svårflörtad fisk som är knepig att få så när den hugger är det efterlängtat! Att få öringar över 3 kg ger en riktig kick.

Från båt och från land

På Åland kan du fiska öring i stort sett året runt, undantaget är juni, juli och augusti. Så länge havet är isfritt går det också att fiska havsöring under vintern.

Öringsfiske från land pågår därför så länge det är öppet vatten och fram till mitten av april. Den 15 april till 15 juni är nämligen fiske från stranden med spinnspö eller drag förbjudet. Landfisket är bäst lovart på så länge vädret tillåter. Då är det enklast om du går med haspel, så att du kommer utanför bränningarna. För att du ska komma tillräckligt långt ut kan du också använda vadarbyxor.

Den bästa tiden för fiske efter havsöring från båt är i sin tur på våren, från mitten av april till mitten av maj.

Här finns havsöringen

När du fiskar havsöring på våren skall du leta upp soliga vikar där temperaturen är lite högre. Havsöringen trivs på bottnar med sten, sand och tång. Under höstarna hittar du den också kring fria grynnor i ytterskärgården.

Under våren är det spinnfiske, flugfiske eller mete med agn som till exempel räka eller strömming som gäller. Vår och höst fungerar även trolling.

 

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Laxtrolling

Spänningen stiger för varje minut och när den silverglänsande fisken äntligen hugger är äventyret i full gång. Glädjen och stoltheten finner inga gränser när laxen äntligen ligger infångad på durken efter en vild och långdragen kamp med snabba rusningar och envisa drillningar.

Läs mer

Fiske på Åland

Sedan sportfiskets barndom har Åland varit en lovordad gäddmetropol. Här kan man på ett mångsidigt sätt året runt fiska efter vackert mönstrade skärgårdsgäddor. Men det finns så mycket mer…

Läs mer