Brändö i Ålands nordöstra skärgård är ett riktigt pärlband av öar. Bara för dig att åka ut och upptäcka – gärna från cykelsadeln! Vägnätet i kommunen består av broar, brobankar och ringlande landsväg. Däremellan väntar en och annan färjtur. Färden blir aldrig långtråkig, så trampa lugnt och njut av vyerna.

Naturen på Lappo

Starta öluffen i Hummelvik på Vårdö. Härifrån tar Ålandstrafikens skärgårdsfärjor dig via Enklinge och Kumlinge vidare mot öarna i Brändö. Din första destination är Lappo.

Hela hamnområdet känns varmt och välkomnande tack vare de röda sjöbodarna, som är en vanlig syn på hela Brändö. I en av bodarna ligger Skärgårdsmuseet. Här kan du bekanta dig med fiske, allmogeseglation och åländsk skärgårdskultur.

I Lappo by finns även butik med postombud, bank, naturstig, gästhamn och sommarrestaurangen Galeasen. Om du vill övernatta på Lappo är det hemtrevliga Pellas gästhem en rekommendation.

Från ö till ö

Från Lappo kan du sedan fortsätta med vajerfärja till ön Björkö – som faktiskt tillhör Kumlinge kommun. Idyllen på Björkö för tankarna till gamla tider.

Du kan också åka vidare i Brändöarkipelagen mot Asterholma. Här hör lugnet och naturen till sevärdheterna. Duka upp en picknick på strandklipporna eller unna dig en skön vecka i en rymlig stuga vid Asterholma stugby.

Fasta Brändö

Efter besöken på Lappo, Björkö och Asterholma väntar ännu en tur med skärgårdsfärjorna. Denna gång med Torsholma och fasta Brändö som mål. I Torsholma kan du fylla på förråden i butiken innan du följer vägen norrut mot Åva.

Gör gärna ett stopp för sol och bad vid badplatsen Korsklobbsrevet. Stranden ligger på en ö mellan brobankarna, så det är bara att vika in. Här finns sandstrand, badklippor och barnens favorit – den lilla vattenrutschkanan. I Brändö by kan du också göra en avstickare och besöka Brändös vita träkyrka. Stanna och fika vid Trixies Pub & Café.

För dig som vill stanna över natten står t ex Brändö stugby, Fisketorpet & Fågelvik stugby, Granbergs stugor samt Hotell & restaurang Gullvivan till förfogande.

Idyll på Jurmo

Sist i tur på öluffen står Jurmo. Till den lilla ön reser du med färja från Åva. Väl framme väntar sedan småvägar, butik och café Kvarnen, Djurmo vandrarhem och hagar med härligt lurviga Highland Cattle-kor.

Bra att veta

Tips! Du kan också göra tvärtom och starta din öluff i Osnäs, Gustavs.
Tänk på att kontrollera färjornas tidtabeller innan du åker i väg. Det är också viktigt att du bokar plats ombord på färjorna, även som cyklist.

brando_utflykt

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer