För dig som är intresserad av laxtrolling blir upplevelsen varken större eller mäktigare än under en trollingtur ute på Ålands mäktiga hav. Spänningen stiger för varje minut och när den silverglänsande fisken äntligen hugger är äventyret i full gång. Glädjen och stoltheten finner inga gränser när laxen äntligen ligger infångad på durken efter en vild och långdragen kamp med snabba rusningar och envisa drillningar.

Visste du förresten att både det finska och det åländska trollingrekordet ligger på 23,12 kg?

Bäst i maj och juni

På Åland är förhållandena för laxtrolling optimala. Här finns stora fiskområden och bra charterbåtsservice. Dessutom är det korta gångavstånd till fiskeplatserna. Tänk bara på att trolling efter lax ute på öppna havet ställer stora krav på både båt och utrustning. Det är ett rejält ryck på linan när laxen hugger, de ståtligaste exemplaren väger uppemot 20 kg.

Högsäsongen för laxtrolling är under maj och juni. Då är också det åländska skärgårdslandskapet som allra vackrast.

Trollingträff Åland

Om du räknar laxtrolling i havet som ett av dina stora intressen ska du reservera en helg i slutet av maj – i början av juni för en fiskeresa till Åland. Då är det nämligen dags för den årliga lagtävlingen Trollingträff Åland i vattnen kring Eckerö och Hammarudda.

Våren 2019 arrangeras trollingträffen den 5–8 juni. Det blir i år femte gången då Käringsund Resort & Conference står som huvudvärd för evenemanget. Alla starter, invägningar, prisutdelningar samt middagsevenemang samlas i Käringsund, Eckerö.

Bästa team i tävlingen, dvs. högsta totalpoäng för hela tävlingen premieras med huvudvinsten. I kategorin utses även dagsvinnare. Ledaren för denna tävling kommer varje kväll ges en grön flagga som skall hissas synligt på båten nästa dag. Största fisk för hela tävlingen premieras. Vinnaren är den som fångade den största fisken, mätt i kilo orensad fisk. I kategorin utses även dagsvinnare.

Vinnaren i Nationstävling utses genom att räkna ihop de två bästa totalvikterna per nation per tävlingsdag. Ingen dagsvinnare i denna tävling. Vinnarnationen premieras med ståtligt vandringspris! Under tävlingen premieras även bl.a. fisk närmast 10 kg och tävlingens första fisk över 20 kg.

Anmälningsformuläret är öppet sedan 8.11.2018. Deltagaravgiften 2019 är 90 €/person t.o.m 31.12.2018 och 125 €/person under perioden 1.1.–26.5.2019. Efteranmälan på plats kostar 150 €/ person. I samband med anmälning kan man även passa på att boka bl. a. frukost, take-away lunchpaket och middagspaket. För närmare information, program, regler och anmälan besök sidan om Trollingträff Åland samt håll dig uppdaterad om årets laxtrolling på Facebook.

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Havsöringsfiske

Öringen är fiskevärldens Rolls Royce! Den ligger steget under lax och är en riktig fighter, det är inte för inte de kallas silvertorpeder.

Läs mer

Fiske på Åland

Sedan sportfiskets barndom har Åland varit en lovordad gäddmetropol. Här kan man på ett mångsidigt sätt året runt fiska efter vackert mönstrade skärgårdsgäddor. Men det finns så mycket mer…

Läs mer