Vandringsstig, etapp 4 av S:t Olofs sjöled. 

En knapp kilometer väster om Granboda viker du av norrut mot Bäckbacka, via Bäckängsvägen. S:t Olofs sjöled följer Lemlandsleden som slingrar sig upp och ned för Bistorpsberget, 77 meter över havet. På berget finns stora stenåkrar som inlandsisen lämnat efter sig, ett av landskapets naturreservat. Väl nere från berget går du genom en glesstammig barrskog med Jungfru Marie nycklar bland ormbunkar, förgätmigej och käringtand över en liten bäck ner till Bistorps fält.

Du fortsätter vidare till Lemlands kyrka, helgad åt S:ta Birgitta. Den ligger som många åländska kyrkor intill ett järnåldersgravfält. Länge trodde man att kyrkan härstammade från 1400-talet, men på 1950-talet avslöjades att stenkyrkan var betydligt äldre än så och att den dessutom haft en tidigare föregångare i trä.

Genom Lemlands granskogar går leden fram till Lemböte, ett litet sjöfararkapell helgat åt S:t Olof. Det byggdes under slutet av 1200-talet och där hålls ännu gudstjänster sommartid. Etappen avslutas vid Lemböte lägergård.

Nästa etapp i S:t Olofs sjöled: LemböteÖnningeby – Jomala kyrka

 

Tags


Relaterade artiklar

Till och från Mariehamn

Oavsett om du kommer vandrande längs pilgrimsleden framlänges från Novgorod, Finland, skärgården och Jomala, eller baklänges från Grisslehamn och Eckerö, så kan du söder om Jomala vika av till Mariehamn.

Läs mer

Hammarudda − Torpvägen – Hellesby

Vägen slingrar mellan stora träd och vackra gårdar förbi midsommarstången vid Jeppars som är en av Ålands finaste. Efter att ha följt en kilometer landsväg 1 svänger du in på Torpvägen som leder ända upp till Kattby och Hammarlands kyrka genom Ålands hästkluster.

Läs mer

Jomala kyrka − Dalkarby – Gottby

Från Jomala kyrka går du söderut och följer den trolska stranden av Dalkarby träsk längs med Borgberget och ner i Mariehamns norra utkanter där du kan handla provianter. Du fortsätter över Kasberget och rundar Torpfjärden som är en av Ålands finaste fågelområden och över den betagande Ramsholmen vidare mot Kungsö batteriberget med hisnande utsikter.

Läs mer

Lemböte − Önningeby − Jomala kyrka

Efter Lemströms kanal följer du en vacker, vindlande grusväg till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer samt Önningebymuseet. Vandringsstigen passerar också Jomala kyrka som är en av Finlands äldsta kyrkor med en mycket komplex byggnadshistoria. Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Läs mer

Sottunga − Långnäs − Granboda

Den 2,5 kilometer långa vandringsstig som börjar och slutar i Sottunga färjläge tar dig genom Sottungas förflutna, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Ta sedan färjan mot Långnäs där du efter resan genom skärgården stiger av på fasta Åland och vandrar vidare längs S:t Olofs sjöled på fast mark.

Läs mer

Kökar – Sottunga

Färjan från Kökar avgår från färjläget i Harparnäs och går norrut mot Sottunga. Avståndet är 14 sjömil eller 25 kilometer och redan med färjan tar en timme och en kvart. Du passerad bl. a. sjömärket Lucia. Framme på Sottunga är det dags att kliva i land och vandra runt Finlands minsta kommun!

Läs mer

Galtby – Kökar

Sträckan från finska Galtby till åländska Kökar är 31 sjömil eller 57 kilometer lång. Den trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken, södra linjen. På Kökar finns två vandringsstigar som båda utgör en del av S:t Olofs sjöled. Välj en av dem eller njut av Kökar genom att vandra båda!

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden.

Läs mer