Åland har många fina sevärdheter som alla håller hög klass. Om din tid på Åland är begränsad och du inte hinner besöka dem alla finns det ändå några sevärdheter du absolut inte vill missa.

Ålands sjöfartsmuseum med segelfartyget Pommern

Ålands sjöfartsmuseum är ett färgstarkt museum som berättar om den åländska sjöfartsepoken. Bland fartygsmodeller, galjonsfigurer och fotografier finns många intressanta berättelse om redare och väderbitna sjömän att bekanta dig med. Visste du att sjöfartsmuseet är Årets Museum i Finland 2016?

Missa sedan inte att kliva ombord på det ståtliga segelfartyget Pommern i samband med ditt besök i sjöfartsmuseet. Den fyrmastade stålbarken ligger alldeles intill museet och är det enda fraktsegelfartyg av sin typ i världen som bevarats i ursprungligt skick. 

I den nya utställningen flyttar besökarna tillbaka till 1930-talet där de får följa med på en fiktiv och spännande jorden runt-seglats, komma besättningen nära och ta del av livet ombord. Vid de åtta aktivitetsstationerna på mellandäck får du delta i arbetet och fritiden ombord, bl. a. hjälpa till att laga stormskadade segel, och på lastdäcket får du uppleva stormen med hjälp av en audiovisuell föreställning. Läs mer och ta del av den nya besöksupplevelsen som går under namnet Pommern – 100 dagar under segel

Entréavgiften till Ålands sjöfartsmuseum innefattar även ett besök på Pommern. Biljetter köper man i Ålands sjöfartsmuseum eller via Visit Ålands onlinebokning

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum i stadshusbacken i Mariehamn är två skilda museer som huserar i samma byggnad. Båda museerna öppnade sina dörrar igen hösten 2016 efter flera års renovering.

Ålands kulturhistoriska museum visar historien från de första säljägarna som steg iland på karga öar till dagens globala och mångkulturella samhälle. Basutställningen handlar om dramatiska händelser och vardagslunk − slit för försörjning samt lek och fest.

Ålands konstmuseum med en ny samlingsutställning presenterar den åländska konsten ur ett brett perspektiv, från målningar och skulpturer till installationer. Specialutställningarna erbjuder besökarna nya konstintryck och influenser.

Sjökvarteret

I det gemytliga Sjökvarteret i Mariehamns östra hamn lever traditionerna kring det åländska skutbyggandet vidare. Titta gärna in i smedjan och båtbyggeriet eller besök båtutställningarna i museet och i båken. Här kan du också handla åländskt konsthantverk.

Kastelholms slott

Slottet i Kastelholm är Ålands enda medeltida slott. Slottet började byggas på 1300-talet och har sedan dess haft flera kungliga gäster. År 1556 vistades Gustav Vasa i slottet och år 1571 satt Erik XIV fängslad här.

Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

Vid Kastelholms slott ligger också Jan Karlsgårdens friluftsmuseum som berättar hur en typisk åländsk bondgård kunde se ut i slutet av 1800-talet. På området ligger också Kronohäktet Vita Björn från 1784. Fängelset användes i nästan 200 år och är idag ett museum.

Bomarsunds fästningsruiner

Den ryska fästningen i Bomarsund var ett otroligt byggnadsverk innan britter och fransmän förstörde den under Krimkriget år 1854. Det är en händelse som lade grunden till Ålands demilitarisering. Men än idag är ruinerna värda ett besök, missa till exempel inte den fantastiska utsikten vid Notvikstornet.

Ålands jakt- och fiskemuseum

Museet i Eckerö berättar fängslande historier om hur det gick till när ålänningarna jagade och fiskade förr i tiden. På museet finns många aktiviteter för barnfamiljen. Man kan gräva efter glaspärlor, leka i strömmingsmarknaden eller måla en gipsfigur att ta med hem.

Ålands Bryggeri

Ålands Bryggeri tillverkar åländska ölsorter som Stallhagen Delikat och Baltic Porter. En rundtur i bryggeriet ger dig en upplevelse som sträcker sig från början till slut i bryggeriprocessen. I puben intill kan du sedan provsmaka ölen samtidigt som du har utsikt in i själva köket till gastropuben.

Categories


Relaterade artiklar

13 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer