I nästan två år har Ålands Golfklubb byggt om sin parkliknande 18-hålsbana Slottsbanan. Banarkitekten Philip Spogárd har tagit fram en modern, havsnära bana som nyöppnade den 5 juli 2020 och som väntas bli en av Europas toppbanor. Nu ska det bli ännu roligare att spela på Slottsbanan då man har havsvy från alla 18 hål och en fantastisk utsikt över Kastelholms slott på många ställen.
– Feedbacken har varit fantastisk, säger klubbdirektör Åsa Nordström.

 

För omkring fem år sedan började Ålands Golfklubb planera en ombyggnad av sin äldsta bana. Banan som designats av den svenska arkitekten Jan Sederholm i början av 1980-talet började lida av materialtrötthet, och den stod sig inte längre lika bra i konkurrensen med andra golfbanor i närområdet. 

– Vi märkte det särskilt på greener och greenområden, det dröjde längre och längre in på säsongen innan greenerna blev i gott skick. Samtidigt blev gästerna färre och vi kände att vi måste göra något för att bibehålla vår attraktionskraft, säger Åsa Nordström. 

Vattnet spelar en större roll

Klubben anlitade danske banarkitekten Philip Spogárd som tog fram en ny masterplan för banan.
– Spogárd konstaterade att vi borde utnyttja havsviken Slottsundet som banan löper längs på ett bättre sätt. Han planerade banan så att vattnet får en mycket större del i spelet än tidigare, säger Åsa Nordström. 

Som exempel nämner Nordström nya hål 9 och 10 som ligger precis invid Slottsundet. Där kan man om man vågar slå över vattnet för att på så vis korta ner avståndet till flaggan.
– En annan stor skillnad är att man numera ser havet från alla 18 hål. Och det finns många ställen på banan där man har en helt fantastisk utsikt över medeltida Kastelholms slott på andra sidan viken. Vi drar verkligen nytta av vår unika miljö till 110 procent efter ombyggnaden, säger Nordström.

Taktiken blir viktigare

Bara ett av de 18 nya hålen på Slottsbanan ligger på mark där det inte funnits golfbana tidigare. De övriga hålen har planerats där den gamla banan fanns, men ändå är förändringen enorm.

– I vissa fall har två gamla hål slagits ihop och blivit ett nytt längre hål, och i vissa fall har ett gammalt långt hål blivit två kortare hål. I vissa fall spelar man hålen från ett annat håll än tidigare. Nya utslagsplatser och mer ondulerade greener har byggts och möjligheterna att taktikera har blivit större. Det går att spela samma hål på flera olika sätt beroende på hur duktig du är som golfare, säger Åsa Nordström.

Hyllas av branschfolk

Internationella golfskribenter och branschfolk har redan börjat intressera sig för den ombyggda Slottsbanan. Kimmo Ekroth från marknadsförings- och resesäljarföretaget GolfTravellers besökte Ålands golfklubb och hans uppfattning var att den nya Slottsbanan står sig väldigt bra i den internationella konkurrensen. Journalisten Adam Lawrence i sin tur skriver i en artikel i branschtidningen Golf Course Architecture att Castle Course blir en av de bästa golfbanorna i Skandinavien, kanske till och med bland de bästa i Europa.

– Vårt mål är att komma in på topp 100-rankingen i Europa. Mycket tyder på att detta inte ska vara någon omöjlighet med tanke på den fantastiska feedback vi får från inte minst branschfolk, säger Åsa Nordström.

Åsas 3 favoritställen på nya Slottsbanan

Utslagsplatserna på hål nummer 9, 10 och 15.

– Man står högt upp när man är på dessa tees och man har jättefin utsikt ner mot Slottssundet. Från utslagsplatserna på hål 10 och 15 har man också en magnifik utsikt över Kastelholms slott.
 

 

Fakta: Ålands Golfklubb

Adress: Kastelholmsnäsvägen 22, drygt 20 minuters bilväg från Mariehamn.

Ålands Golfklubbs banor: Två 18-hålsbanor, Slottsbanan och Kungsbanan samt korthålsbanan Prinsessan med 6 hål.

Annat på anläggningen: Drivingrange, övningsområde, klubbhus, shop och restaurang.

Greenfees 2020: Från 40 euro på Kungsbanan, från 70 euro på Slottsbanan och 10 euro på Prinsessan. 

Erbjudanden 2020:
1) Spela 2 dagar på Kungsbanan för 80 euro gäller alla dagar hela säsongen.
2) Spela en runda på Slottsbanan och få en fri rond på Kungsbanan – gäller alla dagar hela säsongen, endast nya bokningar gjorda från 15.06.2020. 
3) Spela 3 dagar och betala för 2, pris 180 euro. Gäller alla dagar hela säsongen. Spelalternativ SB+SB+KB, KB+SB+SB och SB+KB+SB.

Tags


Relaterade artiklar

Upplev discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf, kallat även frisbeegolf, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! 

Läs mer

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Pröva lyckan på de åländska banorna

På Åland kan du spela golf från första maj ända fram till slutet av oktober tack vare havet och det gynnsamma klimatet som håller greenerna fina länge. Här finns alla utmaningar en golfare kan önska sig.

Läs mer

Golfa i slottsmiljö

Ålands Golfklubb ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott i Sund – på området där Kung Gustav Vasa jagade älg under 1500-talet.

Läs mer

Golfbanan på Ålands solsida

Eckerö Golf erbjuder fina spelmöjligheter på en trivsam 18-hålsbana. De första nio hålen har en öppen karaktär och ligger i det åländska odlingslandskapet. De sista nio hålen är en skogsbana, kantad av tallskog och myrmarker.

Läs mer