Narbild_dykare_med_flaskan_i_handenSommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet. Tack vare den konstanta temperaturen mellan fyra och sex grader, de mörka omgivningarna, trycket inifrån flaskorna och trycket på havets botten var champagnen i ett mycket gott skick. Varje flaska blev omkorkad, avsmakad och klassificerad av den internationella experten Richard Juhlin.

Tre champagnehus

Sommelieren Ella Grüssner Cromwell-Morgan från Åland provsmakade den första flaskan som togs upp från vraket. Hon var lyrisk i lokalpressen efteråt: ”Vinet doftade av mycket mogen frukt, toner av gula russin och mycket tobaksarom. Och fast den var så fantastiskt gammal fanns det en fräschör i vinet. Det var inte lamt på något sätt, utan med en tydlig syra som backade upp sötman. Till slut en väldigt tydlig smak av ekfatslagringen” sade Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Av de bärgade flaskorna kom 95 från det år 1829 nedlagda champagnehuset Juglar. Idag producerar Jacquesson på samma ägor. 46 flaskor kom från Veuve Clicquot och fyra från Heidsieck&co. Flaskorna från Veuve Clicquot är daterade till 1842-1843, en datering som man kom fram till med hjälp av märkningen på korken.

Rekord på auktion

Under den första champagneauktionen i Mariehamn 2011 såldes genom auktionshuset Acker Merrall & Condit 15 objekt från Veuve Clicquots källare utöver två champagneflaskor från vraket.

Flaskan från Juglar såldes för 24.000 euro medan champagnen från Veuve Clicquot, daterad till cirka 1842, slog nytt världsrekord på 30.000 euro. Det tidigare rekordet från 2008 låg på 84.700 USD för två flaskor 1959 Dom Perignon Rosé. Enligt Fabienne Moreau från champagnehuset kunde flaskan ha provsmakats av självaste Madame Clicquot.

Vid auktionen 2012, förrättad av auktionshuset Artcurial, såldes sex flaskor Juglar, fyra Veuve Clicquot och en Heidsieck&co samt årgångschampagner från Veuve Clicquot.

På museum och utlånad

Champagnevraket och dess last tillhör Ålands landskapsregering. Några av flaskorna visas för allmänheten på Ålands kulturhistoriska museum och två finns utställda hos Veuve Clicquot i Frankrike. En flaska har varit utlånad till London i samband med en vinutställning som hölls där, och en flaska som ölbryggeriet Stallhagen köpte på auktionen 2012 blev skickad till en av bryggeriets kontakter i Japan. Historien om vrakchampagnen väcker fortfarande uppmärksamhet och landskapsregeringen har planer på att framställa en portabel utställningsmonter för att underlätta om någon vill låna en flaska även i framtiden.

Fler vrak i djupet

Förutom champagnevraket som hittades 2010 har ytterligare ett vrak med champagneflaskor i lasten hittats på åländskt vatten. Det var hösten 2016 som ett vrak med hundratals flaskor hittades på botten vid naturreservatet Björkör i Föglö skärgård. Vraket klassas som en fornlämning och landskapsregeringen har inte gett tillstånd att rubba den, så inga flaskor har bärgats därifrån. Troligen kan det finnas ännu fler fartyg som förlist med dyrbara drycker ombord. I en förlisningsrapport från ett fartyg som sjönk i samma område 1805 nämns till exempel att champagneflaskor fanns i lasten.

Champagnebur

Ett företag som håller historien om vrakchampagnen vid liv är Silverskär i Saltvik i Ålands norra skärgård. De har startat ett forskningsprojekt om lagring av ny champagne på havets botten och hur det påverkar drycken tillsammans med Veuve Clicquot och Universitetet i Reims i Frankrike. En champagnebur har sänkts till botten i Saltvik och en champagnevaktarstuga har byggts på en närliggande kobbe. 2017 tog man för första gången upp några flaskor för att provsmaka dem och jämföra med flaskor som lagrats i champagnekällaren i Reims. Det visade sig att champagnen som lagrats på havets botten hade åldrats och utvecklats långsammare än de som lagrats i källaren, vilket är positivt för dryckens kvalitet. Kontraktet mellan Silverskär och Veuve Clicquot sträcker sig över 40 år och om några år görs en ny provsmakning.

Pengar till forskning

Efter champagneauktionerna 2011 och 2012 delade Ålands landskapsregering ut stipendier för forskning om Östersjöns miljö, marinarkeologi och sjöfartsrelaterad historia. Medel till forskningen har också kommit från försäljningen av bryggeriet Stallhagens Historic Beer 1842. Sammanlagt gavs 25.000 euro till forskningen.

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Världens äldsta öl är återskapat

Fem flaskor öl som legat på 50 meters djup i 170 år bärgades från ett skeppsvrak utanför Föglö.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

MÅNGFALDIGT PRISBELÖNTA MARSKOGENS LAMM

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Matte Ekholm bryggmästare

Läs mer

Äpplen som i en liten ask

Läs mer