Sträckning: Långnäs i Lumparland – Kökar – Föglö – Svinö i Lumparland.

Sevärdheter och service

Färjan mellan Långnäs och Kökar går genom den vackra skärgården och tar ca 2,5 timme.

Kökar i havets famn bjuder på karg skärgårdsnatur och en spännande historia. Invid kyrkan på ön Hamnö har man grävt fram rester av medeltida byggnader, bland annat ett Fransiscanerkloster. Besök även utställningen i klosterkällaren invid kyrkan. Till sevärdheterna hör även Kökars hembygdsmuseum i Hellsö samt bronsåldersplatsen i Otterböte. En naturstig på ca 600 meter tar dig från Hamnövägen till Otterböte. Även Källskär, Grevens ö, är väl värd ett besök. Guidade båtturer till ön avgår dagligen från Karlby under sommaren.

Tingsgård i Degerby

Efter rundturen på Kökar tar du färjan tillbaka mot fasta Åland, stig av i Överö på Föglö. Föglö med sina många större och mindre öar bjuder på en omväxlande natur. I Föglö finns en medeltida kyrka och vandringsleder i Jyddö och i Hastersboda.

Byn Degerby har varit en tjänstemannaby och den gamla bymiljön är välbevarad, bland annat finns här en tings- och gästgivargård från 1700-talet som idag fungerar som gästhem med caféverksamhet. I Degerby hittar du även bank, butik och Föglö museet. Från Degerby går färjan till Svinö.

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer