2021–2022 blir händelserika år på Åland. Just nu planeras jätteevenemanget The Tall Ships Races 2021 för fullt, liksom firandet av självstyrelsens 100-årsjubileum.

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

The Tall Ships Races är en stor internationell havskappsegling för segelfartyg och stora segelbåtar. 2021 hålls tävlingen i Östersjön och då är Mariehamn en av värdstäderna. Mariehamn blir både målgångsplats i racet som går från Tallinn till Mariehamn, och startplats för racet som går från Mariehamn till Szczecin i Polen. Mellan 22 och 25 juli 2021 befinner sig ett hundratal fartyg i Mariehamn, och hamnområdet och centrum fylls av aktiviteter och underhållning.

Besökare kan bekanta sig med skeppen och träffa besättningsmedlemmar från olika länder. Det ordnas massor av kringaktiviteter. Besökare kan bland annat njuta av åländska delikatesser och drycker, delta i aktiviteter och prova på och lära sig nya saker. Det kommer också att ordnas sång och musikuppträdanden och mycket annan underhållning.

STOLT SJÖFARTSHISTORIA

För ålänningarna betyder det mycket att få vara delaktiga i The Tall Ships Races. Genom tiderna har ålänningarna tagit sig över havet med segelbåtar och från mitten av 1800-talet började åländska skutor också frakta virke på Östersjön och Nordsjön. Ålänningarna utökade senare sin fartygsflotta med större järn- och stålfartyg, och med dessa seglade man över hela världen. Åländske segelfartygsredaren Gustaf Eriksons skepp fortsatte göra världsomseglingar med spannmål från Australien till Europa ända fram till 1949, och ett av dessa fartyg, den fyrmastade barken Pommern, fungerar i dag som museum i Mariehamns västra hamn. 

SJÄLVSTYRELSEN FIRAR 100 ÅR

I sommar, närmare bestämt 9.6.2021, startar även firandet av Ålands självstyrelses 100-årsjubileum. Själva 100-årsdagen firas först 9.6.2022, men vi ålänningar tycker att jubileumet är värt att firas under ett helt år! Under året kommer många spännande evenemang att avlösa varandra. Planeringen pågår för fullt och bland evenemangen finns till exempel en opera i Kulturföreningen Katrinas regi om häxprocesserna på Åland under 1660-talet. Ett nytt besökscenter i Bomarsund ska också invigas som en del i jubileumsfirandet, och under den invigningen kommer en annan nyskriven opera, Djävulsdansen i Skarpans, att uppföras.
 

PLANERA IN DINA RESOR

Vill du uppleva The Tall Ships Races på plats i Mariehamn eller delta i firandet av den åländska självstyrelsens 100-årsjubileum? Börja planera din resa till Åland redan i dag, och se till att boka boende i god tid inför evenemangen.

 

 

 

Senaste uppdatering: 8.2.2021

 

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer