Det finns massor av intressanta platser och sevärdheter att besöka på Åland men ibland räcker tiden inte till. Vi har sammanställt en lista med tio besöksmål du som förstagångsbesökare inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!

 

1. Kastelholmsområdet

I Kastelholm i kommunen Sund ligger Kastelholms slott, friluftsmuseet Jan Karlsgården, fängelsemuseet Vita Björn och Smakbyns restaurang och destilleri. Här kan du kombinera intressanta guidningar där du lär dig mer om områdets historia med spännande smakupplevelser. Sommartid ordnas barnaktiviteter och hantverksdagar på Jan Karlsgården, och i slottet kan man både gå på skattjakt och klä ut sig till kunglighet. Om du reser med egen båt kan du lägga till i Kastelholms gästhamn, och gillar du att golfa finns Ålands golfklubb på andra sidan Slottsundet. 

Mer information: www.kastelholm.ax och www.visitkastelholm.ax.

2. Bomarsunds fästningsområde

Mellan 1809 och 1917 hörde Finland och Åland till Ryssland. På 1830-talet började Ryssland bygga sin västligaste utpost, en magnifik fästning i Bomarsund i Sund. I samband med Krimkriget 1854 bombades den halvfärdiga fästningen, och i dag kvarstår ruiner på ett 870 hektar stort fornminnesområde. Ladda ner appen Coastal Past till din smarttelefon och låt den guida dig runt i området, besök Bomarsundsmuseet i Prästö lotsstuga och kika in i den gamla telegrafbyggnaden Stants’n på Prästö där du får veta ännu mer om Bomarsunds historia. Passa också på att besöka den långgrunda badstranden vid fästningsområdet och att ta en promenad längs vandringsstigarna på Prästö och i Bomarsund.

Mer information: www.bomarsund.ax.

 

3. Ålands kulturhistoriska museum och konstmuseum

I den permanenta utställningen på Ålands kulturhistoriska museum får du följa Ålands 7500 år långa historia. Du får veta hur allt började när de första säljägarna steg iland på de karga öarna, och du får se hur det gått till när Åland utvecklats till dagens globala och mångkulturella samhälle. I Ålands konstmuseum får du stifta du bekantskap med åländska konstnärer från förr såväl som nutida. Målningar, skulpturer och installationer samsas om utrymmet och förutom basutställningen ordnas flera olika separatutställningar varje år. I dessa visas också verk av icke-åländska konstnärer. 

Mer information: www.museum.ax.

 

4. Ålands sjöfartsmuseum

Utställningarna på Ålands sjöfartsmuseum berättar hur havet i alla tider har påverkat den åländska befolkningen. Personliga berättelser, intressanta föremål och underhållande aktiviteter gör besöket intressant för alla. Samlingen av välbyggda fartygsmodeller är imponerande, liksom de uppbyggda fartygsmodellerna och de många galjonsfigurerna som pryder väggarna. Med ett spännande barnrum, många interaktiva stationer och en rolig skattjakt är sjöfartsmuseet också ett favoritställe för barnen. Här får de klättra i masten, ta kommando över ett fartyg och leka bland fiskar och sjöstjärnor på havets fiktiva botten.

Mer information: www.sjofartsmuseum.ax.

 

5. Fartyget Pommern

Om du besöker Åland under maj–september får du inte missa fartyget Pommern! Den nya besöksupplevelsen “Pommern – 100 dagar under segel” flyttar dig till 1930-talet där du får följa med på en fiktiv jorden runt-seglats. Besättningens egna berättelser från den långa resan lyfts fram och på mellandäck får du själv delta i arbetet och fritiden ombord. Du får till exempel lappa segel, medverka vid ett linjedop och dansa loss med besättningen när de ordnar fest, säkert förtöjda i Londons hamn. Ett besök på Pommern blir en oförglömlig upplevelse!

Mer information: www.pommern.ax.

 

6. Mariehamns centrum

Ålands enda stad Mariehamn har mycket att erbjuda. Bekanta dig med centrum genom att flanera på Torggatan och köp med dig ett minne från någon av de mysiga butikerna. I Mariehamns centrum hittar du trevliga restauranger, det välkomnande stadsbiblioteket och grönområden som Stadshusparken, Lilla holmen och Esplanaden. Mariehamn kallas De tusen lindarnas stad och det får sin förklaring när du promenerar västerut från torget under trädkronornas grönska. S:t Görans kyrka ligger mitt i lindallén, kika gärna in där för en stund i stillhet. 

Mer information: www.visitaland.com/bra-veta/mariehamn.

 

7. Käringsund i Eckerö

Få ställen är så idylliska som det gamla fiskeläget i Käringsund på västra Åland. Här står gamla sjöbodar på rad och att strosa runt här är precis som att flytta in i filmerna om Saltkråkan. Och det gör du ju på sätt och vis, delar av Saltkråkan har nämligen filmats just här. Men Käringsund är mycket mer än de klassiska sjöbodarna. Här kan du under högsäsong besöka Ålands jakt- och fiskemuseum, ett viltsafari och ett lekland. Det finns hotell, stugor, camping och massor av roliga aktiviteter på land och till havs som passar hela familjen. 

Mer information: www.uppleveckero.ax.

 

8. Sjökvarteret i Mariehamn

Strax norr om Mariehamns centrum, vid den östra strandkanten, hittar du Sjökvarteret. I den här marina miljön kan du stifta bekantskap med skeppsbyggeri, smide och annat hantverk. Strosa på bryggorna och beundra de vackra träbåtarna, besök båtbyggarmuseet och låt dig väl smaka av den åländska pizzan, plåtbrödet, som serveras i områdets restaurang. I Sjökvarteret finns också guldsmedsbutiken Guldviva och hantverksbutiken SALT, och längst ut på en vågbrytare står ett litet Sjöfararkapell som är populärt för bröllop och dop. 

Mer information: www.sjokvarteret.ax.

 

9. Kobba klintar

I inloppet till Mariehamn ligger öarna Kobba klintar. Härifrån lotsades fartyg förr i tiden, och i dag är “Kobbarna” ett omtyckt besöksmål både av turister och ålänningar. Sommartid går en turbåt ut till öarna och du kan titta in i såväl lotsstugan som den vita båken. Ett café erbjuder Ålandspannkaka och matiga smörgåsar, och tar du med baddräkten kan du bada från de släta klipporna. Kobba klintar är fint även under lågsäsong och kontaktar du en båttaxi finns det möjlighet att besöka ön även om kulturbyggnaderna håller stängt.  

Mer information: www.visitaland.com/articles/kobbaklintar och www.kobbaklintarsvanner.ax.

 

10. Valfri röd klippa vid havet

Ett riktigt Ålandsmåste som du inte får missa är att leta upp en valfri röd granitklippa där du kan sitta i lugn och ro och speja ut över havet. Lyssna på havet som brusar, kluckar och fräser när det rör sig mot stranden och känn doften av salt och tång medan solen värmer dina kinder. Ett tips är att fylla en picknickkorg med åländska specialiteter. Lite korv, ost, bröd, kanske lite rökt fisk eller ett saftigt äpple samt en god dryck är allt du behöver för att stunden vid havet ska bli en riktig festmåltid. 


Relaterade artiklar

Sju spännande filminspelningsplatser du kan besöka på Åland

Film- och tv-producenter har förälskat sig i åländska platser och spelat in filmer och tv-program här. Vi har listat några kända ställen som du kan besöka när du är på Åland!

Läs mer

Åtta små pärlor bland de åländska museerna

Åtta små museipärlor! Läs våra tips och hitta ett besöksmål som intresserar dig!

Läs mer

Välj en aktiv semester på Åland

Träna och tävla på Åland på egen hand eller med ditt lag, eller boka in en aktiv semester med roliga pulshöjande aktiviteter.

Läs mer

Ålands självstyrelse fyller 100 år

Den 9 juni 2022 fyller Ålands självstyrelse 100 år. Vad vet du om självstyrelsens historia?

Läs mer

Unika övernattningsmöjligheter på Åland

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Frebbenby – Marsund – Berghamn

När du passerat över Marsundsbron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Du följer till stor del den gamla Postvägen som gick från Finland till Sverige och passerar bl. a. S:t Lars kyrka och det pampiga Eckerö post- och tullhuset. Här avslutas S:t Olofs sjöled över fasta Åland och färjan tar dig över Ålands hav vidare till Grisslehamn i Sverige. 

Läs mer