Det här förslaget passar till dig som vill cykla i lugn takt längs vägen. Förutom bra motion får du njuta av det bästa som Åland har att erbjuda när det gäller mat och dryck. Längs rutten hinner du uppleva åländska fenomen, en cykelfärja och drycken Apelbrand. Reservera tre dagar för denna rutt med 80 behagliga kilometer.

Första dagen med slott, mästerkock och åländskt vin

Första dagen startar med en ca 25 km cykling från Mariehamn till Kastelholms slott. Den mäktiga Vasaborgen är delvis bevarad som slottsruin. Välj mellan två närbelägna boendealternativ: Kastelholms gästhem eller Klingbergs stugor vid golfbanan.

Boendet kan vara trevligt, men det är Smakbyn – mästerkocken Michael Björklunds restaurang som lockar. I Smakbyns krog finns plats för 170 personer och där serveras både lunch och middag. Både egna produkter och produkter från andra producenter säljs i Smakbyns Bod. I bränneriet tillverkas brännvin av olika slags frukt och det ordnas guidad provsmakning av dryckerna.

Fler goda drycker inleder dag två

Efter en god natts sömn är det sedan dags att fortsätta färden. Till Geta är det ca 27 km. Cykla först tillbaka några kilometer till Godby för ett besök vid bryggeriet Stallhagen med Pub Stallhagen. I puben kan du både provsmaka prisbelönt åländskt öl, äta en bit mat och handla några flaskor med dig hem.

Turen går sedan vidare och bjuder på fin cykling omgiven av äppelodlingar och gamla gårdar. När du passerat kyrkan och medeltidsstigen i Geta väntar ett härligt stopp för lunch och fika. Ett alternativ är restaurang Soltuna med sin fantastiska utsikt över Norrhavet. Här finns även sovstugor. I Finnös gamla folkskola ligger numera Pettas café med ekobageri och liten hantverksbutik. Trädgårdens blomsterprakt i kombination med byggnaden från 1914 skapar en rofylld oas.

I trakterna kring Geta stannar du gärna länge. Riktiga livsnjutare tar gärna en avstickare till HavsVidden i norra Geta. Där kan man få spa, gourmetmat och ett boende utöver det vanliga.

Dag tre börjar med ett morgondopp

Från Pettas är det bara 2 kilometer till badplatsen vid Hällö. Ta ett dopp och njut en stund i solen innan det är dags att följa med förmiddagens cykelfärja över till Skarpnåtö i Hammarland. Färjturen är inte bara transport utan också en trevlig båtutflykt. Pricka gärna in ett besök i byns hembygdsgård före du trampar vidare.

Från Skarpnåtö vänder du styret mot Lillbolstad och låter Lugnet Keramik vara dagens första stopp innan du cyklar de 35 km tillbaka mot Mariehamn igen. I Lugnets keramikverkstad och butik hittar du vacker brukskeramik.

Cyklar du snabbt hinner du med en simtur och massage på Mariebad. I varje fall är du nu värd en riktigt bra restaurang i Mariehamn. Om du vill njuta av kvällssolen och miljön kring museifartyget Pommern rekommenderas du ÅSS Paviljongen och Nautical i västra hamnen. Ett annat tips är hotell Arkipelag.

Tips: Kontrollera matbutikernas öppettider och cykelfärjans avgångstider före avfärd.

Tre-dagars-njutning-cykel

Categories


Relaterade artiklar

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

14 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer