Vandringsstig, etapp 5 av S:t Olofs sjöled.

Från Lemböte går du från Söderhällsvägen norrut och når stora landsvägen strax före Lemströms kanal, som sedan medeltiden varit en viktig sjöfartsled. Landhöjningen gjorde leden oframkomlig och på 1700-talet återstod bara ett litet vattendrag kallat Lemström. 1882 grävdes det ut och stenlades. Åland var då en del av det ryska riket och ryssarna var besvikna att sjöfartsstaden Mariehamn, grundad 1861, idkade mer handel västerut till Sverige än österut inom det ryska riket.

Efter ett par kilometer viker du av från landsvägen och följer sedan en vacker, vindlande grusväg en kilometer till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer. Där kan du också stanna till vid Önningebymuseet.

När du går vidare kommer du till det lilla Kantors, ett torp från år 1859 där Julius Sundblom, kallad “Ålandskungen”, föddes år 1865. Han utbildade sig till lärare och grundade tidningen Åland men drevs på grund av den ryska censuren tidvis i landsflykt. Efter att Åland senare blev ett demilitariserat och självstyrt landskap i Finland, blev Sundblom det åländska lagtingets talman fram till sin död 1945.

Vandringsstigen passerar också Jomala kyrka, som är tillägnad S:t Olof. Det är en av Finlands äldsta kyrkor men med en mycket komplex byggnadshistoria: den medeltida kyrkan byggdes nämligen om radikalt på 1800-talet. Inne i kyrkan ser man fragment av väggmålningar från medeltiden i varm ton, till exempel på tornbågens vägg där vi ser vi berättelsen om den förlorade sonen, klädd i gulrandig tunika.

Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Nästa etapp i S:t Olofs sjöled: Jomala kyrka-Ingby-Bjärström-Hammarlands kyrka

Tags


Relaterade artiklar

Hammarlands kyrka−Marsund-Storby−Grisslehamn

Från Hammarlands kyrka går du genom allén med lindar och askar förbi prästgården och fortsätter till södra Mörby och vidare till Marsundsbron. När du passerat över bron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Vandrigsstigen tar dig förbi S:t Lars kyrka och Storby med ståtligt post- och tullhus som idag är ett säsongsöppet besöksmål med museum, utställningar och café.

Läs mer

Jomala kyrka−Ingby−Bjärström−Hammarlands kyrka

Stigen fortsätter norrut, in över Ingbyberget med bronsåldersrösen, trollkyrka och en stenåker med rastplats och fin utsikt över Lumparn och Jomala. Du går längs med Jomalaleden och Sadelinleden, passerar över Bjärströms bro och vandrar genom vackra odlingslandskap och skog samt genom pittoreska Näfsby innan du når fram till etappens slut vid Hammarlands kyrka.

Läs mer

Granboda−Bistorp−Lemböte

S:t Olofs sjöled och Lemlandsleden slingrar sig tillsammans upp och ned för Bistorpsberget, 77 meter över havet, genom en glesstammig barrskogfortsätter och vidare till Lemlands kyrka, helgad åt S:ta Birgitta. Under etappen gör du också en avstickare in till Lemböte kapell, ett litet sjöfararkapell helgat åt S:t Olof, som byggdes under slutet av 1200-talet.

Läs mer

Sottunga−Långnäs−Granboda

Den 2,5 kilometer långa vandringsstig som börjar och slutar i Sottunga färjläge tar dig genom Sottungas förflutna, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Ta sedan färjan mot Långnäs där du efter resan genom skärgården stiger av på fasta Åland där sjövägen mellan Finland och Åland slutar/börjar. Från Långnäs hamn vandrar du vidare längs S:t Olofs sjöled på fast mark.

Läs mer

Kökar–Sottunga

Färjan från Kökar avgår från färjläget i Harparnäs och går norrut mot Sottunga. Avståndet är 14 sjömil eller 25 kilometer och redan med färjan tar en timme och en kvart. Du passerad bl. a. sjömärket Lucia. Framme på Sottunga är det dags att kliva i land och vandra runt Finlands minsta kommun!

Läs mer

Galtby–Kökar

Sträckan från finska Galtby till åländska Kökar är 31 sjömil eller 57 kilometer lång. Den trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken, Södra linjen. På Kökar finns två vandringsstigar som båda utgör en del av S:t Olofs sjöled. Välj en av dem eller njut av Kökar genom att vandra båda!

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden. Leden från Galtby i Finland till svenska Grisslehamn är 205 km lång och utgörs av sju etapper. Varje etapp är omkring 15−20 kilometer lång och passar som en dagsetapp.

Läs mer