Att vara en hållbar destination prioriteras högt. Efter att hållbar turism tidigare främst förknippats med lyxturism anses det idag vara en hygienfaktor. Visit Åland driver därför hållbarhetsmärkningarna Green Key och Blue Flag.

 

GREEN KEY

Green Key är den ledande hållbarhetsmärkningen inom turismbranschen. Det främsta målet med märkningen är att driva en ansvarstagande verksamhet och minska sin miljöpåverkan. Idag finns 17 Green Key-märkta verksamheter på Åland. Du hittar dem alla nedan.

 

 

 

Green Key-märkta verksamheter på Åland

Logianläggningar

 

Restauranger och caféer

 

Besöksanläggningar

 

På Åland finns även svanenmärkta anläggningar, nämligen Hotell Pommern och Hotell Savoy samt Bistro Savoy och Kvarter5.

Är du intresserad av att ansöka om Green Key-märkning, kontakta då vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].  

Totalt finns över 3 000 Green Key-märkta verksamheter i nästan 60 länder. Programmet drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE) och stöds av bland annat FN och World Tourism Organization (WTO). Du hittar mer information om Green Key International på deras hemsida.

 

 

BLUE FLAG

Blue Flag är en internationell miljömärkning för gästhamnar, stränder och hållbar båtturism. Totalt är över 4500 verksamheter certifierade i 44 länder världen över. Programmet implementeras som bäst på Åland och inledningsvis har man valt att fokusera på gästhamnar. Planen är att Åland kommer att få sina första Blue Flag-certifierade gästhamnar till säsongen 2020. Du hittar mer information om Blue Flag International på deras hemsida.

Är du intresserad av att jobba mot Blue Flag-märkning? Kontakta i så fall vår programansvariga Emma Lundberg på +358 (0)457 344 9901 eller [email protected].

 


Relaterade artiklar

Unika övernattningsmöjligheter på Åland

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

Tomten har rötter i Ålands skärgård

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Den ikoniska bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har skapats av en konstnär med åländska rötter.

Läs mer

Frebbenby – Marsund – Berghamn

När du passerat över Marsundsbron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Du följer till stor del den gamla Postvägen som gick från Finland till Sverige och passerar bl. a. S:t Lars kyrka och det pampiga Eckerö post- och tullhuset. Här avslutas S:t Olofs sjöled över fasta Åland och färjan tar dig över Ålands hav vidare till Grisslehamn i Sverige. 

Läs mer

Till och från Mariehamn

Oavsett om du kommer vandrande längs pilgrimsleden framlänges från Novgorod, Finland, skärgården och Jomala, eller baklänges från Grisslehamn och Eckerö, så kan du söder om Jomala vika av till Mariehamn.

Läs mer

Ålands ringväg i den sydöstra skärgården

I den sydöstra skärgården möts du av speciell natur. Här finns också fina historiska byggnader och trevliga skärgårdsrestauranger.

Läs mer

Ålands ringväg i den nordöstra skärgården

I den nordöstra skärgården finns intressanta sevärdheter, genuin natur och spännande upplevelser.

Läs mer

Ålands ringväg på fasta Åland

Besök intressanta museer, Ålands enda stad Mariehamn och spännande historiska platser på Ålands huvudö.

Läs mer