Åland är idealiskt för cykel- och mc-turer. Cykla gärna efter egen ruttplan, men följ helst de skyltade cykelvägarna. De leder till historiska platser, som de vi beskriver här och många andra – till exempel Kastelholms slott och Bomarsund.

kungso-batteriKungsö batteri

Kungsö kustbatteri var en rysk befästning som byggdes under första världskriget. Anläggningen demolerades år 1919. Nu är den tillgänglig för allmänheten och det har gjorts så inlevelsefullt att du i fantasin kan höra kanonmullret och känna krutröken.

* Cykla landsväg 1 till Gottby, sväng vänster vid stora vägskälet, sväng vänster igen mot Båtviken och följ skyltarna.

Den gamla batterivägen är lagd med kullersten. Utsikten är underbar på vägen upp till vakttornet. Här finns information och skyltning. Runt själva batteriet går en cirka tre kilometer lång vandringsled. Och uppe på toppen finns ett högt utsiktstorn som erbjuder fantastisk utsikt över sydvästra Åland. På vägen tillbaka till Mariehamn kan ni stanna upp vid Ramsholmens naturreservat.

Sålis batteri

För den som startar i Eckerö ligger Sålis batteri närmare till. Dess historia och tillgänglighet är snarlik Kungsös. Det ryska kustartilleriet omfattade 10 batterier. De hade olika detaljutformning, men var alla bestyckade med 2-6 pjäser. I Sålis fanns 3 stycken 152 mm kanoner. Det är lätt att hitta fram.

* Cykla landsväg 1 mot Mariehamn och följ de gröna specialskyltarna för cykelväg. De leder dig till Sålis batteri och nya höjder!

Categories


Relaterade artiklar

12 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer