S:t Olofs sjöled är en del av världens nordligaste pilgrimsled och ansluter till Vikingaleden, Helgonleden och Stråsjöleden. Historiskt sett vandrade pilgrimer i helgonet S:t Olofs fotspår från ryska Novgorod, genom Finland och Sverige över till norska Nidaros, idag mer känt som Trondheim.

Hela vägen från Galtby i Finland till svenska Grisslehamn är S:t Olofs sjöled 205 km lång, varav nästan två tredjedelar är sjösträckor då du färdas med färja eller egen båt. Leden utgörs av åtta etapper. Varje etapp är omkring 15−20 kilometer lång och passar som en dagsetapp. Indelningen tar hänsyn till var du lämpligen kan äta och sova, i stuga eller Bed & Breakfast. Det finns också några omvägar, genvägar och alternativ så som en extra in- och utgång via Mariehamn. Klicka på en etapp nedan för mer information. 

Öppna länken som visar S:t Olofs sjöled i sin helhet. Vill du göra en djupdykning i pilgrimsleden över Åland kan du bläddra i en personlig guidebok av Christian Pleijel.

Upptäck dina favoritetapper

Etapp 1: Galtby – Kökar

Etapp 2: Kökar – Sottunga

Etapp 3: Sottunga – Långnäs – Granboda

Etapp 4: Granboda – BistorpLemböte

Etapp 5: Lemböte – Önningeby – Jomala kyrka

Etapp 6: Dalkarby – Mariehamn – Gottby

Etapp 7: Hammarudda – Torpvägen – Hellesby

Etapp 8: Frebbenby – Marsund – Berghamn

Till och från Mariehamn

 

 

 

 

Tags


Relaterade artiklar

Till och från Mariehamn

Oavsett om du kommer vandrande längs pilgrimsleden framlänges från Novgorod, Finland, skärgården och Jomala, eller baklänges från Grisslehamn och Eckerö, så kan du söder om Jomala vika av till Mariehamn.

Läs mer

Ålands ringväg i den sydöstra skärgården

I den sydöstra skärgården möts du av speciell natur. Här finns också fina historiska byggnader och trevliga skärgårdsrestauranger.

Läs mer

Ålands ringväg i den nordöstra skärgården

I den nordöstra skärgården finns intressanta sevärdheter, genuin natur och spännande upplevelser.

Läs mer

Ålands ringväg på fasta Åland

Besök intressanta museer, Ålands enda stad Mariehamn och spännande historiska platser på Ålands huvudö.

Läs mer

Sevärdheter och upplevelser längs Ålands ringväg

Se och upplev mycket längs Ålands ringväg som går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra.

Läs mer

Hammarudda − Torpvägen – Hellesby

Vägen slingrar mellan stora träd och vackra gårdar förbi midsommarstången vid Jeppars som är en av Ålands finaste. Efter att ha följt en kilometer landsväg 1 svänger du in på Torpvägen som leder ända upp till Kattby och Hammarlands kyrka genom Ålands hästkluster.

Läs mer

Jomala kyrka − Dalkarby – Gottby

Från Jomala kyrka går du söderut och följer den trolska stranden av Dalkarby träsk längs med Borgberget och ner i Mariehamns norra utkanter där du kan handla provianter. Du fortsätter över Kasberget och rundar Torpfjärden som är en av Ålands finaste fågelområden och över den betagande Ramsholmen vidare mot Kungsö batteriberget med hisnande utsikter.

Läs mer

Lemböte − Önningeby − Jomala kyrka

Efter Lemströms kanal följer du en vacker, vindlande grusväg till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer samt Önningebymuseet. Vandringsstigen passerar också Jomala kyrka som är en av Finlands äldsta kyrkor med en mycket komplex byggnadshistoria. Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Läs mer