Åland är idealiskt för cykel- och mc-turer. Cykla gärna efter egen ruttplan, men följ helst de skyltade cykelvägarna. De leder till historiska platser, som de vi beskriver här och många andra – till exempel Kastelholms slott och Bomarsund.

kungso-batteriKungsö batteri

Kungsö kustbatteri var en rysk befästning som byggdes under första världskriget. Anläggningen demolerades år 1919. Nu är den tillgänglig för allmänheten och det har gjorts så inlevelsefullt att du i fantasin kan höra kanonmullret och känna krutröken.

* Cykla landsväg 1 till Gottby, sväng vänster vid stora vägskälet, sväng vänster igen mot Båtviken och följ skyltarna.

Den gamla batterivägen är lagd med kullersten. Utsikten är underbar på vägen upp till vakttornet. Här finns information och skyltning. Runt själva batteriet går en cirka tre kilometer lång vandringsled. Och uppe på toppen finns ett högt utsiktstorn som erbjuder fantastisk utsikt över sydvästra Åland. På vägen tillbaka till Mariehamn kan ni stanna upp vid Ramsholmens naturreservat.

Sålis batteri

För den som startar i Eckerö ligger Sålis batteri närmare till. Dess historia och tillgänglighet är snarlik Kungsös. Det ryska kustartilleriet omfattade 10 batterier. De hade olika detaljutformning, men var alla bestyckade med 2-6 pjäser. I Sålis fanns 3 stycken 152 mm kanoner. Det är lätt att hitta fram.

* Cykla landsväg 1 mot Mariehamn och följ de gröna specialskyltarna för cykelväg. De leder dig till Sålis batteri och nya höjder!

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer