Kan Åland vara den museitätaste orten i Finland? Det finns i alla fall väldigt många museum här och de drivs av eldsjälar som älskar att visa upp sina intressanta samlingar. Missa inte att besöka några av de mindre och kanske mer udda museerna när du kommer till Åland. Här tipsar vi om några av dem.

Ålands fotografiska museum

I Pålsböle gamla skola i Finström på norra Åland ligger Ålands fotografiska museum. Muséet är indelat i tre avdelningar; affär, mörkrum och ateljé, och här finns en fantastisk samling av kameror, tillbehör och fotoutrustning. Bekanta dig till exempel med Nobelpristagaren och polarfararen Fritiof Nansens kamera som användes på Nordpolsexpeditionen med fartyget Fram år 1893–1896, och med samlingen på ungefär hundra föremål bestående av tidningen DN:s fotoutrustning från förr.

Ålands brandkårsmuseum

Barn och vuxna som är förtjusta i brandbilar brukar älska att besöka Ålands brandkårsmuseum i Marby i Hammarland. Här finns 20 släckningsfordon och annan släckningsutrustning, och i barnens egen brandbil får barnen leka, klättra och hoppa runt så mycket de vill. Den äldsta brandbilen i samlingen är en A-Ford från 1926 och den nyaste är en Volvo från 1969. Alla har använts på Åland förr i tiden.

Ålands skolmuseum

Undrar du hur en åländsk skola såg ut i slutet av 1800-talet? Då ska du besöka Ålands skolmuseum i Strömsby i Vårdö. Läraren Viktor Jansson uppförde byggnaden 1888 och sedan undervisade och bodde han där fram till sin död 1895. Skolinventarierna i museet är samlade från hela Åland men vissa fanns i huset sedan tidigare. Lärarbostaden är delvis möblerad med inventarier som tillhört Viktor Jansson och hans familj. 

Bomärket

Ålands – och världens – största samling av åländska bomärken finns i Ödkarby i Saltvik på norra Åland. Här visas de bomärken som förr i tiden användes på samma sätt som en namnteckning och som påminner mycket om runor till utseendet. Museet Bomärket har öppet mot beställning och då visar innehavaren Göran Dahl gärna upp de ungefär tusen föremålen i samlingen och berättar om bomärkenas åländska historia. 

Lasse Erikssons fartygsmuseum

I en gammal ladugård i Vårdö har maskinmästaren Lasse Eriksson skapat ett museum med tavlor, fotografier, litteratur samt tillbehör och prylar från fartyg. Det är en imponerande samling som berättar om den åländska sjöfartshistorien, och Lasse är kunnig och berättar gärna om föremålen för den som kommer på besök.

Mariehamnsmuseet

Vill du veta hur Mariehamn såg ut på 1920-talet? Då kan du besöka Mariehamnsmuseet där en grupp pensionärer byggt upp en vacker miniatyrmodell av den gamla bebyggelsen. Mer än 600 byggnader har tillverkats i en skala där meter blivit centimeter. 

Skärgårdsmuseet i Lappo

På Skärgårdsmuseet i Lappo finns Östersjöns mest kompletta samling av allmogebåtar. Här kan du bekanta dig med åländsk skärgårds- och fiskekultur och i de unika samlingarna finns ett tiotal allmogebåtar, bland dem den enda bevarade storbåten. I museet finns också en utställning om fåglar i skärgården och en permanent fotoutställning som visar livet på Lappo förr i tiden. 

Önningebymuseet

I en gammal stenladugård på gården Jonesas i Önningeby i Jomala ligger konst- och kulturhistoriska museet Önningebymuseet. Här uppmärksammas de landskapsmålare som inbjudna av Victor Westerholm kom till Önningeby runt sekelskiftet och bildade den så kallade Önningebykolonin. Förutom förnämlig sekelskifteskonst visar museet också föremål och bilder som berättar om miljön där konsten skapades. 


Relaterade artiklar

Sju spännande filminspelningsplatser du kan besöka på Åland

Film- och tv-producenter har förälskat sig i åländska platser och spelat in filmer och tv-program här. Vi har listat några kända ställen som du kan besöka när du är på Åland!

Läs mer

Tio åländska platser du inte får missa!

Tio tips på intressanta åländska besöksmål.

Läs mer

Välj en aktiv semester på Åland

Träna och tävla på Åland på egen hand eller med ditt lag, eller boka in en aktiv semester med roliga pulshöjande aktiviteter.

Läs mer

Ålands självstyrelse fyller 100 år

Den 9 juni 2022 fyller Ålands självstyrelse 100 år. Vad vet du om självstyrelsens historia?

Läs mer

Unika övernattningsmöjligheter på Åland

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Frebbenby – Marsund – Berghamn

När du passerat över Marsundsbron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Du följer till stor del den gamla Postvägen som gick från Finland till Sverige och passerar bl. a. S:t Lars kyrka och det pampiga Eckerö post- och tullhuset. Här avslutas S:t Olofs sjöled över fasta Åland och färjan tar dig över Ålands hav vidare till Grisslehamn i Sverige. 

Läs mer