Åland är stora på fotbollsläger, simläger, innebandyturneringar och hockeyläger. Fina anläggningar i kombination med bra paket med resa, boende och god mat skapar lyckade sportupplevelser på Åland.

Bowling

Invid banorna hittar du Idrottsgårdens eget café, där du kan slå dig ned med en kopp kaffe mellan serierna. Det datoriserade resultatsystemet Viking gör det lätt att hålla räkningen, även för den glade amatören. Bowling är en rolig aktivitet som passar de flesta, oavsett ålder.

I bowlinghallen går det också att arrangera cosmic- och discobowling, en lättsam bowlingvariant där du bowlar till musik och discoljus. För att vara säker på att få en bana en viss tid, löner det sig att ringa och boka på förhand på tel. +358 18 531 430.

Curling

Eckerös nya curlingcenter, Åland curling, öppnades i mitten av september 2013. Här finns det plats för både professionella curlingspelare och amatörer som vill testa ett annorlunda nöje. Hallen är utrustad med två banor med internationell tävlingsstandard. Invid banorna finns café, bar och lounge för att du ska kunna ta igen dig mellan spelen. Från cafét har du utsikt över banorna så du hela tiden kan hålla koll på dina motståndare.

Vianor curlingcenter i Eckerö har både drop-in och förhandsbokningar, men de rekommenderar förbokningar minst två dagar innan, tel +358 457 374 9778. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår. Visste du att en världstourtävling för den kvinnliga världseliten i curling arrangerades i Vianor curlingcenter oktober 2017?  

Friidrott

På Åland trivs både unga friidrottare och sportstjärnor i världsklass. Inför VM i Helsingfors sommaren 2005 valde till exempel svenska friidrottslandslaget att lägga sitt uppladdningsläger vid Wiklöf Holding Arena på Åland. Arenan ligger centralt i Mariehamn på gångavstånd från hotellen. På samma område ligger också Idrottsgården med sin styrketräningssal som komplement.

Under vinterhalvåret står Ålands största inomhushall Eckeröhallen med sitt 2 000 m² stora sportgolv till förfogande. För friidrottare finns fyra 110-metersbanor för löpning samt hopp- och kastområden.  

Fotboll

Fotboll är en het sport på Åland. Till exempel spelar både herrlaget IFK Mariehamn och damlaget Åland United i Finlands högsta liga. Visste du att IFK Mariehamn vann den finländska cupen i footboll 2015 och tog det historiska FM-guldet inför rekordmånga åskådare på hemmaplanen Wiklöf Holding Arena 23.10.2017? 

På Åland arrangeras många internationella fotbollsturneringar i olika åldersklasser varje år. Störst av dem är knatteturneringen Alandia Cup för 11-åringar, som firade sitt 40-årsjubileum sommaren 2017.

Fotbollsläger

Åland är väl anpassat för fotbollsläger. I öriket finns sammanlagt 6 fina sporthallar och 20 välskötta gräsplaner. När utomhussäsongen är över står den fullstora fotbollsplanen i Eckeröhallen till förfogande. Dessutom finns 5 fullstora grusplaner där du kan spela nästan året runt, tack vare den goda skötseln. Om ditt lag vill göra mer än bara träna under er vistelse på Åland ställer de lokala fotbollslagen gärna upp med motstånd i en vänskapsmatch.  

Gym på Åland

Besök något av gymmen på Åland under din vistelse i öriket och ge kroppen en ordentlig genomgång. Du kan välja mellan ren styrketräning eller olika former av gruppträning.

Omväxlande träning i Mariehamn

På promenadavstånd från centrum hittar du Avancia gym. En stor och luftig gymanläggning som nyöppnade 2009 och som erbjuder allt det senaste inom träning. Ett gym med styrketräningsutrustning och friviktsavdelning samt gruppträningar i bl. a. poweryoga, switching, flowin, boxercise, spinning, kettlebells, zumba och bodystep. Avancias andra gym, nyckelgymmet i centrum, ligger på Torggatan i Mariehamn mittemot torget. 

I Mariehamn ligger även Idrottsgården med lokaler för styrketräning, både för motions och elitträning. De har även bowlinghall och sporthall. Sommarstängt juli-aug.

I Träningsverkets nybyggda gym en bit utanför Mariehamn kan du träna både styrka och kondition.

Ålands idrottscenter i Godby

Godby är mest känt för sin simhall, men här finns även sporthall och ett modernt och välutrustat gym.  

Idrottshallar och idrottsanläggningar

Sammanlagt finns hela 49 anläggningar och banor på Åland. Anläggningarna håller hög kvalitet och gör det möjligt att utöva fotboll (både inom- och utomhus), ishockey, innebandy, handboll, boule, simning, bordtennis, judo, bowling, skytte, basket, badminton, tennis, golf, friidrott, ridsport, surfing, segling, volleyboll, cykling, basket och gymnastik – listan är nästan oändlig.

Anläggningar i toppklass

Bland annat finns här fotbolls- och friidrottsanläggningen Wiklöf Holding Arena och ishallen Islandia mitt i Mariehamn samt Eckeröhallen i Eckerö med fullstor inomhusplan med konstgräs. I Brändöhallen kan du utöva tennis, volleyboll, badminton samt innebandy och handboll på mindre planer som lämpar sig för juniorer och korp-spelare. Ålands Idrottscenter i Godby erbjuder i sin tur en komplett anläggning med simhall, sporthall, motionsslinga och tennisbanor. I badhuset Mariebad i Mariehamn finns dessutom både äventyrsbad och en 8-banors motions- och tävlingsbassäng. Åland kan också erbjuda en travbana av internationell klass vid Ålandstravet i Mariehamn.

Innebandy

Innebandy är en stor motionssport på Åland. De välskötta idrottshallarna passar lika bra för träning som för tävling. Förutom innebandy trivs även andra bollsporter som volleyboll, basket och handboll i de åländska idrottshallarna. Till spelarnas favoriter hör Baltichallen i Mariehamn och nyrenoverade Vikingahallen som ligger i Jomala, en 5-minuters bilfärd från staden. Baltichallen rymmer två sargförsedda planer medan Vikingahallen får mycket beröm för sitt nya golv utan skarvar. Godbyhallen i Finström passar också bra för innebandy. I närheten av de tre hallarna går motionsbanor för de lag som vill variera träningen. Vid Vikingahallen finns också en styrkesal medan Godbyhallen erbjuder både styrkesal och simhall. För innebandyspelaren är också Eckeröhallen ett alternativ. Här kan man lägga ett mobilt golv över hallens konstgräs.  

Ishockey

Ishallen Islandia i Mariehamn erbjuder professionella träningsmöjligheter för ishockey och bandy. Säsongen är lång, här kan isen ligga från slutet av juli fram till mitten av april. I Islandia innebär en publik på 700 personer en fullsatt hall där trycket är högt samtidigt som det är nära mellan isen och läktaren. Det ger både spelare och publik den där extra upplevelsen. Utanför ishallen går en motionsbana. I närheten ligger också Idrottsgården med både styrketräningssal och bowlingbanor.  

Kampsport

Kampsport och kampkonst på Åland är stort och möjligheterna att prova på och utöva dessa är många. Här kan du träna såväl judo och karate som taekwondo, MMA och brasiliansk jiu-jitsu. Det blir mer och mer populärt att resa till Åland för träningsläger och tävlingar.
De stora klubbarna, Karateklubben Ogawa och Ålands Judoklubb, har funnits sedan 70-talet och har egna lokaler i Mariehamn. De övriga träffas på fritidsgårdar och gym för att utöva sina sporter. Både Avancia och Träningsverket har utrymmen som passar. Där kan man även kombinera med andra träningspass eller styrketräning.

Ridsport

Ridning och hästsport är stort på Åland. Det finns ett stort antal hästar och privata stall. Inom Ålands Hästsportförening finns en ridsportskommitté vars syfte är att värna om ridsporten inom föreningen och på anläggningen. På Ålandstravet finns hoppbanor av gräs och grus, dressyrbanor, framridningsbanor och en oval för islandshästar. Varje år arrangeras ett stort antal hopp-, dressyr- och islandstävlingar på Åland.  

Simning

Träning, tävling eller motionssimning – Åland erbjuder badupplevelser för alla smaker tack vare ett nytt badhus i Mariehamn och en ny simhall i Godby. Anläggningarna kan ta emot grupper på upptill 60-70 personer. Eftersom hallarna ligger 15 minuters med bil från varandra kan gruppen dessutom dela på sig och träna i varsin anläggning.  

Godby simhall

Simhallen vid Ålands idrottscenter i Godby byggdes 2004 och består av motionsbassäng, varmvatten-/terapibassäng, barnbassäng samt bastu. Huvudbassängen med sina åtta banor är 25 meter lång och 21 meter bred. Det innebär att varje bana är 2,5 meter bred istället för normala 2 meter. Bassängen är optimalt anpassad för tävlingar och räknas som en snabb bassäng.

På läktaren på andra våningen finns sittplatser för 250 personer. Den fyller alla internationella krav som större tävlingar ställer. Närheten till Godbyhallen innebär att det även finns möjlighet att kombinera simträningen med sportanläggningens styrkehall, idrottshall, konferensutrymmen för 25 personer samt servering. Vid hallen finns även ett upplyst motionsspår, som från och med december fungerar som skidspår.

Mariebad

Badhuset Mariebad ligger centralt i Mariehamn, på gångavstånd från centrum. Förutom motions- och tävlingsbassängen med sina åtta 25-metersbanor och tidtagning kan badhuset även erbjuda ett äventyrsbad med många roliga aktiviteter för både barn och leksugna vuxna. Det passar både för riktigt små, för lite äldre som har mycket spring i benen och som gärna busar runt i äventyrsavdelningen och för dem som vill motionssimma längd efter längd.

Hela familjen kan tävla mot varandra i vattenrutschbanan som har tidtagning. Och om det är ruggigt väder är det extra skönt att simma ute i utebassängen, där du kan se ut över havsviken – Sjökvarteret med sjöfarerkapell och sjöbodar m.m. och en del av Mariehamn. Mariebad har också vanliga bastur i dam- respektive herravdelningen och en ångbastu som är gemensam för herrar och damer. Badhuset håller sig även med en egen strand och brygga och den som vill ta ett dopp i havsviken intill kan behändigt göra det – året runt!

Relaxavdelningen på övre våningen erbjuder spa-behandlingar från massage till skönhetsbehandlingar. Och på caféet inne i Mariebad kan du avnjuta thai-mat och husmanskost, smörgåsar, bakverk, glass och läsk med mera.

Tennis

På Åland finns många fina banor för tennis. Majoriteten av dem ligger i Mariehamnsområdet. Vid Idrottsparken i centrala Mariehamn finns fyra utomhusbanor. Tre av dem är grusbanor medan en av banorna har hardcourt-underlaget plexipave. Cirka 4 km från Mariehamns centrum ligger dessutom idrottshallen Bollhalla, som förutom tennisen även erbjuder möjligheter till gymnastik, badminton och biljard. För tennis har anläggningen fyra grusbanor utomhus samt tre plexipave-banor inomhus.

Trav på Åland

Ålandstravet är namnet på Ålands internationella hästsportcentrum som ligger ca 3 km från Mariehamns centrum. Åland har idag en travbana av internationell klass, en hoppbana av gräs och grus, dressyrbanor, framridningsbanor samt en oval för islandshästar. Varje år arrangeras många spännande och fartfyllda trav- och ridsportstävlingar på Ålandstravet.  

Go-kart på Åland

Har du tävlingssinne och drömmer om att trycka gasen i botten? Du kan väja mellan go-kart och cross-kart på Åland. Den 605 meter långa go-kartbanan ligger i Lemland ca 20 km från Mariehamn. Fler och fler företag, kompisgäng och skolklasser upptäcker att de kan kombinera sin Ålandsresa med en adrenalin-kick. Alla blir barnsligt förtjusta i att åka fort. En go-kart går upp till 60 km per timme och även de tuffaste bilförarna får respekt för de små fartmaskinerna. För vanliga Go-karts måste man vara minst 150 cm lång för att få köra. Men det finns även barnanpassade go-karts.

Både individer och grupper kan köra go-kart

Banan i Lemland har både drop-in och grupper, men de rekommenderar förbokningar minst två dagar innan. Inga speciella kläder behövs, men klä dig bekvämt och inget högklackat! Ett tips är att kolla vädret. Om det regnar för mycket stängs banan av säkerhetsskäl, det blir för halt! Banan har öppet sommartid och bokas via formuläret eller på telefon +358 457 564 3343.  


Relaterade artiklar

Världens äldsta öl är återskapat

Fem flaskor öl som legat på 50 meters djup i 170 år bärgades från ett skeppsvrak utanför Föglö.

Läs mer

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Upplev hösten på Åland

Upplev den färgsprakande och mysiga hösten på Åland!

Läs mer

Tolv åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tolv av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Green Key och Blue Flag

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer