Vandringsstig, etapp 8 av S:t Olofs sjöled.

När du passerat över bron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar, två mil från norr till söder och nästan en mil bred, kluven i två stycken av Torpfjärden. Du följer till stor del den gamla Postvägen som gick från Finland till Sverige.

Vandrigsstigen tar dig förbi S:t Lars kyrka med Ålands enda milsten från 1781 med Gustav III och landshövding Nils Fredenskölds initialer.

När du går vidare passerar du Storby med retro-läckra Centrumbaren och förbi det pampiga Eckerö post- och tullhuset. Här avslutas S:t Olofs sjöled över fasta Åland och du fortsätter med färja över Ålands hav, till Grisslehamn i Sverige. För information om färjornas avgångstider, se tidtabell på Eckerö Linjens webbplats.

Ålands hav består av två bäcken, Södra Ålands hav med Lågskärsdjupet och Norra Ålands hav. De avgränsas från varandra av ryggen mellan Söderarm och Lågskär. Det sista du ser av Åland är Signilskär vars historia går tillbaka till Gustav Vasas tid, då tre gårdar byggdes på ön för att kunna förbättra postgången mellan Åland och fasta Sverige.

För information om hur du fortsätter pilgrimsvandringen i Sverige och vidare till Norge, se www.stolavsleden.com.

Nästa etapp i S:t Olofs sjöled: Till och från Mariehamn

 

 

 


Relaterade artiklar

Unika övernattningsmöjligheter på Åland

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Till och från Mariehamn

Oavsett om du kommer vandrande längs pilgrimsleden framlänges från Novgorod, Finland, skärgården och Jomala, eller baklänges från Grisslehamn och Eckerö, så kan du söder om Jomala vika av till Mariehamn.

Läs mer

Ålands ringväg i den sydöstra skärgården

I den sydöstra skärgården möts du av speciell natur. Här finns också fina historiska byggnader och trevliga skärgårdsrestauranger.

Läs mer

Ålands ringväg i den nordöstra skärgården

I den nordöstra skärgården finns intressanta sevärdheter, genuin natur och spännande upplevelser.

Läs mer

Ålands ringväg på fasta Åland

Besök intressanta museer, Ålands enda stad Mariehamn och spännande historiska platser på Ålands huvudö.

Läs mer

Sevärdheter och upplevelser längs Ålands ringväg

Se och upplev mycket längs Ålands ringväg som går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra.

Läs mer