Att vara en hållbar destination prioriteras högt. Efter att hållbar turism tidigare främst förknippats med lyxturism anses det idag vara en hygienfaktor. Visit Åland driver därför hållbarhetsmärkningarna Green Key och Blue Flag.

 

GREEN KEY

Green Key är den ledande hållbarhetsmärkningen inom turismbranschen. Det främsta målet med märkningen är att driva en ansvarstagande verksamhet och minska sin miljöpåverkan. Idag finns 17 Green Key-märkta verksamheter på Åland. Du hittar dem alla nedan.

 

 

 

Green Key-märkta verksamheter på Åland

Logianläggningar

 

Restauranger och caféer

 

Besöksanläggningar

 

På Åland finns även svanenmärkta anläggningar, nämligen Hotell Pommern och Hotell Savoy samt Bistro Savoy och Kvarter5.

Är du intresserad av att ansöka om Green Key-märkning, kontakta då vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].  

Totalt finns över 3 000 Green Key-märkta verksamheter i nästan 60 länder. Programmet drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE) och stöds av bland annat FN och World Tourism Organization (WTO). Du hittar mer information om Green Key International på deras hemsida.

 

 

BLUE FLAG

Blue Flag är en internationell miljömärkning för gästhamnar, stränder och hållbar båtturism. Totalt är över 4500 verksamheter certifierade i 44 länder världen över. Programmet implementeras som bäst på Åland och inledningsvis har man valt att fokusera på gästhamnar. Planen är att Åland kommer att få sina första Blue Flag-certifierade gästhamnar till säsongen 2020. Du hittar mer information om Blue Flag International på deras hemsida.

Är du intresserad av att jobba mot Blue Flag-märkning? Kontakta i så fall vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].

 


Relaterade artiklar

Ålands ringväg i den sydöstra skärgården

I den sydöstra skärgården möts du av speciell natur. Här finns också fina historiska byggnader och trevliga skärgårdsrestauranger.

Läs mer

Ålands ringväg i den nordöstra skärgården

I den nordöstra skärgården finns intressanta sevärdheter, genuin natur och spännande upplevelser.

Läs mer

Ålands ringväg på fasta Åland

Besök intressanta museer, Ålands enda stad Mariehamn och spännande historiska platser på Ålands huvudö.

Läs mer

Sevärdheter och upplevelser längs Ålands ringväg

Se och upplev mycket längs Ålands ringväg som går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra.

Läs mer

Upptäck vackra Vinteråland

Fira jul, lillajul och nyår på Åland eller tillbringa några lediga dagar i skärgården för att se hur den glimmar och gnistrar när den klätt sig i sin allra vackraste vinterskrud.

Läs mer

Världens äldsta öl är återskapat

Fem flaskor öl som legat på 50 meters djup i 170 år bärgades från ett skeppsvrak utanför Föglö.

Läs mer

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Upplev hösten på Åland

Upplev den färgsprakande och mysiga hösten på Åland!

Läs mer