I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Ute på de karga kobbarna kan du få en fläkt av det gamla fyrvaktarlivet och ta del av vackra, blåa vyer. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur. Just Nu ger dig här en kort introduktion till Ålands tre fyrstoltheter.

 

Sälskär – 60° 24,7’ N 19° 35,8’ E

Den har kallats den vackraste fyren i Östersjön och den är även Ålands äldsta havsfyr.

Fyren huserar ute på Sälskär, i Hammarlands vatten på norra Åland, och byggdes 1868. Sälskär har en yta på några hektar och som namnet antyder var skären tidigare bas för säljägare.

När fyren var bemannad bodde fyrvaktarna med sina familjer på ön och utgjorde ett litet samhälle som livnärde sig på fiske och djurhållning. 1949 automatiserades fyren och då lämnade den sista fyrvaktaren ön.

Sälskär lämpar sig väl för en utflykt och erbjuder vacker natur med låg vegetation.

Sommartid ordnas båtturer ut till Sälskär på onsdagar, år 2018 med start 27.6. Turen startar från Skarpnätö och tar drygt fem timmar och inkluderar guidning på ön och i fyren. Bokningar kan göras hos Jan-Anders Häger, Skarpnåtö Turistanläggning, tel. +358 400 229 149. 

Lågskär – 59° 50,5’ N 19° 55,0’ E

lågskär-2-vå2015-ttLågskärs fyr står på en låg, klippig ö med rullstensstrand som ligger drygt 15 sjömil söder om Mariehamn. Redan på 1600-talet fanns här stenkummel och senare en hög båk av trä. Med tiden byggdes båken om till Ålands första ljusfyr som togs i bruk 1840. Träfyren hann senare byggas om till en stenvariant som sedan sprängdes under första världskriget. 1920 byggde man en ny som fick formen av en pyramid.

Livet på Lågskär var livligt och som mest var drygt ett trettiotal mantalsskrivna på ön och i början av 1930-talet hade man till och med en egen liten skola. Man höll sig med djur och försörjde sig på fiske och jakt. Fyren automatiserades 1961 och då upphörde också bemanningen.

På senare tid har fyren fått stor uppmärksamhet då den var skådeplats för inspelningen av Ulrika Bengts film Lärjungen, som blev vald till Finlands Oscarskandidat 2013. Lågskär är även populärt bland gästande ornitologer och är ett ypperligt ställe för fågelobservationer.

Till Lågskär kan man åka med t.ex. Shiplands båttaxi från Mariehamn. 

 

Märket – 60° 18,2’ N 19° 08,2’ E

Mitt på gränsen mellan Finland och Sverige hittar du den polkagrisrandiga fyren Märket. Här på kobben market-hi-1407201216494drogs gränsen mellan länderna 1809 och på nytt 1982.

De tre fyrbyggnaderna, som just nu restaureras av Finska Fyrsällskapet, ligger på den finska sidan av ön. 1885 byggdes ljusfyren som var släckt under första världskriget men bemannad under andra världskriget. Fyrvaktarna levde och arbetade då alldeles intill fronten. I början av 1950-talet byggdes magasin och maskinrum och de två nya byggnaderna förenades med fyren genom en gångbro.

Märket var den åländska fyr som behöll sin bemanning längst. Först 1976 lämnade fyrvaktarna Märket och sedan dess har fyren var ett tillhåll för radioamatörer.

Märket var i dålig kondition fram tills att Finlands fyrsällskap drog igång en kampanj för att rädda fyren och restaureringsarbetet pågår fortfarande. Fyrsällskapet inrättade en fyrvaktare 2007 som finns på plats för att ta emot och guida besökare på ön.

Turer till Märkets fyr avgår från Käringsunds Gästhamns servicebrygga. Sommartid kan du också ringa direkt till Märket och höra om det finns plats för din båt att lägga till vid fyren, tel. +358 40 8499 333 kl. 09-21.

 

Text: Heidi Hendersson/ Åland Just Nu 6/2014. 

Categories


Relaterade artiklar

13 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer