Den som stiger ombord på Pommern möts inte av en vanlig museiutställning. Här väntar en berörande upplevelse utöver det vanliga.

New York har sin frihetsgudinna, Florens sin Davidstaty och Paris sitt Eiffeltorn. Mariehamn har Pommern. Den fyrmastade barken som byggdes i Skottland 1903 och som köptes av åländska skeppsredaren Gustaf Erikson tjugo år senare blev museifartyg på 1950-talet. Då hade hon länge seglat över världshaven, främst till Australien för att lasta vete som skulle säljas i Europa.

Ny besöksupplevelse

Under åren har hundratusentals människor, både ålänningar och turister, besökt Pommern och lärt sig om åländsk sjöfartshistoria. Nu har en ny besöksupplevelse tagits fram, ett originellt koncept som går under namnet Pommern – 100 dagar under segel.

– Det började med en dröm om att väcka Pommern och hennes besättning till liv igen, en dröm om att Pommern ännu en gång skulle få segla över världshaven, säger Hanna Hagmark, museichef på Ålands sjöfartsmuseum.

 

Seglats jorden runt

Den nya utställningen förverkligar drömmen. Besökarna flyttas tillbaka till 1930-talet där de får följa med på en fiktiv jorden runt-seglats, komma besättningen nära och ta del av livet ombord.

Pommerns tre olika däck ger olika perspektiv på resan från Mariehamn till Port Victoria i södra Australien. Ljud skapar stämning och väcker miljöerna till liv och en modern audioguide låter besökarna tjuvlyssna på samtal mellan besättningsmedlemmarna. Vid de åtta aktivitetsstationerna på mellandäck får besökarna själva delta i arbetet och fritiden ombord, och i lastrummet ser de vilka utmaningar som havet och vindarna utsatte besättningen för.

– När man kopplar ihop upplevelserna från de olika däcken får man en djupare förståelse för historien, säger Hanna Hagmark.

Som exempel nämner hon den mångfacetterade beskrivningen av en svår storm som drabbade Pommern utanför Kap Horn. På väderdäck hör besökarna besättningsmän som sörjer en kamrat som fallit överbord, på mellandäck får de hjälpa till att laga stormskadade segel, och på lastdäcket får de uppleva stormen med hjälp av en audiovisuell föreställning.

– Det är verkligen något alldeles extra, en upplevelse som kan beröra på djupet och något man inte får på museer i vanliga fall, säger Hagmark.

 

Ny docka, nya möjligheter

Pommern har flyttat in i en nybyggd docka intill Ålands sjöfartsmuseum och ligger flytande vid kajen i Mariehamns Västerhamn omgiven av ett stort trädäck med plats för bl. a. evenemang och torghandel. Bara vid inspektioner och när underhållsarbeten på skrovet ska göras töms dockan, och i mån av möjlighet ges besökare då tillfälle att gå ner i den för att beundra Pommern ur ett annorlunda perspektiv.

När dockan byggdes förbättrades också tillgängligheten. En gångbro anlades mellan Pommern och Sjöfartsmuseet och den gör ombordstigningen enkel och smidig för alla. Nya trappor och en hiss ombord gör det också lättare att ta sig från väderdäck ända ner till lastrummet via mellandäck. De utrymmen som fortfarande är svåra för rörelsehindrade att ta sig till görs tillgängliga genom läsplattor med filmer och berättelser.

 

En oförglömlig resa

Biljetter till Pommern köper man i Ålands sjöfartsmuseum eller via Visit Ålands onlinebokning. Entréavgiften innefattar även ett besök på Ålands sjöfartsmuseum.

En Pommernvärd välkomnar besökarna ombord och delar ut audioguider, och sedan får de följa med ut på en spännande resa över Atlanten och Indiska oceanen, via Köpenhamn och Kap Horn, i stiltje såväl som i storm. Det blir en oförglömlig seglats.

 

Kom i stämning och titta på videoklippet om fartyget Pommern som flyttades in i sin nya docka 27.3.2019.

 

Categories


Relaterade artiklar

12 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer