2021–2022 blir händelserika år på Åland. Just nu planeras jätteevenemanget Tall Ships Races 2021 för fullt, liksom firandet av självstyrelsens 100-årsjubileum. 

Tall Ships Races foto Henrik NygårdTall Ships Races är en stor internationell havskappsegling för segelfartyg och stora segelbåtar. 2021 hålls tävlingen i Östersjön och då är Mariehamn en av värdstäderna. Mariehamn blir både målgångsplats i racet som går från Tallinn till Mariehamn, och startplats för racet som går från Mariehamn till Szczecin i Polen. Mellan 22 och 25 juli 2021 befinner sig ett hundratal fartyg i Mariehamn, och hamnområdet och centrum fylls av aktiviteter och underhållning.

– Det blir folkvimmel i Mariehamns västra hamn där besökare kan bekanta sig med skeppen och träffa de tusentals besättningsmedlemmarna, säger Mari Rosenqvist, projektledare för Tall Ships Races i Mariehamn.

Hon berättar också att det ordnas massor av kringaktiviteter och att besökare bland annat kan njuta av åländska delikatesser och drycker, delta i aktiviteter och prova på och lära sig nya saker.

– Det kommer också att ordnas sång och musikuppträdanden och mycket annan underhållning som man kan ta del av, säger Mari Rosenqvist.

Stolt sjöfartshistoria

För ålänningarna betyder det mycket att få vara delaktiga i Tall Ships Races. Genom tiderna har ålänningarna alltid tagit sig över havet med segelbåtar och från mitten av 1800-talet började åländska skutor också frakta virke på Östersjön och Nordsjön. Ålänningarna utökade senare sin fartygsflotta med större begagnade järn- och stålfartyg, och med dessa seglade man över hela världen. Åländske segelfartygsredaren Gustaf Eriksons skepp fortsatte göra världsomseglingar med spannmål från Australien till Europa ända fram till 1949, och ett av dessa fartyg, den fyrmastade barken Pommern, fungerar i dag som museum i Mariehamns västra hamn.  

Självstyrelsen firar 100 år

Knappt ett år efter Tall Ships Races, den 9 juni 2022, fyller Ålands självstyrelse 100 år. Firandet av jubileet börjar ett år tidigare och under året kommer många spännande evenemang att avlösa varandra. Planeringen pågår för fullt och bland evenemangen finns till exempel en opera i Kulturföreningen Katrinas regi om häxprocesserna på Åland under 1660-talet. Ett nytt besökscenter i Bomarsund ska också invigas som en del i jubileumsfirandet, och under den invigningen kommer en annan nyskriven opera, Djävulsdansen i Skarpans, att uppföras. 

Planera in dina resor

Vill du uppleva Tall Ships Races på plats i Mariehamn eller delta i firandet av den åländska självstyrelsens 100-årsjubileum? Börja planera din resa till Åland redan i dag, och se till att boka boende i god tid inför evenemangen.

 


Relaterade artiklar

Lövö – fredskongress och ryska bakugnar

Byn Lövö var under det stora nordiska kriget en scen för ett viktigt stormaktsspel, en fredskongress mellan Sverige och Ryssland 1718–19. Stigen går på historisk mark förbi åkrar och ängar och genom björk- och tallskog. Längs stigen finns bl.a. rester av ryska bakugnar och ett fågeltorn.

Läs mer

Byrundan – byvandring i Finlands minsta kommun

Åker- och betesmarkerna ger byn en öppen karaktär, och flera av gårdarna är omgivna av lummiga trädgårdar med stora vårdträd. Stigen passerar bl.a. byns midsommarstång och gamla skolbyggnad som är idag ett hembygdsmuseum samt den enda bevarade väderkvarnen i byn. 

Läs mer

Skogsrundan – havsutsikt och myrmark

Stigen går förbi Sottunga kyrka, genom en tallskog och längs bergen på den västra sidan av ön. Här har man fin utsikt över skärgården, på berget finns också en rastplats med stockbord. Efter bergen går stigen runt en myr och längs byvägen tillbaka till startpunkten i gästhamnen. 

Läs mer

Sadelinleden – kulturlandskap och orkidéer

Leden bjuder på omväxlande natur som ängs- och bergsmarker, skog och stränder. Den kan tas i kortare etapper och i båda riktningarna. Man kan välja att starta och avsluta vandringen på platser där sträckningen går nära landsvägen. Leden passerar flera byar och sevärdheter, och längs stigen finns flera utsiktstorn.

Läs mer

Mariehamn Runt – småbåtshamnar, stränder och färjor

Mariehamn har stränder med skärgårdskänsla både i öster och väster och stigen går längs dem, delvis riktigt nära strandkanterna. På den västra sidan är det mer kuperat med klippor, på den östra stranden mer låglänt och gräsbevuxet. Längs rutten finns bl.a. träramper, bänkar, badplatser och småbåtshamnar.

Läs mer

Järsö – klipphällar, havsutsikt och löväng

Den vita stigen börjar och slutar på samma plats och går runt en udde med berghällar. Längst ut på udden har man fin utsikt över havet och farleden där färjorna mellan Sverige, Åland och Finland går. Den röda och den blå stigen är avstickare från den vita och kan tas som en egen runda. Man kan också välja att bara gå en av dem.

Läs mer

Kalen – bronsålder och krigsminnen

Kalen bjuder på storslagen skärgårdsnatur och historiska minnen. Området var den del av Kökar som först steg upp ur havet efter istiden. Här finns bl.a. Tellmossberget, ett av Kökars högsta berg, och rester av ett ryskt kustbatteri från första världskriget. Naturen är omväxlande, och både växt- och fågellivet är rikt.

Läs mer

Jomalaleden – kulturlandskap och historiska sevärdheter

Leden har en startpunkt och en annan slutpunkt. Även kortare etapper i båda riktningarna är möjliga och man kan inleda sin vandring på vald plats längs sträckningen. Leden bjuder på varierat innehål: vacker natur, fina mangårdsbyggnader och historiska sevärdheter som Kungsö batteriberg och Jomala kyrka.

Läs mer