Hållbarhet är en allt viktigare del av den turistiska upplevelsen. Allt fler resenärer förväntar sig ett tydligt hållbarhetsarbete av de destinationer och verksamheter de besöker. För några år sedan ansågs hållbar turism främst vara något som förknippades med lyxturism, medan det numera är en hygienfaktor. Visit Åland driver hållbarhetscertifieringarna Green Key och Blue Flag.

 

 

GREEN KEY

Green Key är den ledande hållbarhetscertifieringen inom turismbranschen. Det främsta målet med certifieringen är att driva en hållbar och ansvarstagande verksamhet, som minskar sin miljöpåverkan. Idag finns 22 Green Key-certifierade verksamheter på Åland. Du hittar dem alla nedan.

 

Green Key-certifierade verksamheter på Åland

Logianläggningar

 

Restauranger och caféer

 

Konferensanläggningar

 

Besöksanläggningar

 

På Åland finns även svanencertifierade anläggningar, nämligen Hotell Pommern och Hotell Savoy samt Bistro Savoy och Kvarter5.

Är du intresserad av att ansöka om Green Key-certifiering, kontakta då vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].  

Totalt finns över 3 200 Green Key-cerifierade verksamheter i över 60 länder. Programmet drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE) och stöds av bland annat FN och World Tourism Organization (WTO). Du hittar mer information om Green Key International på deras hemsida.

 

 

 

BLUE FLAG

Blue Flag är en internationell hållbarhetscertifiering för gästhamnar, stränder och hållbar båtturism. Åland fick sina första Blue Flag-gästhamnar våren 2020. De åländska gästhamnarna är de enda Blue Flag-certifierade hamnarna i Finland.  

 

Blue Flag-certifierade gästhamnar på Åland

 

Är du intresserad av att jobba mot Blue Flag-märkning? Kontakta i så fall vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].

Totalt är över 4500 verksamheter i nästan 50 länder Blue Flag-certifierade länder världen över. Programmet drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE) och stöds av bland annat FN och World Tourism Organization (WTO). Du hittar mer information om Blue Flag International på deras hemsida.

 

 


Relaterade artiklar

Jomalaleden – kulturlandskap och historiska sevärdheter

Leden har en startpunkt och en annan slutpunkt. Även kortare etapper i båda riktningarna är möjliga och man kan inleda sin vandring på vald plats längs sträckningen. Leden bjuder på varierat innehål: vacker natur, fina mangårdsbyggnader och historiska sevärdheter som Kungsö batteriberg och Jomala kyrka.

Läs mer

Trollstigen – barnens sagofigurer

Trollstigen är en specialstig för yngre barn på Getabergen. Stigen går över urbergen bland knotiga martallar och längs den berättas en saga om spännande figurer som stortrollen, istrollen, jätten Singer och lilla Vill Vallerman. Längs stigen finns en fin plats för en picknick.

Läs mer

Medeltidsstigen – höggravfält och Stora Ofreden

Stigen går runt ett skogsklätt berg och passerar ett höggravfält med ett 30-tal anläggningar från yngre järnåldern. Man får även lära sig mer om Stora Ofreden då Åland var ockuperat av ryska trupper 1714–21. Nära stigen ligger den s.k. kulturarvsstugan som är byggd enligt gamla metoder.

Läs mer

Grottstigen – bergsformationer och martallar

Getabergen når knappt hundra meter över havet och hör till de högsta på Åland. Här möts man av ett mäktigt landskap med långa och böljande berg. I området finns hisnande bergsbranter och spännande bergsformationer och grottor, och utsikten är storslagen.

Läs mer

Upplev discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf, kallat även frisbeegolf, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! 

Läs mer

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Nya Slottsbanan spås bli en av Europas bästa

Ålands Golfklubb har byggt om sin parkliknande 18-hålsbana Slottsbanan. Läs mer om den totalrenoverade, havsnära banan som väntas bli en av Europas toppbanor.

Läs mer

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer