Ta familjen till Åland på sportlovet och njut av kvalitetstid, roliga aktiviteter, frisk skärgårdsluft och närproducerad mat. Åland är som gjort för en lyckad semester och en avkopplande helgresa. Oavsett om ni kommer över dagen, stannar över helgen eller utforskar några av Ålands 6.700 öar under en hel vecka. Här kommer några förslag på aktiviteter – inte minst Mariebad med sitt äventyrsbad. En annan pärla är Godby med sin simbassäng och sporthallar. Och visste du att det finns en slalombacke på Åland?

Sportlovet är vecka 8 på Åland men det går precis lika många båtar hit veckorna före och efter. Du kan boka hotell, B&B eller stuga själv, eller ett paket hos något av rederierna Viking Line och Eckerö Linjen/Ålandsresor. Det är lätt att ta med egen bil på färjan, men om du stannar i Mariehamn är det lätt att ta sig runt till fots och med Mariehamnsbussen.

Äventyrsbad Mariebad

mariebad-ångaMariehamns badhus Mariebad ligger vackert vid vattnet på några minuters promenadavstånd från Mariehamns centrum. Här finns en 25-meters motionsbassäng, men det som brukar locka barnen mest är äventyrsdelen med en 65,5 meter lång vattenrutschbana, grotta med vattenfall med mera.

Rutschbaneracet tycker många om – inte endast barn. Det brukar vara en bra stämning och grymma tider! Mariebad har öppet på vardagarna ända till klockan 22 och på helgerna till 18. Relaxavdelningen på övre våningen erbjuder spa-behandlingar från massage till skönhetsbehandlingar. Och på caféet inne i Mariebad kan du avnjuta thai-mat och husmanskost, smörgåsar, bakverk, glass och läsk med mera.

Vecka 8 står på program vattenpolo, rutschbanerace och mysfredag. Vattenpolo äger rum måndagen 18.2 kl. 10–11.30 och onsdagen 20.2 kl. 10–11 och då är inträdet gratis. Missa inte rutschbanerace tisdagen 19.2 och torsdagen 21.2 kl. 12 och kl. 17! Mariebad hälsar alla välkomna på Mysfredag fredagen 22.2 kl. 17–20 med bastuviftningar kl. 18, 19 och 20. Det bjuds på frukt och dryck efter viftningarna. Normal entré gäller både för rutschbanerace och mysfredag.

Ålands Idrottscenter

En pärla för dig som vill röra dig på sportlovet ligger i Godby, en kvarts biltur norr om Mariehamn. Ålands idrottscenter är en anläggning med simhall, gym, idrottshallar för pingis, badminton, innebandy, fotboll. Skridskobanan är öppen om vädret tillåter. Be Good Sports Café kan erbjuda en lämplig belöning efter motion, plask och bastubad. 

Slalombacke på Åland

Germundö Alpin låter som om det låg i fjällen, men är en liten trevlig backe på Åland, i Saltvik ca 30 km från Mariehamn. Här finns två nedfarter, snowpark, ankarlift och café. Läs mera på www.alpin.ax för öppettider och priser. Se filmen om Germundo Alpin här. Öppet beroende på vädret. 

curlingProva på curling 

Sätt på curlingskor och hjälm och lär dig lägga sten och sopa i Åland curlingcenter i Eckerö. Utmana dig sedan i matchen tillsammans med familjen eller vänner. Curlingcentret har både drop-in och förhandsbokningar, men det rekommenderas att boka minst två dagar innan, tel. +358 457 374 9778. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår. Läs mer om prova på curling

Visste du att Åland curlingcenter stod värd för Paf Masters världstourtävling för den kvinnliga världseliten i curling både oktober 2017 och 2018? 

Skridskoåkning och bowling

Mariehamns ishall Islandia finns också på promenadavstånd från hotellen i centrum. Allmänheten är välkommen att åka skridsko i ishallen under särskilda tider. Missa inte gratis isdisco på Islandia torsdagen 21.2 kl. 1416.

I Mariehamns idrottsgård, ett stenkast från Islandia, finns bowlinghall med åtta moderna banor samt judo-, styrke- och idrottshall med innebandy, handboll, volleyboll, basket, badminton och bordtennis. Tisdagen 19.2 och fredagen 22.2 kl. 1216 är det drop in på Idrottsgården. Då kan du testa gratis på badminton, basket, bordtennis och cirkelträning (endast kl. 1516).

Har du redan testat discobowling? Passa på och spela discobowling på Idrottsgården vecka 8 tisdagen 19.2, onsdagen 20.2 och fredagen 22.1 kl. 1216 samt lördagen 23.2 kl. 1218. Ordinarie priser.

Baltichallen i södra Mariehamn har öppet för spontanidrott måndagen 18.2, onsdagen 20.2 och fredagen 22.2 kl. 12–15. 

Under och över havsytan

I Ålands sjöfartsmuseum, årets museum 2016 i Finland, finns något för alla, sjöbjörnar som landkrabbor. Museet har öppet alla dagar kl. 11–16 och och är värt flera besök. Det är sjöfolkets egna berättelser som står i centrum, rikt illustrerade med spännande föremål, vackra interiörer och interaktiva stationer. Genom utställningarna kan du förflytta dig till andra tider och andra rum. 

Missa inte museets lekrum ”Ruby och Havet”, en fantasifull upplevelsevärld med havet i fokus där besökarekan bekanta sig med vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor m.m. spännande under vattenytan men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba. Tillgänglighet är en viktig del av arbetet på Ålands sjöfartsmuseum och i Ruby och Havet finns hiss mellan rummets två nivåer så att alla kan ta sig upp och ner i rummet.

Skeppsråttan Ruby har en egen miniutställning och tillsammans med henne får man gå på skattjakt för att försöka hitta råtthålen som är gömda i våra utställningar. I skaparverkstaden Korallen kan man pyssla och vara kreativ med återvinningsmaterial.  

Ålands sjöfartsmuseum erbjuder sportlovspyssel onsdagen 20.2 kl. 12–14. Fartyget Pommern har restaurerats och öppnar på nytt för besökare i maj. Besöksupplevelsen består bland annat av en fiktiv resa jorden runt, till Australien och tillbaka. Skeppsråttan Ruby ska givetvis med på resan. Enligt Ruby själv är hon en otvivelaktig, ja rentav oersättlig, del av besättningen. Kom och hjälp Ruby med förberedelser inför den långa resan genom att göra kläder och en sjömanssäck till henne. Alla barn som deltar får en egen mjukis-Ruby att klä och att ta med sig hem. Pysslet kostar 3 euro. Begränsat antal platser.

Två museer under samma tak

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum huserar i samma byggnad i stadshusbacken i Mariehamn och erbjuder fascinerande utställningar och aktiviteter. Res i tiden och bekanta dig med historien från de första säljägarna som steg iland på karga öar till dagens globala och mångkulturella samhälle. Bekanta dig också med den åländska konsten ur ett brett perspektiv, från målningar och skulpturer till installationer och specialutställningar.

Shopping och smakupplevelser Ålandspannkaka_Heidi

Mariehamn har ett bra urval av butiker och mysiga restauranger och caféer som serverar hembakta läckerheter. Ta en sväng förbi butikerna i centrum samt Guldviva med unika designhantverk och det levande hantverkshuset SALT med butik och ateljéer i Sjökvarteret. 

Har du ännu inte testat Ålandspannkaka eller åländsk gräddmunk så är detta ett fint tillfälle. Passa även på att smaka på andra åländska delikatesser och lokala råvaror som de goda åländska äppelsorterna. Glöm inte Ålands vinnande smaker som är ett perfekt matminne att köpa med hem.

Lokalproducerat och fina åländska smaker erbjuder bl. a. Kvarter5 och Stallhagens gastropub i Godby samt Restaurang Nautical som tillsammans med HavsVidden, Kvarter5 och Smakbyn placerade sig bra i restaurangguiden White Guide Nordic 2017. 

Strandpromenad och sjöresa

strandpromenaden-stig-mars2013-hiStrandpromenaden i Mariehamns västra hamn mellan terminalen och fiskehamnen i Korrvik är en fin omgivning för promenader med havsutsikt. Där kan man även titta på de förbipasserande båtarna från ett nära håll – speciellt vid eftermiddagsfärjornas ankomst.

Båtresan till och från Åland blir ett litet äventyr i sig – ombord finns lekrum, god mat, musik och taxfreeshopping! Det finns över tio avgångar per dygn från Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn. Också från Åbo och Helsingfors finns fler alternativ med båt och flyg.

Önskar ni bo ute på landsbygden, på skärgårdsöar eller i sjöfartsstaden Mariehamn? Boka på förhand ett boende som passar dig, oavsett om du söker B&B, hotell eller stuga. Läs mer och boka boende, resa och olika aktiviteter enkelt via vår onlinebokning.

Tips på fler aktiviteter, evenemang och utställningar hittar du i vår evenemangskalender.

Categories


Relaterade artiklar

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer