Kan Åland vara den museitätaste orten i Finland? Det finns i alla fall väldigt många museum här och de drivs av eldsjälar som älskar att visa upp sina intressanta samlingar. Missa inte att besöka några av de mindre och kanske mer udda museerna när du kommer till Åland. Här tipsar vi om några av dem.

Ålands fotografiska museum

I Pålsböle gamla skola i Finström på norra Åland ligger Ålands fotografiska museum. Muséet är indelat i tre avdelningar; affär, mörkrum och ateljé, och här finns en fantastisk samling av kameror, tillbehör och fotoutrustning. Bekanta dig till exempel med Nobelpristagaren och polarfararen Fritiof Nansens kamera som användes på Nordpolsexpeditionen med fartyget Fram år 1893–1896, och med samlingen på ungefär hundra föremål bestående av tidningen DN:s fotoutrustning från förr.

Ålands brandkårsmuseum

Barn och vuxna som är förtjusta i brandbilar brukar älska att besöka Ålands brandkårsmuseum i Marby i Hammarland. Här finns 20 släckningsfordon och annan släckningsutrustning, och i barnens egen brandbil får barnen leka, klättra och hoppa runt så mycket de vill. Den äldsta brandbilen i samlingen är en A-Ford från 1926 och den nyaste är en Volvo från 1969. Alla har använts på Åland förr i tiden.

Ålands skolmuseum

Undrar du hur en åländsk skola såg ut i slutet av 1800-talet? Då ska du besöka Ålands skolmuseum i Strömsby i Vårdö. Läraren Viktor Jansson uppförde byggnaden 1888 och sedan undervisade och bodde han där fram till sin död 1895. Skolinventarierna i museet är samlade från hela Åland men vissa fanns i huset sedan tidigare. Lärarbostaden är delvis möblerad med inventarier som tillhört Viktor Jansson och hans familj. 

Bomärket

Ålands – och världens – största samling av åländska bomärken finns i Ödkarby i Saltvik på norra Åland. Här visas de bomärken som förr i tiden användes på samma sätt som en namnteckning och som påminner mycket om runor till utseendet. Museet Bomärket har öppet mot beställning och då visar innehavaren Göran Dahl gärna upp de ungefär tusen föremålen i samlingen och berättar om bomärkenas åländska historia. 

Lasse Erikssons fartygsmuseum

I en gammal ladugård i Vårdö har maskinmästaren Lasse Eriksson skapat ett museum med tavlor, fotografier, litteratur samt tillbehör och prylar från fartyg. Det är en imponerande samling som berättar om den åländska sjöfartshistorien, och Lasse är kunnig och berättar gärna om föremålen för den som kommer på besök.

Mariehamnsmuseet

Vill du veta hur Mariehamn såg ut på 1920-talet? Då kan du besöka Mariehamnsmuseet där en grupp pensionärer byggt upp en vacker miniatyrmodell av den gamla bebyggelsen. Mer än 600 byggnader har tillverkats i en skala där meter blivit centimeter. 

Skärgårdsmuseet i Lappo

På Skärgårdsmuseet i Lappo finns Östersjöns mest kompletta samling av allmogebåtar. Här kan du bekanta dig med åländsk skärgårds- och fiskekultur och i de unika samlingarna finns ett tiotal allmogebåtar, bland dem den enda bevarade storbåten. I museet finns också en utställning om fåglar i skärgården och en permanent fotoutställning som visar livet på Lappo förr i tiden. 

Önningebymuseet

I en gammal stenladugård på gården Jonesas i Önningeby i Jomala ligger konst- och kulturhistoriska museet Önningebymuseet. Här uppmärksammas de landskapsmålare som inbjudna av Victor Westerholm kom till Önningeby runt sekelskiftet och bildade den så kallade Önningebykolonin. Förutom förnämlig sekelskifteskonst visar museet också föremål och bilder som berättar om miljön där konsten skapades. 


Relaterade artiklar

Lövö – fredskongress och ryska bakugnar

Byn Lövö var under det stora nordiska kriget en scen för ett viktigt stormaktsspel, en fredskongress mellan Sverige och Ryssland 1718–19. Stigen går på historisk mark förbi åkrar och ängar och genom björk- och tallskog. Längs stigen finns bl.a. rester av ryska bakugnar och ett fågeltorn.

Läs mer

Byrundan – byvandring i Finlands minsta kommun

Åker- och betesmarkerna ger byn en öppen karaktär, och flera av gårdarna är omgivna av lummiga trädgårdar med stora vårdträd. Stigen passerar bl.a. byns midsommarstång och gamla skolbyggnad som är idag ett hembygdsmuseum samt den enda bevarade väderkvarnen i byn. 

Läs mer

Skogsrundan – havsutsikt och myrmark

Stigen går förbi Sottunga kyrka, genom en tallskog och längs bergen på den västra sidan av ön. Här har man fin utsikt över skärgården, på berget finns också en rastplats med stockbord. Efter bergen går stigen runt en myr och längs byvägen tillbaka till startpunkten i gästhamnen. 

Läs mer

Sadelinleden – kulturlandskap och orkidéer

Leden bjuder på omväxlande natur som ängs- och bergsmarker, skog och stränder. Den kan tas i kortare etapper och i båda riktningarna. Man kan välja att starta och avsluta vandringen på platser där sträckningen går nära landsvägen. Leden passerar flera byar och sevärdheter, och längs stigen finns flera utsiktstorn.

Läs mer

Mariehamn Runt – småbåtshamnar, stränder och färjor

Mariehamn har stränder med skärgårdskänsla både i öster och väster och stigen går längs dem, delvis riktigt nära strandkanterna. På den västra sidan är det mer kuperat med klippor, på den östra stranden mer låglänt och gräsbevuxet. Längs rutten finns bl.a. träramper, bänkar, badplatser och småbåtshamnar.

Läs mer

Järsö – klipphällar, havsutsikt och löväng

Den vita stigen börjar och slutar på samma plats och går runt en udde med berghällar. Längst ut på udden har man fin utsikt över havet och farleden där färjorna mellan Sverige, Åland och Finland går. Den röda och den blå stigen är avstickare från den vita och kan tas som en egen runda. Man kan också välja att bara gå en av dem.

Läs mer

Kalen – bronsålder och krigsminnen

Kalen bjuder på storslagen skärgårdsnatur och historiska minnen. Området var den del av Kökar som först steg upp ur havet efter istiden. Här finns bl.a. Tellmossberget, ett av Kökars högsta berg, och rester av ett ryskt kustbatteri från första världskriget. Naturen är omväxlande, och både växt- och fågellivet är rikt.

Läs mer

Jomalaleden – kulturlandskap och historiska sevärdheter

Leden har en startpunkt och en annan slutpunkt. Även kortare etapper i båda riktningarna är möjliga och man kan inleda sin vandring på vald plats längs sträckningen. Leden bjuder på varierat innehål: vacker natur, fina mangårdsbyggnader och historiska sevärdheter som Kungsö batteriberg och Jomala kyrka.

Läs mer