Bo i en semesterby med service, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter? Det finns många unika boenden på Åland och här tipsar vi om några av dem.

Sviskär Eremitstuga

På den 28 hektar stora ön Sviskär i Ålands norra skärgård finns en fristad för dig som söker lugnet och det enkla livet. I eremitstugan finns fyra bäddar och här kan du ta en paus och lyssna till naturens ljud. Ön är en elfri zon så på kvällen kan du spela kort eller läsa en god bok i fotogenlampans sken, promenera längs stranden, bada i den vedeldade bastun, simma i havet och njuta av fantastiska måltider som levereras till stugan. Det finns bara en eremitstuga på Sviskär, så du har hela ön för dig själv.

Granlunda Gård

Nybyggda hästcentret Granlunda Gård består av ett miljöcertifierat gårdshotell, ett stall för tio hästar samt ett gäststall för fyra hästar. Hit kan du komma för privatlektioner och clinics, kurser och konferenser. Träningsmöjligheterna är goda med en belyst ridbana, ridhus med musikanläggning samt fina ridvägar i skogsmark på sand och mo. Dressyrryttaren Caroline Andersson som driver gården håller gärna privatlektioner för dig som vill komma vidare med din ridning. Själv tävlar Caroline Intermediare. Du kan förstås komma till gården även utan häst för att bo i en lantlig miljö, beundra de vackra djuren och turista på Åland.

Hotel Carlsro

På Föglö, ca 30 minuters bilväg och en halv timmes färjetur från Mariehamn, öppnar i juni ett nytt badhotell, Carlsro. Hotellet drivs av det dansk-åländska paret Delfs som kombinerar de bästa delarna från båda kulturer. I den idylliska redarvillan från 1920-talet finns utöver hotellet ett café, en restaurang med en härlig terrass samt en delikatessbutik. Njut av en charmig inredning i gammal stil mitt i en äkta och levande skärgårdsby.

Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference i Eckerö erbjuder strandsemester i en anläggning där du kan välja att bo med all-inclusive om du så önskar. Här kan du bo i stugor eller i strandvillor med hög standard. Det finns café och pizzeria, á la carte-restaurang och en stor uteservering med vy över Käringsunds gästhamn och fiskeläge. Njut av den åländska sommaren vid vattnet antingen på badstranden, i anläggningens två utomhuspooler, strandbastu eller i badtunnor. Det finns många olika aktiviteter på området och du kan t.ex. hyra trampbåtar, spela frisbeegolf, spela padel eller vandra längs den närliggande naturstigen.

Glada Laxen

På lilla ön Bärö på Kumlinge i Ålands östra skärgård ligger restaurangen och boendet Glada laxen. I en gammal sjöbevakningsstation har man skapat ett mysigt hotell med sju enkelt inredda dubbelrum. Koppla av med familjen eller håll en konferens med kollegorna i den natursköna och lugna miljön. Följ med på guidade turer i den karga skärgården, åk på fiskeutflykter eller klättra upp i det 40 meter höga sjöbevakningstornet för att spana långt ut över havet. Njut också av den garanterat färska fisken, Glada laxen är särskilt känt för de delikata fiskrätterna.

Kvarnbo Pensionat

Övernatta i en lantlig herrgårdsmiljö på Kvarnbo Pensionat i Saltvik på norra Åland. Här finns mysiga och personligt inredda rum i ett vackert trähus med anor från 1800-talet. Pensionatet ligger mitt emot Saltviks vackra stenkyrka och 400 meter bort finns den barnvänliga badstranden Kvarnboviken. På begäran ordnar värdarna vin- och ostprovningar samt guidade turer i gårdens verkstad från 1930-talet. Där får du se motorcyklar och remdrivna maskiner från år 1895 och framåt.

 

Hotell Svala

På vackra Kumlinge i Ålands östra skärgård ligger nyrenoverade designhotellet Hotel Svala. Här övernattar du i en originell kulturarvsbyggnad som uppfördes 1931 för att fungera som ett sjukhus. På 70-talet gjordes sjukhuset om till hotell, och nu har byggnaden nyligen renoverats med fokus på hållbarhet och design, samtidigt som man skonsamt bevarat historia och charm. Hotel Svala är den perfekta platsen för en rofylld semester, konferenser eller privata evenemang som kalas och skärgårdsbröllop.

Jurmo vandrarhem

I en gammal folkskola precis invid färjfästet på den lilla ön Jurmo, så långt ut i Ålands nordöstra skärgård du kan komma, ligger Jurmo vandrarhem. På Jurmo kan du uppleva sälsafari, fisketurer eller båtutflykter kombinerade med goda middagar. Den mysiga gamla skolan tar emot gäster året runt så varför inte fira jul, nyår eller påsk i den rofyllda och vackra skärgården? 

Havsvidden

Allra längst norrut på Ålands huvudö ligger Havsvidden Resort. Hit kan du åka för att njuta av Norrhavet som är lika vackert oavsett årstid. Se det stillsamt glittra en klarblå sommardag, eller fräsa och dundra mot de röda granitklipporna under en storm på en blyertsgrå höstdag. På Havsvidden finns en hotelldel med reception, bar, restaurang, lounge och konferens. Du kan även välja att bo i ett eget lyxigt klipphus eller ta din egen båt till gästhamnen.

Stormskärs Värdshus

Om du är intresserad av åländsk litteraturhistoria så är Stormskärs värdshus något för dig. Här hade nämligen författarinnan Anni Blomqvist sitt barndomshem. Anni Blomqvist är främst känd för sina romaner om Stormskärs-Maja, som på 1970-talet även blev en film om Maja på ön Väderskär. Låna boken på biblioteket, ta dig ut till Stormskärs värdshus på Östra Simskäla i Vårdö och läs och koppla av på skärgårdshemmanet från slutet av 1800-talet. Värdshuset passar ypperligt för gäster som besöker Åland på cykel eller med bil och som uppskattar lugnet ute i skärgården. Simskäla är även ett omtyckt mål för paddlare.

Björnhofvda Gård

Björnhofvda Gård är ett småskaligt bed & breakfast i Eckerö på västra Åland. Här samsas lantlig åländsk charm med brittiska influenser, vilket beror på att värdinnan Jackie härstammar från just Storbritannien. Läckra och lyxiga interiörer och en rofylld omgivning gör din vistelse på Björnhofvda Gård njutningsfull. Här finns också en mysig restaurang där du serveras smakfulla rätter gjorda på lokala råvaror, inklusive gårdens egna!

Rundhusbyn

Vill du prova på glamping? Det vill säga bekväm tältning med stil. “Njut av tystnaden eller somna till ljudet av vågor som bryts mot klipporna, men gör det i en dubbelsäng omsluten av ett varmt duntäcke.” Du väljer plats och tid och Rundhusbyn ställer allt i ordning, säng, möbler och såklart tältet så att du får en lyxig upplevelse mitt i naturen. 

 

Sidan uppdaterad 28.6.2021

 

Categories


Relaterade artiklar

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Läs mer

Var vill du bo på Åland?

Välj mellan att bo på hotell, hemtrevligt bed & breakfast, på en naturnära campingplats, i en enkel övernattningsstuga eller i en egen stuga vid stranden. För dig som besöker Åland med egen båt finns dessutom ett tjugotal gäst- och servicehamnar.

Läs mer

Bo på en ö

För den som vill lämna stressen bakom sig och få tid att bara umgås och ha roligt med nära och kära i ostörd och naturskön miljö.

Läs mer

Campa bekvämt i naturen

Campingplatserna ligger spridda över hela Åland. Du hittar dem i staden, på landsbygden och ute i skärgården. Gemensamt för dem alla är att de ligger vd vattnet med egen badstrand och bastu.

Läs mer