portratt-med-lador-tt-web-only-grannasSval vår, ljus sommar och varm höst. Förutsättningarna för äppelodling är goda på Åland och odlarna blir fler och fler. Gården Grannas förädlar även andraklassfrukten till juice – en bag-in-boxförpackad njutning som säljs nästan året runt.

 

Bag-in-box

Rasp. Tummen igenom perforeringen. Gräva lite längs den kylda påsen. Dra. Meka. Pilla. Riva. Trycka. Och så äntligen släcka törsten. På Åland har vi sedan 2007 kämpat och rivit och pillat med bag inboxförpackningen, inte bara på fredagskvällarna, utan även till frukost. För det var 2007 som äppelgården Grannas i Västanträsk började med att ta tillvara de kantstötta eller åtgångna äpplen som går under namnet industrifrukt. – Vi hade en relativt stor frostskada 2007 och mängden säljbara äpplen var liten. Bag-in-box-förpackningen såg jag på en mässa i Sydeuropa, den förvarar juicen mörkt och luftfritt, säger Jan Mattsson, äppelodlare på Grannas. Gården Grannas har tillhört släkten åtminstone sedan 1724 och det var Jans far som började med äpplen för 50 år sedan. Då odlades ungefär 700 träd per hektar, i dag är metoderna effektiviserade och odlingstätheten är närmare 3 000 träd per hektar.

Allt har sin tidappel-lador-tt-web-only-grannas

Gårdens äldsta aplar är 30 år och byts allt eftersom ut mot yngre träd och bättre sorter. På bara några år har Grannas äppelodlingar växt från fem till 35 hektar. Det är effektivitet och kontroll som gäller i dagens läge. – Priserna vi får ut har knappt ändrats på 30 år så numera planterar vi större och tätare och behöver bara vänta två till tre år på skörd. Man måste upp i volym i dag, ingen har tid att vänta, förklarar Jan. Under skördetid finns närmare 35 personer på gården, själv har Jan slutat plocka och börjat sälja. – Ja, det blir mycket administration numera. Men allt har sin tid, vet du.

Categories


Relaterade artiklar

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

MÅNGFALDIGT PRISBELÖNTA MARSKOGENS LAMM

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Matte Ekholm bryggmästare

Läs mer

Från blomma till flytande guld

Läs mer