Klimatet på Åland gör att det många vintrar finns snöfria isar. Här finns inte bara isarna utan också duktiga guider som kan visa vägen. Guiderna kan dessutom ge kurser och ordna allt från matsäck till utrustning.

Läs nedan i artikeln om säkerhet, turförslag, uthyrning av långfärdsskridskor och olika typer av isar.

Åland med sina insjöar, smala vikar och öppna vidder är som gjort för långfärdsskridsko. Redan i november börjar de allra ivrigaste åka på sötvattensjöarna. När sedan isarna börja lägga runt Ålands kuster öppnas nya landskap. Först åker du på de inre havsvikarna och om de blir igensnöade kan du efterhand söka dig längre ut mot havet. Fina vintrar kan du till och med åka på vida havsvidder.

Det har hänt några gånger att skridskoåkare tagit sig hela vägen till Finlands fastland. Så vitt vi vet har det bara hänt en enda gång att åkare har tagit sig hela vägen från Sverige till Åland. Det skedde på 1950-talet.

 

Turförslag för långfärdsskridsko

Säkra nybörjarisar eller vågade turer på kanten till öppet hav? I slutet av november brukar isarna på grunda insjöar på fasta Åland vara så starka att de ivrigaste långfärdsskridskoåkarna kan ge sig ut på säsongens premiärtur.

 

Från insjöar till havsbandet

På Åland är förhållanden för långfärdsskridskoåkning goda under en normal vinter och åkningen brukar utvecklas enligt samma mönster under säsongen.

Först åker man på grunda insjöar på fasta Åland, till exempel Bjärströms träsk som ligger nära vägen i Finström. Det behövs bara några vindstilla nätter med minusgrader och klart väder för att vissa sjöar skall bli åkbara. Efter att isen lagt sig på insjöarna är turen kommen till de innersta havsvikarna, till exempel Vandöfjärden som också ligger nära vägen i Finström och som därmed är lätt att nå.

När isarna sedan vuxit till sig brukar åkarna testa andra havsvikar som är bredare och djupare, bland dem Svartsmarafjärden och Ivarskärsfjärden. Sedan söker vi oss längre ut efterhand som isarna lägger sig. I februari och mars kan vi ha underbara isar på nordöstra Åland, till exempel på Simskälafjärden, säger Mikael Wennström, en av entusiasterna på Åland. I regel är det bättre förhållanden på norra Åland än på södra när man kommer längre ut mot havet.

 

En kulturtur

Mikael har ett tips för en trevlig kulturrunda på skridskor: Börja vid Kastelholms slott i Sund och åk via Lumparn till Bomarsunds fästningsområde, det tar mellan två och tre timmar. Den som vill kan sedan fortsätta norrut mot Tengsödavik i Saltvik.

Bra skridskoisar är ingenting man kan få på beställning. Det är naturen som bestämmer och en bra is i dag kan var en dålig i morgon.
– Därför gäller det att gripa chansen och åka när det går, säger Mikael Wennström.

Åland som skridskoland har sina fördelar. Det finns områden i skärgården som är glest bebyggda och som är ”befriade” från uppbrutna rännor. Men det är sällan långt till civilisationen och till vägar där taxi kan komma och hämta. Därmed kan man variera rundturer med åkturer från en ort till en annan.

 

Hyr långfärdsskridskor här!

 

Om du inte har egen utrustning så kan du alltid hyra på Åland. En långfärdsskridskoåkare behöver mer än bara skridskor; isdubbar, ispik, ryggsäck och räddningslina. Glöm inte sällskap och god matsäck!

”Kombinationen enkel resa, god mat, bra boende och nära till aktiviteter till ett förmånligt pris gör Åland attraktivt för långfärdsskridskoturer. Ålands myller av öar och skär gör valfriheten stor och möjligheten att rasta vid en öde ö är ju rätt exklusiv” berättar John Holmberg vid Ålands Idrottscenter.

Hyra utrustning för långfärdsskridsko på Åland

Ålands Idrottscenter ligger i Godby, mitt på Åland och på lagom avstånd från de flesta isar. Här kan du bo samt hyra både skridskoutrustning och guide.
– Ålands Idrottscenter är en riktig resort där du kan äta, sova, simma, styrketräna, spela tennis och bada bastu, säger John. Vi hyr även ut underställ, vindjacka, byxa och har kapacitet att hyra utrustning till grupper. För dig som vill få lite hjälp på traven när det gäller iskännedom och teknik eller helt enkelt vill ha en guide med på turen går det också att boka hos oss.

Du kan hyra utrustningen på plats

Att hyra från Ålands Idrottscenter är ett perfekt alternativ för nybörjare och för alla som ännu inte tagit steget fullt ut och köpt sin egen utrustning.
– Vi har också många åkare som inte tagit med egna utrustningen och som upptäcker möjligheten till långfärdsskridsko när de väl är framme på Åland, tipsar John.

Hyra långfärdsskridskor

I grundpaketet ingår skridskor, pjäxor, pikstav, isdubbar och ryggsäck.

 

Säkerhet vid långfärdsskridskoturen

Isar är farliga men ack så härliga. Rätt förberedd kan du njuta. Reglerna är enkla:

• Åk alltid med sällskap

• Rätt utrustning: Alltid isdubbar när du rör dig på isen. Alla som åker på tur måste ha ryggsäck med grenrem där du har ombyte packat i vattentäta påsar.  Är ni färre än 4 personer ska alla i gruppen ha räddningslina och ispik. Bra att ha är mobiltelefon, ficklampa, hjälm, armbågsskydd och knäskydd.

• Rätt kunskap: Minst en erfaren person i varje grupp. Kontrollera väderprognosen innan du ger dig ut, ta med karta.

 

Plurrning – så tar du dig upp

Dina kamrater stannar på säker is och förbereder räddningslinor om det behövs.

1. Jag har inte bråttom, jag klarar av att ligga här flytande på min ryggsäck minst 10 minuter. Jag andas lugnt och fryser inte nämnvärt. Jag ska hålla mig så stilla jag kan och t.ex. inte trampa vatten.

2. Nu vänder jag mig sakta åt rätt håll, åt det håll jag kom ifrån. Där finns bärig is och där finns mina kamrater. Jag skall förhindra att benen flyter upp under iskanten framför mig.

3-5. Jag tittar efter pik och hjälpstav och lägger upp dem åtkomliga på isen framför mig. Kanske kamraterna frågar om jag vill ha en livlina eller om jag vill ta upp mig själv med mina isdubbar. Jag försöker den senare metoden för den ger nyttig övning och självkänsla. Lossa dubbarna och slå i dem med några kraftiga slag tills du hittar bärig is, sparka upp benen horisontellt med vattenytan. Med ispiken eller staven kan du förstärka iskanten genom att lägga den tvärs över isen framför dig. Sedan drar du dig med dubbarna framåt upp på isen och tar nya tag vartefter.

6. Det är viktigt att du drar dig långt in på bärig is innan du reser dig upp, annars kan det bli ett nytt litet dopp. Väl uppe letar jag tillsammans med en kompis upp ett vindskydd där vi tillsammans hjälps åt att byta kläder, som jag förvarat i en tät påse i ryggsäcken. Samtidigt passar övriga i gruppen på och tar en varm kopp kaffe.

 

 


Relaterade artiklar

Lemlandsleden – bergshöjder och skutsjöfart

Leden kan vandras i flera olika etapper och ungefär halvvägs ligger byn Söderby. Sträckan Lemböte-Söderby går över flera bergshöjder med fin utsikt över hav och skärgård, och sträckan Söderby–Lumparsund över Bistorpberget, 77 meter över havet. Utsikten är fin över havsfjärden Lumparn och här finns stora stenåkrar som inlandsisen lämnat efter sig.

Läs mer

Lövö – fredskongress och ryska bakugnar

Byn Lövö var under det stora nordiska kriget en scen för ett viktigt stormaktsspel, en fredskongress mellan Sverige och Ryssland 1718–19. Stigen går på historisk mark förbi åkrar och ängar och genom björk- och tallskog. Längs stigen finns bl.a. rester av ryska bakugnar och ett fågeltorn.

Läs mer

Byrundan – byvandring i Finlands minsta kommun

Åker- och betesmarkerna ger byn en öppen karaktär, och flera av gårdarna är omgivna av lummiga trädgårdar med stora vårdträd. Stigen passerar bl.a. byns midsommarstång och gamla skolbyggnad som är idag ett hembygdsmuseum samt den enda bevarade väderkvarnen i byn. 

Läs mer

Skogsrundan – havsutsikt och myrmark

Stigen går förbi Sottunga kyrka, genom en tallskog och längs bergen på den västra sidan av ön. Här har man fin utsikt över skärgården, på berget finns också en rastplats med stockbord. Efter bergen går stigen runt en myr och längs byvägen tillbaka till startpunkten i gästhamnen. 

Läs mer

Sadelinleden – kulturlandskap och orkidéer

Leden bjuder på omväxlande natur som ängs- och bergsmarker, skog och stränder. Den kan tas i kortare etapper och i båda riktningarna. Man kan välja att starta och avsluta vandringen på platser där sträckningen går nära landsvägen. Leden passerar flera byar och sevärdheter, och längs stigen finns flera utsiktstorn.

Läs mer

Mariehamn Runt – småbåtshamnar, stränder och färjor

Mariehamn har stränder med skärgårdskänsla både i öster och väster och stigen går längs dem, delvis riktigt nära strandkanterna. På den västra sidan är det mer kuperat med klippor, på den östra stranden mer låglänt och gräsbevuxet. Längs rutten finns bl.a. träramper, bänkar, badplatser och småbåtshamnar.

Läs mer

Järsö – klipphällar, havsutsikt och löväng

Den vita stigen börjar och slutar på samma plats och går runt en udde med berghällar. Längst ut på udden har man fin utsikt över havet och farleden där färjorna mellan Sverige, Åland och Finland går. Den röda och den blå stigen är avstickare från den vita och kan tas som en egen runda. Man kan också välja att bara gå en av dem.

Läs mer

Kalen – bronsålder och krigsminnen

Kalen bjuder på storslagen skärgårdsnatur och historiska minnen. Området var den del av Kökar som först steg upp ur havet efter istiden. Här finns bl.a. Tellmossberget, ett av Kökars högsta berg, och rester av ett ryskt kustbatteri från första världskriget. Naturen är omväxlande, och både växt- och fågellivet är rikt.

Läs mer