För dig som är intresserad av laxtrolling blir upplevelsen varken större eller mäktigare än under en trollingtur ute på Ålands hav. Spänningen stiger för varje minut och när den silverglänsande fisken äntligen hugger är äventyret i full gång! 

Enligt erfarna trollingfiskare råder det en hygglig stämning bland sportfiskare på Ålands hav. Man delar friskt med sig om vilka beten, färger och djup som laxarna hugger på. Nybörjare kan lätt avskräckas av alla stora båtar med avancerad elektronik, men det går faktiskt utmärkt att trolla lax från mindre båtar – så länge man har koll på väderprognoserna.

TIPS FÖR LYCKAD TROLLING

Laxen är en storslagen fångst när du väl har turen att fånga en. När det kommer till trolling är det viktigt att ha bra utrustning. Var noggrann med dina beten och hur du presenterar dem, för dom påverkas av flera olika faktorer såsom vågor, strömriktning, storlek på krokar med mera. Det är ett rejält ryck på linan när laxen hugger – de ståtligaste exemplaren på Åland kan väga uppemot 25 kg.

 

Då man trollar efter lax drar man ett flertal beten efter båten i hastighet av cirka 2-3 knop. Till detta används oftast skeddrag men man kan även använda sig av naturligt agn såsom löja eller vassbuk.

 

Klassiska färger för beten går i gul-grön-vit nyans men även glittriga beten med

flashtape i olika färger är passande. Fiskar man med naturligt agn, såsom löja, är det vanligt att använda en flasher en bit framför betet för att locka till sig laxen och samtidigt ge betet en intressant rörelse i vattnet.

SÄKERT FISKE

Själva trollingfisket sker utanför kusten, på ett djup på mellan 20 meter till 200 meter. Linorna viktas med olika vikter för att presentera beten på olika djup. Vandringslaxen som passerar Åland under maj och tidig juni fiskas från precis uppe vid ytan ner till cirka 15 meters djup. 

 

Då man ger sig ut på öppet hav är det viktigt att man håller sig säker. När vindstyrkan ligger kring 10 m/s börjar gränsen vara nådd för att kunna bedriva ett bra och säkert fiske. Öppna havet ställer stora krav på både båt och utrustning. Med vind och vågor ökar nämligen risken för att man kan få en fiskelina i propellern, med motorproblem som följd. Var beredd på att vädret kan skifta snabbt ute på havet.

Färjetrafiken kring Åland bör också tas i beaktande då du beger dig ut på öppet hav. Det är viktigt att vara observant på färjetrafiken och farleder så att du inte hindrar trafiken och försätter dig själv i fara.

Bäst i maj och juni

På Åland är förhållandena för laxtrolling optimala. Här finns stora fiskeområden och bra charterbåtsservice. Dessutom är det korta gångavstånd till bra fiskeplatser.

Högsäsongen för laxtrolling är under maj och juni. Det är också då åländska skärgårdslandskapet är som allra vackrast – när sjöfåglarna återvänt och naturen börjar så småningom övergå från vacker vår ut i fullt blom inför sommaren.

För en säker och smidig fiskeupplevelse är det en rekommendation att boka en sportfiskeguide, även om du fiskat på Åland tidigare. Då får du hjälp att hitta de drag och fiskeplatser som fungerar bäst för dagen.

Trollingträff Åland

Om du räknar laxtrolling i havet som ett av dina stora intressen ska du reservera en helg i slutet av maj eller i början av juni för en fiskeresa till Åland. Då är det även dags för den årliga lagtävlingen Trollingträff Åland i vattnen kring Eckerö och Hammarudda på västliga Åland, som räknas till Ålands bästa områden för laxfiske. Tävlingen har lång tradition bakom sig, och detta är av en god orsak. Tävlingen är populär bland sportfiskare och har uppskattats i åratal.

Exempel på avstånd till fiskeplatser

Från Mariehamn:

Mariehamn västra hamnen – Kobba Klintar = ca 5 Nm ( sjömil )

Mariehamn västra hamnen – Utbådan (Utanför Hammarudda) = 9-10 Nm

Mariehamn västra hamnen – Sandgrunden (Eckerö) = 14 Nm

 

Från Eckerö:

Käringsund – Gisslan = ca 9 Nm

Käringsund – Solovjeva = ca 13 Nm

Käringsund – Sandgrunden = ca 11 Nm

Käringsund – Utbådan = ca 14 Nm

 

För mer information och inspiration se filmen (finska), Suuri taimen seikkailu Ahvenanmaalla

 

Sidan uppdaterad 30.3.2021

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Gösfiske och sikmete

Läs mer

Gäddfiske och abborrfiske

De åländska fiskevattnen med sina stränder, öar, uddar, grynnor och vassvikar är som gjorda för gäddan.

Läs mer

Fiskekort online

Visit Åland har i ett projekt Fiskekartor, tagit fram en digital karta med information om fiskekortsområden. Projektet finansierades av Leader Åland. För de flesta områdena går det att köpa fiskekorten online och få dem levererade till sin mail och telefon.

Läs mer

Havsöringsfiske

Öringen är fiskevärldens Rolls Royce! Den ligger steget under lax och är en riktig fighter, det är inte för inte de kallas silvertorpeder.

Läs mer

Sportfiske på Åland

Åland är en fantastisk sportfiskedestination! Oavsett årstid så nappar det bra i de åländska vattnen. Här kan du kasta efter gädda, abborre, gös och havsöring, meta efter sik och trolla efter lax. Vad fiskar du helst och när?

Läs mer