Vandringsstig, etapp 8 av S:t Olofs sjöled.

När du passerat över bron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar, två mil från norr till söder och nästan en mil bred, kluven i två stycken av Torpfjärden. Du följer till stor del den gamla Postvägen som gick från Finland till Sverige.

Vandrigsstigen tar dig förbi S:t Lars kyrka med Ålands enda milsten från 1781 med Gustav III och landshövding Nils Fredenskölds initialer.

När du går vidare passerar du Storby med retro-läckra Centrumbaren och förbi det pampiga Eckerö post- och tullhuset. Här avslutas S:t Olofs sjöled över fasta Åland och du fortsätter med färja över Ålands hav, till Grisslehamn i Sverige. För information om färjornas avgångstider, se tidtabell på Eckerö Linjens webbplats.

Ålands hav består av två bäcken, Södra Ålands hav med Lågskärsdjupet och Norra Ålands hav. De avgränsas från varandra av ryggen mellan Söderarm och Lågskär. Det sista du ser av Åland är Signilskär vars historia går tillbaka till Gustav Vasas tid, då tre gårdar byggdes på ön för att kunna förbättra postgången mellan Åland och fasta Sverige.

För information om hur du fortsätter pilgrimsvandringen i Sverige och vidare till Norge, se www.stolavsleden.com.

Nästa etapp i S:t Olofs sjöled: Till och från Mariehamn

 

 

 


Relaterade artiklar

Sju spännande filminspelningsplatser du kan besöka på Åland

Film- och tv-producenter har förälskat sig i åländska platser och spelat in filmer och tv-program här. Vi har listat några kända ställen som du kan besöka när du är på Åland!

Läs mer

Tio åländska platser du inte får missa!

Tio tips på intressanta åländska besöksmål.

Läs mer

Åtta små pärlor bland de åländska museerna

Åtta små museipärlor! Läs våra tips och hitta ett besöksmål som intresserar dig!

Läs mer

Välj en aktiv semester på Åland

Träna och tävla på Åland på egen hand eller med ditt lag, eller boka in en aktiv semester med roliga pulshöjande aktiviteter.

Läs mer

Ålands självstyrelse fyller 100 år

Den 9 juni 2022 fyller Ålands självstyrelse 100 år. Vad vet du om självstyrelsens historia?

Läs mer

Unika övernattningsmöjligheter på Åland

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer