Luktsinne

De talar till vårt allra innersta. Talar om trygghet. Om godhet och godsaker, värme och vänlighet. Luktsinnet är vårt äldsta sätt att minnas, det som går längst tillbaks i tiden. Och tacksamt nog återkallas främst de positiva sakerna, så säger forskningen. Kanske är det därför kunderna hos gårdskaféet Johannas hembakta i Stalldalen strax norr om Godby ofta tar av sig skorna och tassar runt i strumpfötterna. De tvekar inte att kliva raka vägen in i bageriet och säga hej om det råkar vara tomt i kafékassan utanför. Kanske är det så, att där det doftar nybakat, där finns det enligt någon inbyggd inre logik banne mig ingenting att vara rädd för.

–  Många blir lite lyriska när de kommer hit. Som om de skulle komma hem till sin egen mommo. Bröd och bakverk går liksom in i själen hos folk, säger Johanna Strand, innehavare och äkta baknörd. Själv säger hon sig vara alldeles vansinnigt stressad, men det syns inte och märks inte, där hon står ner till armbågarna i långjäst deg. Det går inte att hafsa omkring i ett bageri. Då bränner man sig eller så blir brödet platt och kakorna för hårda. – Om man tjurar tappar man känslan för brödet, så jag är nästan alltid glad.

 

johannas-hembakta-mjölhjärta

Eget Bageri

Sitt första bageri köpte Johanna som 23-åring. Då var hon anställd på ett trendigt kafé mitt i Vasa centrum. En farbror som drev bageri i Kvevlax tillsammans med sin hustru levererade bakverk en gång i veckan och stannade gärna långa stunder för småprat. Nu skulle han gå i pension. Kanske skulle Johanna köpa bageriverksamheten? – Ja, det gjorde jag. Sedan drev jag bageriet i sex år innan jag flyttade till Åland och provade på att vara anställd ett tag. Men nej. Det gick inte och nu är jag nog min egen för evigt.

 

 

 

johannas-hembakta-profil2

Arbetsbördan

Omsättningen ökar stadigt. Succéartat rent av. Johanna uppskattar det till att hon bakar fem gånger mer nu än i början. Stenugnskakor, rågbitar, sirapslimpor, bondkakor, vaniljbullar och apelsinkransar svalnar i ställningar som skramlar mot varandra när ugnsluckorna öppnas. – Jag kan faktiskt inte säga exakt när jag visste att jag skulle ägna livet åt bröd. Jag bara vaknade en morgon och så fanns inget annat, säger Johanna. Hon skrattar. – Riktigt så här galet trodde jag kanske inte att det skulle bli. Att jag skulle baka hela veckorna, 12 timmar om dagen. Jag måste bo såhär nära för att det ska fungera. Ibland känner jag mig nästan chockskadad om jag har varit i stan och sett en massa folk. Det är ett litet liv, precis som jag vill ha det.

 

 

Gårdagens bröd – dagens delikatess

Hos Johannas hembakta är brödet mjukt och kakorna doftande och Johanna själv älskar, med bagarens rätt, det dagsfärska. Därmed inte sagt att bröd på något sätt skulle vara förbrukat när ett dygn har gått.

 

Här ger Johanna tips på hur du ger nytt liv åt gårdagens godsaker.

 

STRÖBRÖD PÅ TRE SÄTT

Torka gammalt bröd av valfri sort i ugnen tills det är helt torrt.

Mixa i matberedaren.

Pröva dig fram med annorlunda smak på ströbrödet.

strobrod-tt-web-only-johanna

 

STRÖBRÖD PÅ SVARTBRÖD

Mustigt och kraftigt. Gott i desserter eller att bröa kakformar med.

Men även som panering till fisk.

 

STRÖBRÖD PÅ VITT SURDEGSBRÖD
Används som vanligt ströbröd men ger mer smak.

 

ÖRTSTRÖBRÖD
Blanda valfritt ströbröd med salt, finhackade örter och kanske lite vitlök.

Pensla tomathalvor med olivolja och grädda i ugn cirka fem minuter, ta ut,

pensla med mer olivolja och täck med örtströbröd. Grädda ytterligare ungefär tio minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories


Relaterade artiklar

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

MÅNGFALDIGT PRISBELÖNTA MARSKOGENS LAMM

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Smakupplevelser hos Ella och Martin

Ella Grüssner Cromwell-Morgan och hennes make Martin Cromwell-Morgan ägnar sig åt att göra livet gott för sin omvärld.

Läs mer

Geten – en egensinnig källa till ost

Läs mer

Välkommen till mat-Åland!

Det kokar av nya idéer i de åländska grytorna när småskaliga gastroentreprenörer kaxigt flyger mot framtiden med traditionellt mathantverk och kunnande i bagaget.

Läs mer