Utforska Ålands skärgård i egen båt. Här väntar mängder av vackra vikar och tusentals öar. Du slipper trängsel och kan ofta ha hela fjärden för dig själv. Avståndet från Finland och Sverige är kort men ändå tillräckligt för att du ska känna dig som en äventyrare.

Utomlands men ändå hemma

Ålands skärgård ligger mitt i Östersjön och i centrum av världens största skärgårdsområde. Det är en övärld med nära sjutusen öar och en unik skönhet. Här hittar du alla naturtyper från innerskärgårdens lummiga grönska till de yttre skärens röda granitklippor. Sätter du kurs från Sverige korsar du Ålands hav. Den kortaste vägen innebär cirka 20 sjömil över öppet hav. Du startar till exempel från Fejan, Söderarm, Arholma eller Grisslehamn. När du skymtar de första öarna börjar äventyret. Utomlands men ändå hemma. Kommer du från det finska fastlandet passerar du genom ett myller av större och mindre öar. Skiftet är det enda större öppna vattnet du korsar.

Gott om svängrum i farlederna

I Ålands skärgård är det gott om svängrum i farlederna. Ofta kan du njuta av att ha fjärden alldeles för dig själv. Stora delar av skärgården är fortfarande orörd och i gästhamnarna lever det genuina kvar. En rundsegling blir ca 100 distansminuter eller sjömil. Och med lite tur får du uppleva allt från vindarna på Norrhavet, som tagit fart ända uppifrån Bottenhavet, till utmanande precisionsnavigering i Skärgårdshavet i lugnt tempo. Däremellan finns möjlighet att bara njuta av den karga arkipelagen, där allemansrätten tillåter ankring och kortvariga strandhugg på obebodda platser.

Lägg till i åländska gästhamnar

Efter en längre seglats kan du fylla på såväl båtens som besättningens förråd i en av de många gästhamnarna som ofta finns på promenadavstånd från affärer och restauranger, t. ex. Brudhäll på Kökar, Seagram på Föglö och Käringsund i Eckerö. Sjöfartsstaden Mariehamn har förstås det mesta att erbjuda för båtfolk i form av god service, restauranger och nattliv. Dessutom finns här också välsorterade båttillbehörsaffärer. Ett bra sätt att ta sig fram i staden är att hyra en cykel eller en moped från RO-NO Rent i Österhamn. Det finns mycket att se och göra nära gästhamnarna. Upptäck mer av Åland!

Praktiska råd

Enigt den finländska lagstifningen är det förbjudet att pumpa ut toalettavfall i havet. Alla båtar som rör sig på åländskt och finländskt vatten skall kunna tömma septiktanken genom däck. De flesta åländska gästhamnarna har sugtömningsstation för toalettavfall från septiktankar.

Det finns gott om svängrum i farlederna. Kom ändå ihåg att visa respekt för stora båtar och kryssningsfartyg samt skärgårdsfärjor. Ta den tunga sjötrafiken i beaktande, titta även bakåt och ha koll på farlederna. Om du passerar stora färjorna, kom ihåg att hålla dig på den ena eller andra sidan av farleden och ute på havet någon sjömil vid sidan av färjorna. Om du bestämmer dig att gira undan var tydlig med den valda kursen utan att vela fram och tillbaka och skapa förrvirring på storfärjornas bryggor. Tack vare de nya sjökorten och den tekniska utvecklingen av marinelektronik finns det inte någon anledning att ligga och slå framför storfärjorna och hålla sig till deras ibland smala farleder.

Allemansrätten gäller på Åland men är mer begränsad. Internationella sjövägsregler gäller på Åland, men observera att hastighetsangivelser är angivna i km/h.

Viktiga telefonnummer

Skulle olyckan vara framme på sjön kan den åländska Sjöräddningen www.sjoraddningen.ax kontaktas via sjöräddningens nationella larmnummer 02941000 eller via det allmänna alarmnumret 112. (Om du ringer från utlandet: +358 294 1000) Skärgårdshavets, Ålands havs, Bottenhavets och Bottenvikens sjöräddning sköts av MRCC i Åbo, tel. 0294 1001. Om du behöver hjälp av sjöräddningen utan att det är någon akut fara kan du ringa dygnet runt till sjöräddningens jourtelefon: + 358 18 19475. Observera dock att GSM-nätet inte har fullständig täckning i den åländska skärgården.

Tips på båtrutter och gästhamnar

Drömmer du om att ta båten till, via eller runt Åland? I broschyren Sail Åland hittar du årets nyheter och tips inför din båtresa till Ålands skärgård. I broschyren Ålands gästhamnar – färdiga rutter har sammanställts några ruttförslag och information om ruttens gästhamnar, något som hjälper dig att planera sommarens båtrutter. 

På Ålands turistinformation och i Mariehamns bokhandel kan du köpa den moderna, instrumentella och innovativa guiden ”Åland – Gästhamnar – Farleder – Ankarplatser” av Anders Hellberg från PQR förlag.

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Broöppning vid Lemströms kanal

Läs mer

Visst bevarar vi skutor men först och främst kunskap

Sjökvarteret. En marin oas vid Mariehamns östra strand, för den som vill lära sig om Åländsk sjöfart. Här arbetar man för att bevara skutorna – eller snarare kunskapen om konsten att bygga, underhålla och segla dem.

Läs mer

Öluffa bland skärgårdsöarna

Upptäck den åländska skärgården på ett smidigt med skärgårdsfärjorna, som gör det lätt att ö-luffa.

Läs mer

Med båt i Ålands skärgård

Ålands skärgård med röda släta klippor och artrik varierad natur upplever du bäst i egen eller hyrd båt.

Läs mer

Utflyktsöar

Åland bjuder på intressanta utflyktsmål till havs, bland annat lotsstugor, fiskelägen, skärgårdshemman och naturreservat.

Läs mer

Fyrar runt Åland

Ta del av det forna fyrvaktarlivet och besöka någon av Ålands alla fyrar, med guidad tur eller med egen båt.

Läs mer