Hitta lugnet bland betande kor, vajande gräs och ulliga lamm på små gårdar och vidsträckta betesmarker. Stick händerna djupt ner i myllan, plocka frukt från träden och kom djuren riktigt nära. Njut av mat och dryck som tillverkas i samförstånd med naturen. 

När stadens buller och avgaser är långt borta ter sig naturens alla ljud så mycket klarare. Det prasslar i höet, knakar i skogen och kluckar från vattenbrynet.

Upplev ditt Åland

Det finns lika många sätt att uppleva Åland som det finns invånare och besökare här på våra vackra öar. Skapa din egen rundtur eller anlita en egen guide för en skräddarsydd tur.

Varför inte göra ett stopp på något mysigt gårdscafé som Humlan Café och Johannas Hembakta eller kombinera fika på Brobacka Gästhem med shopping av presenter, heminredning, ekologiska godsaker och Mercedes handgjorda choklad i butiken vid kaféet. På Marskogens Lamm kan du se betande får, klappa lamm, fika i naturskön miljö och fynda i gårdsbutiken bland läckra korvar och rökt kött, åländska delikatesser, skinn och garn, smycken m.m.

Lokala råvaror är ledordet hos både Smakbyn och Pub Stallhagen, här kan du även boka in dryckesprovning av lokalproducerade drycker. För att förlänga din dag på landet kan du hitta mysigt boende t. ex. på Stalldalen,  Brobacka Gästhem eller Amalias B&B vid limonadfabriken och fabriksbutiken. 

Vill du göra ett besök ut till skärgårdsöar under dagen och uppleva småskalig lantgård och prova på fiske kan man göra ett besök till gården Östergårds i Sommarö. Här finns även möjlighet till övernattning.


Hämta mer inspiration på mittaland.ax, notera att på vissa gårdar behöver du kontakta innan besöket. Ser mer information under öppettider.

Turer för grupper

Mat går som en röd tråd genom alla upplevelser. Här får besökaren verkligen träffa producenten/lantbrukaren för att få hela historien bakom produkten som produceras eller förädlas. Vi kan ta emot större grupper, men fokuserar på 10-20 personer. Detta för att skapa besök som gör avtryck och blir personligt. Turerna skräddarsys efter önskningar och beroende på utbud och årstid.

Är man matlagningsintresserad erbjuder vi ett paket där man via besöken på gårdarna tar med sig råvarorna och sen tillreder en härlig middag tillsammans med en egen kock.

Turerna kan även göras via mountainbikes och anpassas efter gästens vana att cykla.

Massera kalvar, plocka äpplen, klappa ett lamm, honung direkt från gården, hoppa i hö, smaka på nygjord lemonad.

 


Relaterade artiklar

Green Key och Blue Flag

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt och bidra till ålänningarnas mål att minska öns koldioxidutsläpp med 60 procent till 2030.

Läs mer

Miljön är viktig för ålänningarna

När man bor mitt i havet måste man ta hand om det och hålla det rent. Ålänningarna är måna om sin natur och just nu pågår mycket arbete för att göra destinationen ännu mer hållbar och attraktiv.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer