Avkoppling, vila och riktig lugn och ro är målet för många semesterfirare. På Åland blir andetagen djupare och pulsen sänks. Här är några tips för dig som vill byta stress mot stillhet.

Bo i en eremitstuga

Stäng av mobiltelefonen, tänd levande ljus och koppla av i någon av de så kallade eremitstugorna som finns på Åland. Självvald ensamhet kan vara underbar, särskilt om du väljer att bo på en egen ö i havsbandet. Plötsligt får du tid att läsa den där boken du länge haft i hyllan, spela kort med familjen eller bara vandra långsamt längs stränderna och låta tankarna flöda fritt. Boende i en eremitstuga kan du till exempel boka här.

Besök Kobba Klintar

Lotsplatsen Kobba Klintar strax utanför Mariehamn erbjuder släta klippor att vila på och en otrolig utsikt över Ålands hav. Även om vinden viner finner du lugnet i den vitmålade båken, och med en varm kopp te från kaféet i Lotsstugan kan du värma dig även om solen gått i moln. Till Kobba Klintar tar du dig till exempel med turbåt från Korrvik fiskehamn.

Vandra i ett naturreservat

Ta en promenad på Ramsholmen när vitsipporna blommar, räkna kryssningsfärjor från utkikstornet på Herröskatan eller upplev slåtter på traditionellt vis i Nåtö naturreservat under sommaren. Åland har ett femtiotal naturreservat där du kan finna lugnet. Hämta inspiration och läs mer om vandringsstigar och -leder på Åland.

Meditativt på hästryggen

Under en ridtur i skog och mark kopplar du bort allt utom hästen och det omkringliggande landskapet. Det är meditativt att gunga fram till ljudet från klapprande hovar, knarrande stigläder och kvittrande fågelsång. I sadeln kommer du nära naturen och på Åland finns det flera stall och ridskolor som erbjuder uteritter. Kontakta till exempel Stall Rosenqvist i Eckerö eller ta med din egen häst och checka in på Granlunda Gård i Jomala.

Frihetskänsla i kajak

Det är en känsla av frihet som uppstår när du trycker ifrån med paddeln och låter kajaken klyva den spegelblanka vattenytan. Nu kan du smyga fram i grunda havsvikar och glida ljudlöst över glittrande vatten. Gå i land på en kobbe, ät matsäck och ta en tupplur till ljudet av vågornas kluckande. Om du har tur kanske en nyfiken säl sticker upp huvudet över ytan för att spana in dig. Läs mer om paddling här.

Finn lugnet i en kyrka

I Ålands kyrkor och kapell råder alltid stillhet. Här kan du njuta av stämningsfulla konserter eller bara sitta i tystnad och studera konsten och väggmålningarna. Dessutom ligger de historiska byggnaderna i vackra miljöer. Ta till exempel Lumparlands vita träkyrka som ligger precis vid Kapellviken eller Kökars stenkyrka som tillsammans med Franciskuskapellet blickar ut över havet från Hamnö. I Mariehamn rekommenderas Sjöfararkapellet, en liten fridfull plats längst ut på en vågbrytare i Sjökvarteret.  

Åk skridskor på blanka isar

När isarna ligger blanka är långfärdsskridskoåkning en passande rekreation. Med långa, lugna skär kan du svepa fram över vidderna och uppleva Åland på ett helt nytt sätt då landskapet ser annorlunda ut i vinterskrud. Duktiga guider hjälper dig att hitta säkra rutter, så att du till hundra procent kan fokusera på att koppla av.  

 

Categories


Relaterade artiklar

12 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer