Att lägga ett par lediga dagar kring ett motionslopp blir allt mer populärt. På Åland finns många lopp att välja på – och mycket att belöna sig med efter målgång.

Ålänningar är ett aktivt folk och Åland är den region i Europa som har flest idrottsanläggningar per capita. Här finns även löpar- och idrottstävlingar för alla, såväl motionär som elit, och arrangemangen är spridda över året.

Motionslopp på Åland 2021

Sjöjungfruloppet i Mariehamn ordnas virtuellt i år, och du kan genomföra loppet på valfri plats och tid under helgen 7-8 maj. Motionslopp för damer: 5 km och 10 km. Du kan välja mellan att springa, jogga, lunka eller promenera.

Mercy Ships Race i Mariehamn ordnas virtuellt i år, och du kan genomföra loppet på valfri plats under den 26 maj. Spring eller gå 5 km eller 10 km. Startavgiften från loppet går till Mercy Ships arbete med att leverera sjukvård till fattiga länder med hjälp av ett sjukhusfartyg.

BrändÖluffen på skärgårdsön Brändö (den 15 maj) är inställd på grund av rådande situation med coranaviruset. Halvmaraton eller 10 km.

Together 4 Life – race against cancer ordnas virtuellt i år, och du kan genomföra loppet på valfri plats och tid under helgen 4-6 juni. 10 km eller 5 km löpning med tidtagning, Gång 5 km eller 1,5 km, Stafett 3 x 1,5 km eller 3 x 3,45 km, Barnloppet 1500 m (barn upp till 12 år) och Knatteloppet 400 m (barn upp till 6 år).

Käringsundsloppet, kombinerat motions- och tävlingslopp på cykel i Eckerö den 3-4 juli. Tävlingsklass drygt 170 km och motionsklasser 110 km, 33 km eller 11 km på vanlig eller elcykel. 

Semesterloppet i Eckerö – en motionsfest för hela familjen den 10 juli. Löp, jogga eller gå. Motionsklasser på 12 km, 8 km eller 4 km, barnsträcka ca 1 km.

 

Vestansundaloppet är inställd. Halvmarathon, 10,5 km, 5,5 km samt barnlopp.

Bomarsund Open Water Challenge den 31 juli. Simloppet är ett öppet vatten-lopp med olika distanser för både motionärer och tävlingssimmare. Loppet går i Bomarsund och där kommer vi att simma med vågor och vind i en naturskön omgivning utöver det vanliga.

Bomarsund Trail Run i Sund den 31 juli är inställd. Spring längs vandringsleder i historisk miljö! Distanserna du kan välja på är cirka 27 km, 12 km, 4,5 km samt 1 km för de yngsta deltagarna.

Käringsund triathlon i Eckerö den 27–28 augusti. Många olika distanser och klasser, både individuella lopp och stafetter.

Åland SwimRun den 10–11 september. Simma och spring i den vackra åländska skärgården. Flera olika distanser och klasser innebär att det finns något som passar alla.

Kanonloppet och Ålandsmarschen Kanonloppet, Ålands största och mest populära motions- och tävlingslopp, ordnas år 2020 för 53:e gången. Loppet startar i Finström, Markusböle. Kanonloppet 22,5 km och 15 km. Ålandsmarschen 22,5 km och 15 km. Lilla Kanonloppet 7,5 km och 3,5 km. Julleloppet för de små är 1 km.

Åland Marathon och 1⁄2 Marathon den 30 oktober. Start och mål vid Mariebad i Mariehamn. Hel- och halvmaraton samt 10 km och 5 km.

Nyårsruset i Mariehamn med start och mål vid badhuset Mariebad. 7,4 km och 9,5 km.

 


Relaterade artiklar

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland!

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland. Ge plats åt kreativitet och återhämtning och njut av lugnet, den vackra naturen och stillheten nära havet.

Läs mer

Sätt guldkant på tillvaron

Åker du gärna på semester i vuxet sällskap och unnar dig upplevelser av hög kvalitet? Upplev en lyxhelg på Åland med upplevelser och boende med unik karaktär.

Läs mer

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

9+1 badvänliga sandstränder

Läs mer

Ädla drycker skapade och hittade på Åland

Läs mer

Mysiga Caféer

Läs mer

Populära restauranger på Åland

Läs mer

Upptäck genuina Åland

Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

Läs mer