Att vara en hållbar destination prioriteras högt. Efter att hållbar turism tidigare främst förknippats med lyxturism anses det idag vara en hygienfaktor. Visit Åland driver därför hållbarhetsmärkningarna Green Key och Blue Flag.

 

GREEN KEY

Green Key är den ledande hållbarhetsmärkningen inom turismbranschen. Det främsta målet med märkningen är att driva en ansvarstagande verksamhet och minska sin miljöpåverkan. Idag finns 17 Green Key-märkta verksamheter på Åland. Du hittar dem alla nedan.

 

 

 

Green Key-märkta verksamheter på Åland

Logianläggningar

 

Restauranger och caféer

 

Besöksanläggningar

 

På Åland finns även svanenmärkta anläggningar, nämligen Hotell Pommern och Hotell Savoy samt Bistro Savoy och Kvarter5.

Är du intresserad av att ansöka om Green Key-märkning, kontakta då vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].  

Totalt finns över 3 000 Green Key-märkta verksamheter i nästan 60 länder. Programmet drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE) och stöds av bland annat FN och World Tourism Organization (WTO). Du hittar mer information om Green Key International på deras hemsida.

 

 

BLUE FLAG

Blue Flag är en internationell miljömärkning för gästhamnar, stränder och hållbar båtturism. Totalt är över 4500 verksamheter certifierade i 44 länder världen över. Programmet implementeras som bäst på Åland och inledningsvis har man valt att fokusera på gästhamnar. Planen är att Åland kommer att få sina första Blue Flag-certifierade gästhamnar till säsongen 2020. Du hittar mer information om Blue Flag International på deras hemsida.

Är du intresserad av att jobba mot Blue Flag-märkning? Kontakta i så fall vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].

 


Relaterade artiklar

Världens äldsta öl är återskapat

Fem flaskor öl som legat på 50 meters djup i 170 år bärgades från ett skeppsvrak utanför Föglö.

Läs mer

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Upplev hösten på Åland

Upplev den färgsprakande och mysiga hösten på Åland!

Läs mer

Tolv åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tolv av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer