Ta familjen till Åland på sportlovet och njut av kvalitetstid, roliga aktiviteter, frisk skärgårdsluft och närproducerad mat. Åland är som gjort för en lyckad semester och en avkopplande helgresa. Oavsett om ni kommer över dagen, stannar över helgen eller utforskar några av Ålands 6.700 öar under en hel vecka. Här kommer några förslag på aktiviteter – inte minst Mariebad med sitt äventyrsbad. En annan pärla är Godby med sin simbassäng och sporthall. 

Sportlovet är vecka 8 på Åland men det går precis lika många båtar hit veckorna före och efter. Du kan boka hotell, B&B eller stuga själv, eller ett paket hos något av rederierna Viking Line och Eckerö Linjen/Ålandsresor. Det är lätt att ta med egen bil på färjan, men om du stannar i Mariehamn är det lätt att ta sig runt till fots och med Mariehamnsbussen.

Äventyrsbad Mariebad

mariebad-ångaMariehamns badhus Mariebad ligger vackert vid vattnet på några minuters promenadavstånd från Mariehamns centrum. Här finns en 25-meters motionsbassäng, men det som brukar locka barnen mest är äventyrsdelen med en 65,5 meter lång vattenrutschbana, grotta med vattenfall med mera.

Rutschbaneracet tycker många om – inte endast barn. Det brukar vara en bra stämning och grymma tider! Mariebad har öppet på vardagarna ända till klockan 22 och på helgerna till 18. Relaxavdelningen på övre våningen erbjuder spa-behandlingar, allt från massage till skönhetsbehandlingar. Och i caféet inne i Mariebad kan du avnjuta thai-mat och husmanskost, smörgåsar, bakverk, glass och läsk med mera.

Vecka 8 står bland annat tävlingar, vattenpolo och rutschbanerace på programmet. Mariebad hälsar också hela familjen välkomna på Mysfredag den 21.2 kl. 16–20. Då blir det aromaviftningar i bastun, frukt och mys för hela slanten.

Ålands Idrottscenter

En pärla för dig som vill röra dig på sportlovet ligger i Godby, en kvarts biltur norr om Mariehamn. Ålands idrottscenter är en anläggning med simhall, gym, idrottshall för pingis, badminton, innebandy, fotboll. Skridskobanan är öppen om vädret tillåter. Be Good Sports Café kan erbjuda en lämplig belöning efter motion, plask och bastubad. 

Prova på curling 

Sätt på curlingskor och hjälm och lär dig lägga sten och sopa i Ålandhotels curlingcenter i Eckerö. Utmana dig sedan i matchen tillsammans med familjen eller vänner. Curlingcentret har både drop-in och förhandsbokningar, men det rekommenderas att boka minst en dag innan, tel. +358 457 374 9778. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår. 

Visste du att curlingcentret på Åland stått värd för Paf Masters världstourtävling för den kvinnliga världseliten flera år i rad? 

Skridskoåkning och bowling

Mariehamns ishall Islandia finns också på promenadavstånd från hotellen i centrum. Allmänheten är välkommen att åka skridsko i ishallen under särskilda tider

I Mariehamns idrottsgård, ett stenkast från Islandia, finns bowlinghall med åtta moderna banor samt judo-, styrke- och idrottshall med innebandy, handboll, volleyboll, basket, badminton och bordtennis. 

Har du redan testat discobowling? Passa på och spela discobowling på Idrottsgården varje lördag mellan klockan 14 och 18.

Under och över havsytan

I Ålands sjöfartsmuseum, årets museum 2016 i Finland, finns något för alla, sjöbjörnar som landkrabbor. Museet har öppet alla dagar kl. 11–16 och och är värt flera besök. Det är sjöfolkets egna berättelser som står i centrum, rikt illustrerade med spännande föremål, vackra interiörer och interaktiva stationer. Genom utställningarna kan du förflytta dig till andra tider och andra rum. 

Missa inte museets lekrum ”Ruby och Havet”, en fantasifull upplevelsevärld med havet i fokus där besökare kan bekanta sig med vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor m.m. spännande under vattenytan men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba. Tillgänglighet är en viktig del av arbetet på Ålands sjöfartsmuseum och i Ruby och Havet finns hiss mellan rummets två nivåer så att alla kan ta sig upp och ner i rummet.

Skeppsråttan Ruby har en egen miniutställning och tillsammans med henne får man gå på skattjakt för att försöka hitta råtthålen som är gömda i våra utställningar. I skaparverkstaden Korallen kan man pyssla och vara kreativ med återvinningsmaterial. Ta del av sjöfartsmuseets nya skattjakt, forksningsaktiviteter och andra sportlovstips

Två museer under samma tak

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum huserar i samma byggnad i stadshusbacken i Mariehamn och erbjuder fascinerande utställningar och aktiviteter. Res i tiden och bekanta dig med historien från de första säljägarna som steg iland på karga öar till dagens globala och mångkulturella samhälle. Bekanta dig också med den åländska konsten ur ett brett perspektiv, från målningar och skulpturer till installationer och specialutställningar.

På kulturhistoriska museet tycker både barn och vuxna att den nya modellen av fyren Bogskär är intressant. Upptäck hur det såg ut inuti den speciella fyren som byggdes på Finlands sydligaste kobbe i slutet av 1800-talet.
 
I lekutställningen Kollornas värld som pågår fram till den 8 mars 2020 träffar barnen Lillkollan och hennes storebror Storkollan, de får vara med och ordna plättkalas i Kollornas hus, åka rutschbana från Viktigpetters hus Skrapan, följa Pladoskan genom hinderbanan eller vara kreativa i pysselhörnan. Utställningen riktar sig till barn i åldern 3–10 år. Lördagar 15.2 och 7.3 kl. 13 ordnas sagostund i Kollornas värld och 7.3 kl. 13.30–15.30 ordnas avslutningspyssel. 
 
Barn tycker också om att bygga fyrar, lösa rebusar och ordflätor i kulturhistoriska museets barnhörna. I Ålands konstmuseum finns filuren Busis som har ett eget rum och där kan barn upptäcka och filosofera kring konst. Den 15.2–1.3 finns sportlovsmysteriet ”Vem har stulit Bondbruden” att lösa i museet. Aktiviteten passar barn från 10 år och uppåt.

Shopping och smakupplevelser Ålandspannkaka_Heidi

Mariehamn har ett bra urval av butiker och mysiga restauranger och caféer som serverar hembakta läckerheter. Ta en sväng förbi butikerna i centrum samt Guldviva med unika designhantverk och det levande hantverkshuset SALT med butik och ateljéer i Sjökvarteret. 

Har du ännu inte testat Ålandspannkaka eller åländsk gräddmunk så är detta ett fint tillfälle. Passa även på att smaka på andra åländska delikatesser och lokala råvaror som de goda åländska äppelsorterna. Glöm inte Ålands vinnande smaker som är ett perfekt matminne att köpa med hem.

Lokalproducerat och fina åländska smaker erbjuder bl. a. Kvarter5 och Stallhagens gastropub i Godby samt Restaurang Nautical som tillsammans med HavsVidden, Kvarter5 och Smakbyn placerade sig bra i restaurangguiden White Guide Nordic 2017. 

Strandpromenad och sjöresa

strandpromenaden-stig-mars2013-hiStrandpromenaden i Mariehamns västra hamn mellan terminalen och fiskehamnen i Korrvik är en fin omgivning för promenader med havsutsikt. Där kan man även titta på de förbipasserande båtarna från ett nära håll – speciellt vid eftermiddagsfärjornas ankomst.

Båtresan till och från Åland blir ett litet äventyr i sig – ombord finns lekrum, god mat, musik och taxfreeshopping! Det finns över tio avgångar per dygn från Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn. Också från Åbo och Helsingfors finns fler alternativ med båt och flyg.

Önskar ni bo ute på landsbygden, på skärgårdsöar eller i sjöfartsstaden Mariehamn? Boka på förhand ett boende som passar dig, oavsett om du söker B&B, hotell eller stuga. Läs mer och boka boende, resa och olika aktiviteter enkelt via vår onlinebokning

Tips på fler aktiviteter, evenemang och utställningar hittar du i vår evenemangskalender.

Categories


Relaterade artiklar

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer