Fira jul, lillajul och nyår på Åland eller tillbringa sportlovet eller några avkopplande dagar i skärgården för att se hur den glimmar och gnistrar när den klätt sig i sin allra vackraste vinterskrud. Den åländska vintern är okänd för de flesta men det finns många anledningar att resa hit under lågsäsong. 

Julen är en uppskattad högtid på Åland och man firar till och med två gånger, först på lillajul lördagen före den första advent, och sedan under den vanliga julen den 24 december. Lillajul är en gammal och omtyckt tradition. Den är som den riktiga julen men lite mindre. Julgranen är kortare, bara en meter hög. Julklapparna är mindre och rätterna på julbordet färre.

Lillajul är också startskottet för julfirandet och i samband med att den traditionella lillajulmarknaden hålls på friluftsmuseet Jan Karlsgården vrids julstämningen upp ordentligt. Hela december fylls sedan av julmarknader, julkonserter och julbord på restaurangerna. Ett besök på Åland i december väcker garanterat julkänslorna till liv. 

Livet på isen

När isarna lägger sig förvandlas skärgårdslandskapet. Med långfärdsskridskor och stavar kan du ta dig fram över fjärdarna på ett helt nytt sätt. Det ordnas regelbundet utflykter med erfarna guider och med rätt instruktioner och säkerhetsutrustning kan du tryggt ta dig fram över isen.

Visste du att det ordnas båtturer i skärgården även på vintern? Kontakta ett båttaxiföretag så får du en trygg och skräddarsydd båtupplevelse. Det finns också möjlighet att paddla kajak längs iskanten eller att isfiska. Det är spännande att borra hål i isen, pilka efter abborre och gös eller ställa upp ismetespön och vänta på plinget i bjällran som berättar att en gädda huggit på betet. Trivs du bättre på spolad is? I Islandia i Mariehamn finns friåkningstider och i curlinghallen i Eckerö är OS-sporten en omtyckt gruppaktivitet.

Skida längd och utför

Ålands skid- och skidskyttecentrum kan den som gillar skidåkning ge sig ut i längdspåret. Skidor kan hyras på plats och under snöfattiga vintrar görs konstsnö. På Ålands golfbanor dras det också skidspår ibland och i den lilla men roliga backen Germundö Alpin kan slalom- och snowboardåkare ha fina vinterdagar. Efter ett par timmar i frisk vinterluft får du inte glömma att bada bastu, koppla av i ett vildmarksbad eller ta ett dopp i en isvak. Räkna stjärnbilder innan du går och lägger dig, i skärgården syns de väldigt bra. 

Badhus och bio

Vintern är förstås högsäsong även för inomhusaktiviteter. Gå på biodiscobowling och besök Mariehamns stadsbibliotek. I badhuset Mariebad och i Ålands idrottscenters simbassäng kan du ägna dig åt vattenlek och på Ålands museer kan du lära dig mer om Ålands spännande historia. Ålands sjöfartsmuseum, Ålands kulturhistoria museum och Ålands konstmuseum har generösa öppettider även under vintern.

 

 

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Julbord på Åland 2020

Kom och smaka på åländskt julbord med en skärgårdstwist! Vad sägs om julbord på en restaurang med utsikt över havet eller Kastelholms slott? Du kan också välja bl. a. en restaurang som är med i White Guide Nordic, miljöcertifierad enligt Green Key eller ligger på en ö inklusive båtfärd.

Läs mer

Upplev åländska julmarknader 2020

Ta del av åländska julmarknader och upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker.

Läs mer

På Åland firar vi lillajul

Lillajul är en gammal och omtyckt tradition som alltid firas lördagen innan första advent. Passa på att besöka Åland just den helgen och besök lillajulmarknaden på Jan Karlsgården.

Läs mer