Sträckning: Långnäs i Lumparland – Kökar – Föglö – Svinö i Lumparland.

Sevärdheter och service

Färjan mellan Långnäs och Kökar går genom den vackra skärgården och tar ca 2,5 timme.

Kökar i havets famn bjuder på karg skärgårdsnatur och en spännande historia. Invid kyrkan på ön Hamnö har man grävt fram rester av medeltida byggnader, bland annat ett Fransiscanerkloster. Besök även utställningen i klosterkällaren invid kyrkan. Till sevärdheterna hör även Kökars hembygdsmuseum i Hellsö samt bronsåldersplatsen i Otterböte. En naturstig på ca 600 meter tar dig från Hamnövägen till Otterböte. Även Källskär, Grevens ö, är väl värd ett besök. Guidade båtturer till ön avgår dagligen från Karlby under sommaren.

Tingsgård i Degerby

Efter rundturen på Kökar tar du färjan tillbaka mot fasta Åland, stig av i Överö på Föglö. Föglö med sina många större och mindre öar bjuder på en omväxlande natur. I Föglö finns en medeltida kyrka och vandringsleder i Jyddö och i Hastersboda.

Byn Degerby har varit en tjänstemannaby och den gamla bymiljön är välbevarad, bland annat finns här en tings- och gästgivargård från 1700-talet som idag fungerar som gästhem med caféverksamhet. I Degerby hittar du även bank, butik och Föglö museet. Från Degerby går färjan till Svinö.

Categories


Relaterade artiklar

12 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer