Avkoppling, vila och riktig lugn och ro är målet för många semesterfirare. På Åland blir andetagen djupare och pulsen sänks. Här är några tips för dig som vill byta stress mot stillhet.

Bo i en eremitstuga

Stäng av mobiltelefonen, tänd levande ljus och koppla av i någon av de så kallade eremitstugorna som finns på Åland. Självvald ensamhet kan vara underbar, särskilt om du väljer att bo på en egen ö i havsbandet. Plötsligt får du tid att läsa den där boken du länge haft i hyllan, spela kort med familjen eller bara vandra långsamt längs stränderna och låta tankarna flöda fritt. Boende i en eremitstuga erbjuds till exempel av Silverskär, Sandösunds Resort och Coja fishing.

Besök Kobba Klintar

Lotsplatsen Kobba klintar strax utanför Mariehamn erbjuder släta klippor att vila på och en otrolig utsikt över Ålands hav. Även om vinden viner finner du lugnet i den vitmålade båken, och med en varm kopp te från kaféet i Lotsstugan kan du värma dig även om solen gått i moln. Till Kobba klintar tar du dig till exempel med Fiskelyckan, som kör sommartid dagliga turer från museifartyget Pommern.

Finn lugnet i en kyrka

På Åland finns över 20 kyrkor och kapell. 11 av dem är medeltida stenkyrkor som fortfarande är i bruk. Här kan du njuta av stämningsfulla konserter eller bara sitta i tystnad och studera konsten och väggmålningarna. Dessutom ligger de historiska byggnaderna i vackra miljöer. Ta till exempel Lumparlands vita träkyrka som ligger precis vid Kapellviken eller Kökars stenkyrka som tillsammans med Franciskuskapellet blickar ut över havet från Hamnö. I Mariehamn rekommenderas Sjöfararkapellet, en liten fridfull plats längst ut på en vågbrytare i Sjökvarteret.

Meditativt på hästryggen

Under en ridtur i skog och mark kopplar du bort allt utom hästen och det omkringliggande landskapet. Det är meditativt att gunga fram till ljudet från klapprande hovar, knarrande stigläder och kvittrande fågelsång. I sadeln kommer du nära naturen och på Åland finns det flera stall och ridskolor som erbjuder uteritter. Kontakta till exempel Stall Rosenqvist i Eckerö eller ta med din egen häst och checka in på Granlunda Gård i Jomala.

Frihetskänsla i kajak

Det är en känsla av frihet som uppstår när du trycker ifrån med paddeln och låter kajaken klyva den spegelblanka vattenytan. Nu kan du smyga fram i grunda havsvikar och glida ljudlöst över glittrande vatten. Gå i land på en kobbe, ät matsäck och ta en tupplur till ljudet av vågornas kluckande. Om du har tur kanske en nyfiken säl sticker upp huvudet över ytan för att spana in dig. Läs mer om paddling här.

 

Vandra i ett naturreservat

Ta en promenad på Ramsholmen när vitsipporna blommar, räkna kryssningsfärjor från utkikstornet på Herröskatan eller upplev slåtter på traditionellt vis i Nåtö naturreservat under sommaren. Åland har ett femtiotal naturreservat där du kan finna lugnet. Hämta inspiration och läs mer om vandringsstigar och -leder på Åland.

Åk skridskor på blanka isar

När isarna ligger blanka är långfärdsskridskoåkning en passande rekreation. Med långa, lugna skär kan du svepa fram över vidderna och uppleva Åland på ett helt nytt sätt då landskapet ser annorlunda ut i vinterskrud. Duktiga guider hjälper dig att hitta säkra rutter, så att du till hundra procent kan fokusera på att koppla av.  

 

Sida uppdaterad 7.9.2021

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer