Korta avstånd

Åland är som gjort för cykling och MC. Här är avstånden korta, naturen omväxlande och havet alltid nära. Bakom nästa vägkrök väntar ofta en vacker havsvik eller en grönskande äng. 

Här kan du hämta inspiration och information om fina cykelrutter. Välj ett ruttförslag som passar din ambition, kondition och dina intressen. Vill du tälta eller bo på hotell? Laga mat på spritkök eller äta på restaurang? Glida fram på MC:n eller konditionscykla?

Hyr cykel på plats

Det finns olika cyklar, tandemcyklar och cykelkärror att hyra på plats. Största uthyraren är Ro-No Rent som finns i Mariehamn. Många boendeanläggningar och gästhamnar hyr också ut cyklar till sina kunder.

Att hyra en cykelkärra gör familjens cykeltur lättare och roligare. Ifall barnen är större kan ni ha bagaget i kärran eller så hittar ni något kul på loppis eller i hantverksbutiker att lägga i den.

Förutom cykelhjälm behövs inte mycket mer än vattenflaska och solskyddsmedel på dagsutfärden. Reparationssats för cykeln brukar ingå när du hyr. Ro-No utför service för en liten avgift när de åker ut och hjälper på plats.

Boka resan

Du kan både boka färdiga cykelpaket där allting ingår hos researrangörerna på Åland eller själv planera din rutt. Bekanta dig med Eckerö Linjens och Viking Lines cykelpaket med resa från Sverige respektive Ålandsresors och Viking Lines cykelpaket med resa från Finland.

Cykelleder

På landsbygden finns inte alltid separata cykelvägar. Däremot finns cykelleder som är utmärkta med grön-vita cykelskyltar och som i den mån det är möjligt går längs mindre trafikerade vägar.

cykelleder

Förslag på rutter 

Om du bor i Mariehamn är en tur söderut mot Lemland Järsö ett tips. Vägen som går över vattnet är cirka 10 km enkelväg och bjuder på brobankar och artrik skärgårdsnatur. Väl framme kan du fika på Stickstugan Hantverk & Café på Järsö.

Om du rör dig i Hammarland är Sålis batteri med spår av världskrigen och Skarpnåtö med sitt hembygdsmuseum värda ett besök. Från Skarpnåtö kör cykelfärjan Silvana över till Hällö brygga i Geta en gång om dagen, utom på söndagar, under tiden 21.6–25.8.2021 med start kl. 11.00 från Skarpnåtö och kl. 11.30 från Hällö.järsö-vägen-åland

I Geta finns storslagen natur och fantastisk utsikt från Soltuna på Getabergen. Längs med Getavägen hittar du också Grannas Bistro. Vägen slingrar sig sedan vidare ca 40 km mot Mariehamn genom böljande äppelodlingar i Finström.

Sund bjuder på hisnande vyer längs kuperade Norra Sundsvägen och historiska sevärdheter som Kastelholm, Sunds kyrka och Bomarsund. Du kan fortsätta norrut på småvägar mot Saltvik eller österut mot Vårdö.

Om du vill uppleva genuin utskärsnatur åker du till skärgården med Ålandstrafikens färjor från Hummelvik i Vårdö samt Svinö och Långnäs i Lumparland. På vägen mot Lumparland kan du pausa vid Skeppargården Pellas.

Föglö och Vårdö passar bra för dagsturer medan en övernattning eller flera är bra om du vill upptäcka Kumlinge och Brändö längs Norra linjen eller Sottunga och Kökar på den södra. Det går också en tvärgående linje mellan Föglö och Kumlinge via Sottunga. På Föglö kan du besöka den gamla redarvillan som byggts om till badhotellet Carslro med café, restaurang och delikatessbutik i den kulturhistoriskt intressanta byggnaden, som byggdes i den vackra skärgårdsbyn Degerby 1912. På Vårdö hittar du äventyrsparken Flowpark och Stormskärs Wärdshus ifall du är sugen på något gott eller söker övernattning.

Ålands ringväg 

Upplev världens största skärgård. Vägarna i skärgården går över öar, broar och vägbankar, och när vägen tar slut tar en färja vid. Det är med andra ord lätt att upptäcka Åland, och det går lika bra med cykel som med bil, året om. Välj mellan längre eller kortare rundturer – det går bra att börja på Åland och fortsätta längs skärgårdens ringväg i Åbo skärgård -– och göra egna avstickare om andan faller på. Mer information om Ålands ringväg hittar du här.

Turist- och cykelkarta

Ännu enklare blir turen med Turist- och cykelkartan som berättar om allt från cykelleder till sevärdheter. Den säljs bland annat hos Mariehamns bokhandel och Ålands Turistinformation. Den finns även att köpa på vår hemsida eller på www.kartbutiken.se.

 

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer