2021–2022 blir händelserika år på Åland. Just nu planeras jätteevenemanget Tall Ships Races 2021 för fullt, liksom firandet av självstyrelsens 100-årsjubileum. 

Tall Ships Races foto Henrik NygårdTall Ships Races är en stor internationell havskappsegling för segelfartyg och stora segelbåtar. 2021 hålls tävlingen i Östersjön och då är Mariehamn en av värdstäderna. Mariehamn blir både målgångsplats i racet som går från Tallinn till Mariehamn, och startplats för racet som går från Mariehamn till Szczecin i Polen. Mellan 22 och 25 juli 2021 befinner sig ett hundratal fartyg i Mariehamn, och hamnområdet och centrum fylls av aktiviteter och underhållning.

– Det blir folkvimmel i Mariehamns västra hamn där besökare kan bekanta sig med skeppen och träffa de tusentals besättningsmedlemmarna, säger Mari Rosenqvist, projektledare för Tall Ships Races i Mariehamn.

Hon berättar också att det ordnas massor av kringaktiviteter och att besökare bland annat kan njuta av åländska delikatesser och drycker, delta i aktiviteter och prova på och lära sig nya saker.

– Det kommer också att ordnas sång och musikuppträdanden och mycket annan underhållning som man kan ta del av, säger Mari Rosenqvist.

Stolt sjöfartshistoria

För ålänningarna betyder det mycket att få vara delaktiga i Tall Ships Races. Genom tiderna har ålänningarna alltid tagit sig över havet med segelbåtar och från mitten av 1800-talet började åländska skutor också frakta virke på Östersjön och Nordsjön. Ålänningarna utökade senare sin fartygsflotta med större begagnade järn- och stålfartyg, och med dessa seglade man över hela världen. Åländske segelfartygsredaren Gustaf Eriksons skepp fortsatte göra världsomseglingar med spannmål från Australien till Europa ända fram till 1949, och ett av dessa fartyg, den fyrmastade barken Pommern, fungerar i dag som museum i Mariehamns västra hamn.  

Självstyrelsen firar 100 år

Knappt ett år efter Tall Ships Races, den 9 juni 2022, fyller Ålands självstyrelse 100 år. Firandet av jubileet börjar ett år tidigare och under året kommer många spännande evenemang att avlösa varandra. Planeringen pågår för fullt och bland evenemangen finns till exempel en opera i Kulturföreningen Katrinas regi om häxprocesserna på Åland under 1660-talet. Ett nytt besökscenter i Bomarsund ska också invigas som en del i jubileumsfirandet, och under den invigningen kommer en annan nyskriven opera, Djävulsdansen i Skarpans, att uppföras. 

Planera in dina resor

Vill du uppleva Tall Ships Races på plats i Mariehamn eller delta i firandet av den åländska självstyrelsens 100-årsjubileum? Börja planera din resa till Åland redan i dag, och se till att boka boende i god tid inför evenemangen.

 


Relaterade artiklar

Sju spännande filminspelningsplatser du kan besöka på Åland

Film- och tv-producenter har förälskat sig i åländska platser och spelat in filmer och tv-program här. Vi har listat några kända ställen som du kan besöka när du är på Åland!

Läs mer

Tio åländska platser du inte får missa!

Tio tips på intressanta åländska besöksmål.

Läs mer

Åtta små pärlor bland de åländska museerna

Åtta små museipärlor! Läs våra tips och hitta ett besöksmål som intresserar dig!

Läs mer

Välj en aktiv semester på Åland

Träna och tävla på Åland på egen hand eller med ditt lag, eller boka in en aktiv semester med roliga pulshöjande aktiviteter.

Läs mer

Ålands självstyrelse fyller 100 år

Den 9 juni 2022 fyller Ålands självstyrelse 100 år. Vad vet du om självstyrelsens historia?

Läs mer

Unika övernattningsmöjligheter på Åland

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Frebbenby – Marsund – Berghamn

När du passerat över Marsundsbron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Du följer till stor del den gamla Postvägen som gick från Finland till Sverige och passerar bl. a. S:t Lars kyrka och det pampiga Eckerö post- och tullhuset. Här avslutas S:t Olofs sjöled över fasta Åland och färjan tar dig över Ålands hav vidare till Grisslehamn i Sverige. 

Läs mer