Vandringsstig, etapp 5 av S:t Olofs sjöled.

Från Lemböte går du norrut och når stora landsvägen strax före Lemströms kanal, som sedan medeltiden varit en viktig sjöfartsled. Landhöjningen gjorde leden oframkomlig och på 1700-talet återstod bara ett litet vattendrag kallat Lemström. 1882 grävdes det ut och stenlades. Åland var då en del av det ryska riket med sjöfartsstaden Mariehamn, grundad 1861.

Efter ett par kilometer viker du av från landsvägen och följer sedan en vacker, vindlande grusväg en kilometer till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer. Där kan du också stanna till vid Önningebymuseet.

Du går förbi Kantors, ett torp från år 1859 där Julius Sundblom, kallad “Ålandskungen”, föddes år 1865. Han utbildade sig till lärare och grundade tidningen Åland men drevs på grund av den ryska censuren tidvis i landsflykt. Efter att Åland senare blev ett demilitariserat och självstyrt landskap i Finland, var Sundblom det åländska lagtingets talman fram till sin död 1945.

Vandringsleden når Jomala kyrka, som är tillägnad S:t Olof. Det är en av Finlands äldsta kyrkor men med en mycket komplex byggnadshistoria: den medeltida kyrkan byggdes nämligen om radikalt på 1800-talet. Inne i kyrkan ser man fragment av väggmålningar från medeltiden i varm ton, till exempel på tornbågens vägg där vi ser vi berättelsen om den förlorade sonen, klädd i gulrandig tunika.

Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Nästa etapp i S:t Olofs sjöled: Jomala kyrka – Dalkarby – Gottby

 

 

 

Tags


Relaterade artiklar

Till och från Mariehamn

Oavsett om du kommer vandrande längs pilgrimsleden framlänges från Novgorod, Finland, skärgården och Jomala, eller baklänges från Grisslehamn och Eckerö, så kan du söder om Jomala vika av till Mariehamn.

Läs mer

Hammarudda − Torpvägen – Hellesby

Vägen slingrar mellan stora träd och vackra gårdar förbi midsommarstången vid Jeppars som är en av Ålands finaste. Efter att ha följt en kilometer landsväg 1 svänger du in på Torpvägen som leder ända upp till Kattby och Hammarlands kyrka genom Ålands hästkluster.

Läs mer

Jomala kyrka − Dalkarby – Gottby

Från Jomala kyrka går du söderut och följer den trolska stranden av Dalkarby träsk längs med Borgberget och ner i Mariehamns norra utkanter där du kan handla provianter. Du fortsätter över Kasberget och rundar Torpfjärden som är en av Ålands finaste fågelområden och över den betagande Ramsholmen vidare mot Kungsö batteriberget med hisnande utsikter.

Läs mer

Granboda − Bistorp − Lemböte

S:t Olofs sjöled följer Lemlandsleden som slingrar sig upp och ned för Bistorpsberget, 77 meter över havet, genom en glesstammig barrskogfortsätter vidare till Lemlands kyrka, helgad åt S:ta Birgitta. Under etappen passerar du också Lemböte kapell, ett litet sjöfararkapell helgat åt S:t Olof, som byggdes under slutet av 1200-talet.

Läs mer

Sottunga − Långnäs − Granboda

Den 2,5 kilometer långa vandringsstig som börjar och slutar i Sottunga färjläge tar dig genom Sottungas förflutna, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Ta sedan färjan mot Långnäs där du efter resan genom skärgården stiger av på fasta Åland och vandrar vidare längs S:t Olofs sjöled på fast mark.

Läs mer

Kökar – Sottunga

Färjan från Kökar avgår från färjläget i Harparnäs och går norrut mot Sottunga. Avståndet är 14 sjömil eller 25 kilometer och redan med färjan tar en timme och en kvart. Du passerad bl. a. sjömärket Lucia. Framme på Sottunga är det dags att kliva i land och vandra runt Finlands minsta kommun!

Läs mer

Galtby – Kökar

Sträckan från finska Galtby till åländska Kökar är 31 sjömil eller 57 kilometer lång. Den trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken, södra linjen. På Kökar finns två vandringsstigar som båda utgör en del av S:t Olofs sjöled. Välj en av dem eller njut av Kökar genom att vandra båda!

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden.

Läs mer