I bråda semestertider kan det vara skönt att stanna upp och ta sig en stärkande paus. På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Hamnö

Hamnö på Kökar var under medeltiden säte för ett franciskanskt kloster och i ruinerna som ligger några steg bort från den charmiga stenkyrkan kan man sitta och meditera i äkta klostermiljö.

Bomarsunds ruiner

Känn historiens vingslag i de gamla ruinerna och gå på upptäcktsfärd bland stenblock och kanoner. Eller varför inte bara sätta dig i en av fästningsmynningarna och blicka ut över horisonten.

Badhusberget

40 meter ovanför vattenytan reser sig Badhusberget varifrån man har en slående utsikt över staden och Ålands hav. En liten stig kallad Kärleksstigen sträcker sig över berget i öst-västlig riktning och kan stå värd för en romantisk utflykt eller en stillsam promenad.

Klipporna mot norrhavet

Sök upp en slät klippa och betrakta havet som stormar. Perfekt plats för eftertanke kombinerat med lite solbadande.

Strandpromenaden

Strandpromenaden bjuder på en slingrande resa över berg och träbroar längs med Mariehamns östra strandkant. Här kan man slå sig ner på en träbänk och iaktta fartygen som åker in mot hamn eller bara traska i lugn takt på den stundom lummiga, stundom steniga stigen.

Kapellet i sjökvarteret

Några meter ut i vattnet, sammanlänkat med stranden via en granitröd grusgång, hittar du det mysiga sjöfararkapellet. Hit kan man komma och insupa havsdofter och tjära samtidigt som man mediterar skyddad från de friska havsvindarna.

Degersand

Ålands längsta sandstrand erbjuder hundratals meter av kontemplation vid vattenbrynet. Ta med en filt och sitt vid strandkanten och kika ut över havet eller låt fotstegen sakta sköljas bort av dyningarna på en promenad i solnedgången.

Kobba Klintar

Kala klippor, måsskrik och kluckande vatten. Mycket mer fridfullt än så kan det inte bli. Kobba har en lugn och sällsam atmosfär som lockar till eftertanke och ro. Här finns också kafé där man kan ta sig en matbit eller en sval dryck efter filosoferandet.

 

Text: Heidi Hendersson/ Åland Just Nu 7/2014. Hela evenemangstidningen och artikeln hittar du här.

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer