Det finns massor av intressanta platser och sevärdheter på Åland men ibland räcker tiden inte till att besöka dem alla. Vi har sammanställt en lista med tio besöksmål du inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!

 

1. Kastelholmsområdet

I Kastelholm i Sund ligger Kastelholms slott, friluftsmuseet Jan Karlsgården, fängelsemuseet Vita Björn, restaurang Smakbyn och Åland Distillery. Här kan du kombinera intressanta guidningar där du lär dig mer om områdets historia med spännande smakupplevelser. Sommartid ordnas barnaktiviteter och hantverksdagar på Jan Karlsgården, och i slottet kan man både gå på skattjakt och klä ut sig till kunglighet. Om du reser med egen båt kan du lägga till i Kastelholms gästhamn, och gillar du att golfa finns Ålands golfklubb på andra sidan Slottsundet.

 

Bomarsunds fästningsområde

Mellan 1809 och 1917 hörde Finland och Åland till Ryssland. På 1830-talet började Ryssland bygga sin västligaste utpost, en magnifik fästning i Bomarsund. I samband med Krimkriget 1854 bombades den halvfärdiga fästningen, och i dag kvarstår ruiner på ett 870 hektar stort fornminnesområde. Ladda ner appen Coastal Past till din telefon och låt den guida dig runt i området. Besök Bomarsundsmuseet i Prästö lotsstuga och kika in i den gamla telegrafbyggnaden Stants’n på Prästö. Passa också på att besöka den långgrunda badstranden vid fästningsområdet och ta en promenad längs vandringsstigarna på Prästö och i Bomarsund.

 

Ålands kulturhistoriska museum och konstmuseum

I den permanenta utställningen på Ålands kulturhistoriska museum får du följa Ålands 7500 år långa historia. Du får veta hur Åland befolkades när de första säljägarna steg iland på de karga öarna, och du får se hur det har gått till när Åland utvecklats till dagens globala och mångkulturella samhälle. På Ålands konstmuseum får du stifta bekantskap med åländska konstnärer från förr såväl som nutida. Målningar, skulpturer och installationer samsas om utrymmet och förutom basutställningen ordnas flera olika separatutställningar varje år. I dessa visas också verk av icke-åländska konstnärer. 

 

Ålands sjöfartsmuseum

Utställningarna på Ålands sjöfartsmuseum berättar hur havet i alla tider har påverkat den åländska befolkningen. Personliga berättelser, intressanta föremål och underhållande aktiviteter gör besöket intressant för alla. Samlingen av välbyggda fartygsmodeller är imponerande, liksom de många galjonsfigurerna som pryder väggarna. Med ett spännande barnrum, många interaktiva stationer och en rolig skattjakt är sjöfartsmuseet också ett favoritställe för barnen. Här får de klättra i masten, ta kommando över ett fartyg och leka bland fiskar och sjöstjärnor på havets fiktiva botten. Här kan du också se en äkta sjörövarflagga!

 

Museifartyget Pommern

Om du besöker Åland under maj-september får du inte missa fartyget Pommern! Besöksupplevelsen “Pommern – 100 dagar under segel” flyttar dig till 1930-talet där du får följa med på en fiktiv jorden runt-seglats. Besättningens egna berättelser från den långa resan lyfts fram och på mellandäck får du själv delta i arbetet och fritiden ombord. Du får till exempel lappa segel, medverka vid ett linjedop och dansa loss med besättningen när de ordnar fest, säkert förtöjda i Londons hamn. Ett besök på Pommern blir en oförglömlig upplevelse!

 

Mariehamns centrum

Ålands enda stad Mariehamn har mycket att erbjuda, dessutom inom gångavstånd. Bekanta dig med centrum genom att flanera på Torggatan och köp med dig ett minne från någon av de mysiga butikerna. I Mariehamns centrum hittar du trevliga restauranger, det välkomnande stadsbiblioteket och grönområden som Stadshusparken, Lilla holmen och Esplanaden. Mariehamn kallas De tusen lindarnas stad och det får sin förklaring när du promenerar västerut från torget under trädkronornas grönska. S:t Görans kyrka ligger mitt i lindallén, kika gärna in där för en stund i stillhet. Den som söker mer fart och fläng kan däremot tillbringa roliga stunder på Mariebad på stadens östra strand. Där finns bl.a. äventyrsbad, bastu och en vattenrutschbana!

 

Käringsund i Eckerö

Få ställen är så idylliska som det gamla fiskeläget i Käringsund i Eckerö på västra Åland. Här står gamla sjöbodar på rad och att strosa runt här är precis som att flytta tillbaka i tiden. Men Käringsund är mycket mer än de klassiska sjöbodarna. Här kan du under högsäsong besöka Ålands jakt- och fiskemuseum och ett viltsafari. Det finns en gästhamn, restauranger, stugor, campingar, en badstrand och massor av roliga aktiviteter på land och till havs som passar den aktiva familjen. Vandra längs naturstig, spela discgolf eller padel, cykla längs en MTB-slinga eller hyr en kajak. Det finns massor att göra!

 

Sjökvarteret i Mariehamn

Strax norr om Mariehamns centrum, vid den östra strandkanten, hittar du Sjökvarteret. I den här marina miljön kan du stifta bekantskap med skeppsbyggeri, smide och annat hantverk. Strosa på bryggorna och beundra de vackra träbåtarna, besök båtbyggarmuseet och låt dig väl smaka av den åländska pizzan, plåtbrödet, som serveras i områdets restaurang. I Sjökvarteret finns också guldsmedsbutiken Guldviva och hantverksbutiken Salt, och längst ut på en vågbrytare står ett litet Sjöfararkapell som är populärt för bröllop och dop.

 

Kobba klintar

I inloppet till Mariehamn ligger öarna Kobba klintar. Härifrån lotsades fartyg förr i tiden, och i dag är “Kobbarna” ett omtyckt besöksmål både bland turister och ålänningar. Sommartid går en turbåt ut till öarna och du kan titta in i såväl lotsstugan som den vita båken. Ett café erbjuder Ålandspannkaka och matiga smörgåsar, och tar du med baddräkten kan du bada från de släta klipporna. Kobba klintar är fint även under lågsäsong och kontaktar du en båttaxi finns det möjlighet att besöka ön även om kulturbyggnaderna håller stängt. 

 

Valfri röd klippa vid havet

Ett riktigt Ålandsmåste som du inte får missa är att leta upp en valfri röd granitklippa där du kan sitta i lugn och ro och speja ut över havet. Lyssna på havet som brusar och kluckar när det rör sig mot stranden och känn doften av salt och tång. Många tycker att havet är vackrast på hösten. Vissa dagar ligger det blankt och gula björkar, röda lönnar och vita molntappar speglar sig i den klara ytan. Andra dagar är det silvergrått skummande och det slipar de röda klipporna slätare för varje våg som sköljer in mot land. Mäktigast är det när höststormarna viner. Från till exempel Havsvidden vid Norrhavet kan du tryggt följa hur de urstarka krafterna får havet att kasta sig in över stränderna. Kura ihop dig under en filt och njut av det minnesvärda skådespelet.

 

PS. Även om vi redan listat tio platser du inte får missa, måste vi bara nämna en plats till – Getabergen i Geta och vandringsstigarna Grottstigen och Trollstigen. Grottstigen är enligt många Ålands bästa vandringsstig och erbjuder otroliga naturupplevelser. Längs stigen finns grottor och ståtliga bergsformationer samt en imponerande utsikt långt över havet. Platsen är populär för bouldering och terrängen är krävande på vissa ställen. Det är bra att tänka på eftersom rutten till stora delar går på bergspartier som blir hala när det är blött. Trollstigen är favoriten hos de mindre familjemedlemmarna.

 

Sidan uppdaterad 10.8.2021

Tags


Relaterade artiklar

Åtta små pärlor bland de åländska museerna

Åtta små museipärlor! Läs våra tips och hitta ett besöksmål som intresserar dig!

Läs mer

Museum

Museerna på Åland har många intressanta historier att berätta. Utställningarna rymmer allt från jakt, fiske och den dramatiska postgången över Ålands hav till skärgårdskultur, brandbilar och konsthistoria.

Läs mer

Konst och kultur i små museer

Åländsk konst och kultur finns överallt på Åland och ett brett utbud av små museer och konsthallar för alla smaker.

Läs mer