Brändö i Ålands nordöstra skärgård är ett riktigt pärlband av öar. Bara för dig att åka ut och upptäcka – gärna från cykelsadeln! Vägnätet i kommunen består av broar, brobankar och ringlande landsväg. Däremellan väntar en och annan färjtur. Färden blir aldrig långtråkig, så trampa lugnt och njut av vyerna.

Naturen på Lappo

Starta öluffen i Hummelvik på Vårdö. Härifrån tar Ålandstrafikens skärgårdsfärjor dig via Enklinge och Kumlinge vidare mot öarna i Brändö. Din första destination är Lappo.

Hela hamnområdet känns varmt och välkomnande tack vare de röda sjöbodarna, som är en vanlig syn på hela Brändö. I en av bodarna ligger Skärgårdsmuseet. Här kan du bekanta dig med fiske, allmogeseglation och åländsk skärgårdskultur.

I Lappo by finns även butik med postombud, bank, naturstig, gästhamn och sommarrestaurangen Galeasen. Om du vill övernatta på Lappo är det hemtrevliga Pellas gästhem en rekommendation.

Från ö till ö

Från Lappo kan du sedan fortsätta med vajerfärja till ön Björkö – som faktiskt tillhör Kumlingekommun. Idyllen på Björkö för tankarna till gamla tider.

Du kan också åka vidare i Brändöarkipelagen mot Asterholma. Här hör lugnet och naturen till sevärdheterna. Duka upp en picknick på strandklipporna eller unna dig en skön vecka i en rymlig stuga vid Asterholma stugby.

Fasta Brändö

Efter besöken på Lappo, Björkö och Asterholma väntar ännu en tur med skärgårdsfärjorna. Denna gång med Torsholma och fasta Brändö som mål. I Torsholma kan du fylla på förråden i butiken innan du följer vägen norrut mot Åva.

Gör gärna ett stopp för sol och bad vid badplatsen Korsklobbsrevet. Stranden ligger på en ö mellan brobankarna, så det är bara att vika in. Här finns sandstrand, badklippor och barnens favorit – den lilla vattenrutschkanan. I Brändö by kan du också göra en avstickare och besöka Brändös vita träkyrka. Stanna och fika vid Trixies Pub & Café.

För dig som vill stanna över natten står t ex Brändö stugby, Fisketorpet & Fågelvik stugby, Granbergs stugor samt Hotell & restaurang Gullvivan till förfogande.

Idyll på Jurmo

Sist i tur på öluffen står Jurmo. Till den lilla ön reser du med färja från Åva. Väl framme väntar sedan småvägar, butik och café Kvarnen, Djurmo vandrarhem och hagar med härligt lurviga Highland Cattle-kor.

Bra att veta

Tips! Du kan också göra tvärtom och starta din öluff i Osnäs, Gustavs.
Tänk på att kontrollera färjornas tidtabeller innan du åker i väg. Det är också viktigt att du bokar plats ombord på färjorna, även som cyklist.

brando_utflykt

Categories


Relaterade artiklar

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer