Vandringsstig, etapp 7 av S:t Olofs sjöled.

Från Hammarlands kyrka går du genom allén med lindar och askar förbi prästgården och fortsätter till södra Mörby, där du tar av mot väster just när du kommer in i byn. Du passerar Södergård med en manbyggnad som ser ut som den gjort sedan 1700-talet, och vandrar sedan på grusvägen ner till Karlholm. Efter omkring fem kilometer är du framme vid Marsundsbron, som egentligen är två broar: en ny och en som är sextio år gammal. Före broarna färjades man över Marsundet.

När du passerat över bron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Den är två mil hög och nästan en mil bred, kluven i två stycken av Torpfjärden. Den gamla postvägen gick tvärs över Eckerö från Post- och tullhuset i Storby till Marsundet, där man färjades över. På 1960-talet rätades vägen ut och nu finns bara korta sträckor och en milsten kvar av den ursprungliga vägen.

Vandrigsstigen tar dig förbi S:t Lars kyrka, som ligger 500 meter ifrån landsvägen med ett gravfält från järnåldern strax innan. Funna mynt, gravläggningar och kyrkans lillklocka pekar alla på att det fanns en äldre kyrka här, kanske byggd i trä, före den nuvarande stenkyrkan byggd i slutet av 1200-talet med torn från 1470-talet. Lars är skyddshelgon för kockar, bagare, brandmän och bibliotek. Vid kyrkogårdsmuren står Ålands enda milsten från 1781 med Gustav III och landshövding Nils Fredenskölds initialer.

När du går vidare passerar du Storby, som förr var den enda porten till Sverige med postväg samt ståtligt post- och tullhus. , som idag är ett säsongsöppet besöksmål med museum, utställningar och café.

I Eckerö avslutas S:t Olofs sjöled över fasta Åland och du fortsätter med färja över Ålands hav, till Grisslehamn i Sverige. För information om färjornas avgångstider, se tidtabell på Eckerö Linjens webbplats.

Ålands hav består av två bäcken, Södra Ålands hav med Lågskärsdjupet och Norra Ålands hav. De avgränsas från varandra av ryggen mellan Söderarm och Lågskär. Signilskär är det sista du ser av Åland. Skärets historia går tillbaka till Gustav Vasas tid, då tre gårdar byggdes på ön för att kunna förbättra postgången mellan Åland och fasta Sverige.

För information om hur du fortsätter pilgrimsvandringen i Sverige och vidare till Norge, se www.stolavsleden.com

 

Gå tillbaka till startsidan S:t Olofs sjöled.

Tags


Relaterade artiklar

Jomala kyrka−Ingby−Bjärström−Hammarlands kyrka

Stigen fortsätter norrut, in över Ingbyberget med bronsåldersrösen, trollkyrka och en stenåker med rastplats och fin utsikt över Lumparn och Jomala. Du går längs med Jomalaleden och Sadelinleden, passerar över Bjärströms bro och vandrar genom vackra odlingslandskap och skog samt genom pittoreska Näfsby innan du når fram till etappens slut vid Hammarlands kyrka.

Läs mer

Lemböte−Önningeby−Jomala kyrka

Efter Lemströms kanal följer du en vacker, vindlande grusväg till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer samt Önningebymuseet. Vandringsstigen passerar också Jomala kyrka som är en av Finlands äldsta kyrkor med en mycket komplex byggnadshistoria. Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Läs mer

Granboda−Bistorp−Lemböte

S:t Olofs sjöled och Lemlandsleden slingrar sig tillsammans upp och ned för Bistorpsberget, 77 meter över havet, genom en glesstammig barrskogfortsätter och vidare till Lemlands kyrka, helgad åt S:ta Birgitta. Under etappen gör du också en avstickare in till Lemböte kapell, ett litet sjöfararkapell helgat åt S:t Olof, som byggdes under slutet av 1200-talet.

Läs mer

Sottunga−Långnäs−Granboda

Den 2,5 kilometer långa vandringsstig som börjar och slutar i Sottunga färjläge tar dig genom Sottungas förflutna, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Ta sedan färjan mot Långnäs där du efter resan genom skärgården stiger av på fasta Åland där sjövägen mellan Finland och Åland slutar/börjar. Från Långnäs hamn vandrar du vidare längs S:t Olofs sjöled på fast mark.

Läs mer

Kökar–Sottunga

Färjan från Kökar avgår från färjläget i Harparnäs och går norrut mot Sottunga. Avståndet är 14 sjömil eller 25 kilometer och redan med färjan tar en timme och en kvart. Du passerad bl. a. sjömärket Lucia. Framme på Sottunga är det dags att kliva i land och vandra runt Finlands minsta kommun!

Läs mer

Galtby–Kökar

Sträckan från finska Galtby till åländska Kökar är 31 sjömil eller 57 kilometer lång. Den trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken, Södra linjen. På Kökar finns två vandringsstigar som båda utgör en del av S:t Olofs sjöled. Välj en av dem eller njut av Kökar genom att vandra båda!

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden. Leden från Galtby i Finland till svenska Grisslehamn är 205 km lång och utgörs av sju etapper. Varje etapp är omkring 15−20 kilometer lång och passar som en dagsetapp.

Läs mer