Färjeöverfarter och vandringsstigar, etapp 3 av S:t Olofs sjöled.

Den 2,5 kilometer långa vandringsstig som börjar och slutar i Sottunga färjläge tar dig genom Sottungas förflutna, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Under stora ofreden drabbades Sottunga hårt och öns befolkning flydde. När familjerna återvände var allt skövlat, uppbränt och överväxt. Om kyrkan finns anteckningen att ”altartaflan upbränd tillika med Capellet”. För dig som vill dröja längre på Sottunga finns ytterligare en vandringsstig. För mer information, klicka här.

S:t Olofs sjöled fortsätter mot Långnäs. Sträckan trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken, södra linjen. Turlista finns på sidan Turlistor hos Ålandstrafiken.

Från Sottunga är det 13 sjömil, eller 23 kilometer, till Långnäs hamn, där du efter resan genom skärgården stiger av på fasta Åland. Här börjar/slutar sjövägen mellan Finland och Åland, nu går vi i land.

Från Långnäs hamn vandrar du Gamla Långnäsvägen till Lumparby med S:t Andreas vita och gula träkyrka med rött plank runtomkring. Kyrkan är byggd 1728 sedan ryssarna under stora ofreden bränt ner den gamla. Folkskolan intill är en av Ålands äldsta.

Etappen avslutas i Granboda, en sjöfartsbygd med stora skeppargårdar. Landsvägen löper tätt intill Nedergård på norra sidan, med de två stora skeppargårdarna Andersas och Pellas bortom.

Nästa etapp i S:t Olofs sjöled: Granboda – BistorpLemböte

 

Tags


Relaterade artiklar

Till och från Mariehamn

Oavsett om du kommer vandrande längs pilgrimsleden framlänges från Novgorod, Finland, skärgården och Jomala, eller baklänges från Grisslehamn och Eckerö, så kan du söder om Jomala vika av till Mariehamn.

Läs mer

Hammarudda − Torpvägen – Hellesby

Vägen slingrar mellan stora träd och vackra gårdar förbi midsommarstången vid Jeppars som är en av Ålands finaste. Efter att ha följt en kilometer landsväg 1 svänger du in på Torpvägen som leder ända upp till Kattby och Hammarlands kyrka genom Ålands hästkluster.

Läs mer

Jomala kyrka − Dalkarby – Gottby

Från Jomala kyrka går du söderut och följer den trolska stranden av Dalkarby träsk längs med Borgberget och ner i Mariehamns norra utkanter där du kan handla provianter. Du fortsätter över Kasberget och rundar Torpfjärden som är en av Ålands finaste fågelområden och över den betagande Ramsholmen vidare mot Kungsö batteriberget med hisnande utsikter.

Läs mer

Lemböte − Önningeby − Jomala kyrka

Efter Lemströms kanal följer du en vacker, vindlande grusväg till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer samt Önningebymuseet. Vandringsstigen passerar också Jomala kyrka som är en av Finlands äldsta kyrkor med en mycket komplex byggnadshistoria. Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Läs mer

Granboda − Bistorp − Lemböte

S:t Olofs sjöled följer Lemlandsleden som slingrar sig upp och ned för Bistorpsberget, 77 meter över havet, genom en glesstammig barrskogfortsätter vidare till Lemlands kyrka, helgad åt S:ta Birgitta. Under etappen passerar du också Lemböte kapell, ett litet sjöfararkapell helgat åt S:t Olof, som byggdes under slutet av 1200-talet.

Läs mer

Kökar – Sottunga

Färjan från Kökar avgår från färjläget i Harparnäs och går norrut mot Sottunga. Avståndet är 14 sjömil eller 25 kilometer och redan med färjan tar en timme och en kvart. Du passerad bl. a. sjömärket Lucia. Framme på Sottunga är det dags att kliva i land och vandra runt Finlands minsta kommun!

Läs mer

Galtby – Kökar

Sträckan från finska Galtby till åländska Kökar är 31 sjömil eller 57 kilometer lång. Den trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken, södra linjen. På Kökar finns två vandringsstigar som båda utgör en del av S:t Olofs sjöled. Välj en av dem eller njut av Kökar genom att vandra båda!

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden.

Läs mer