Den som stiger ombord på Pommern möts inte av en vanlig museiutställning. Här väntar en berörande upplevelse utöver det vanliga.

New York har sin frihetsgudinna, Florens sin Davidstaty och Paris sitt Eiffeltorn. Mariehamn har Pommern. Den fyrmastade barken som byggdes i Skottland 1903 och som köptes av åländska skeppsredaren Gustaf Erikson tjugo år senare blev museifartyg på 1950-talet. Då hade hon länge seglat över världshaven, främst till Australien för att lasta vete som skulle säljas i Europa.

Ny besöksupplevelse

Under åren har hundratusentals människor, både ålänningar och turister, besökt Pommern och lärt sig om åländsk sjöfartshistoria. Nu har en ny besöksupplevelse tagits fram, ett originellt koncept som går under namnet Pommern – 100 dagar under segel.

– Det började med en dröm om att väcka Pommern och hennes besättning till liv igen, en dröm om att Pommern ännu en gång skulle få segla över världshaven, säger Hanna Hagmark, museichef på Ålands sjöfartsmuseum.

 

Seglats jorden runt

Den nya utställningen förverkligar drömmen. Besökarna flyttas tillbaka till 1930-talet där de får följa med på en fiktiv jorden runt-seglats, komma besättningen nära och ta del av livet ombord.

Pommerns tre olika däck ger olika perspektiv på resan från Mariehamn till Port Victoria i södra Australien. Ljud skapar stämning och väcker miljöerna till liv och en modern audioguide låter besökarna tjuvlyssna på samtal mellan besättningsmedlemmarna. Vid de åtta aktivitetsstationerna på mellandäck får besökarna själva delta i arbetet och fritiden ombord, och i lastrummet ser de vilka utmaningar som havet och vindarna utsatte besättningen för.

– När man kopplar ihop upplevelserna från de olika däcken får man en djupare förståelse för historien, säger Hanna Hagmark.

Som exempel nämner hon den mångfacetterade beskrivningen av en svår storm som drabbade Pommern utanför Kap Horn. På väderdäck hör besökarna besättningsmän som sörjer en kamrat som fallit överbord, på mellandäck får de hjälpa till att laga stormskadade segel, och på lastdäcket får de uppleva stormen med hjälp av en audiovisuell föreställning.

– Det är verkligen något alldeles extra, en upplevelse som kan beröra på djupet och något man inte får på museer i vanliga fall, säger Hagmark.

 

Ny docka, nya möjligheter

Pommern har flyttat in i en nybyggd docka intill Ålands sjöfartsmuseum och ligger flytande vid kajen i Mariehamns Västerhamn omgiven av ett stort trädäck med plats för bl. a. evenemang och torghandel. Bara vid inspektioner och när underhållsarbeten på skrovet ska göras töms dockan, och i mån av möjlighet ges besökare då tillfälle att gå ner i den för att beundra Pommern ur ett annorlunda perspektiv.

När dockan byggdes förbättrades också tillgängligheten. En gångbro anlades mellan Pommern och Sjöfartsmuseet och den gör ombordstigningen enkel och smidig för alla. Nya trappor och en hiss ombord gör det också lättare att ta sig från väderdäck ända ner till lastrummet via mellandäck. De utrymmen som fortfarande är svåra för rörelsehindrade att ta sig till görs tillgängliga genom läsplattor med filmer och berättelser.

 

En oförglömlig resa

Biljetter till Pommern köper man i Ålands sjöfartsmuseum eller via Visit Ålands onlinebokning. Entréavgiften innefattar även ett besök på Ålands sjöfartsmuseum.

En Pommernvärd välkomnar besökarna ombord och delar ut audioguider, och sedan får de följa med ut på en spännande resa över Atlanten och Indiska oceanen, via Köpenhamn och Kap Horn, i stiltje såväl som i storm. Det blir en oförglömlig seglats.

 

Kom i stämning och titta på videoklippet om fartyget Pommern som flyttades in i sin nya docka 27.3.2019.

 

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer