Priserna har regnat över Ann och Åsmund Sundberg på Marskogens lamm de senaste åren. Med guldmedaljer från både SM och FM i mathantverk har de verkligen anledning att vara stolta över sina köttprodukter.

Ann Sundberg går runt bland fåren en dimmig morgon ute i Svartsmara, Finström. Butiksdörren är öppen och fåren går i hagen utanför. Det känns nästan lite sagolikt när ljuset försöker tränga genom dimman.

Paret Ann och Åsmund Sundberg flyttade till Åsmunds barndomshem 1983. Gården hade då ett fåtal får som lammade och gick på gården. Med åren skaffade Ann och Åsmund fler får och de blev sugna på att utveckla gården. De fick inspiration av Eva Sundberg och Anders Stenmark på Björkö Lamm, som de även inledde ett samarbete med.

Åsmund har alltid styckat rådjur, men byggde nu ett godkänt småskaligt köttstyckeri. Här styckas nu bland annat lammköttet som säljs via beställningar och som styckningsdetaljer i gårdsbutiken i mån av tillgång. I dag har man omkring 25 tackor av finsk lantras, och varje år får tackorna allt från ett till fyra lamm var.

Gårdsbutiken

får-i-dimma-marskogen

För att ta tillvara på allt kött gör Åsmund även lammsnäckor, påläggskorv i olika smaker och han röker kött från både lamm och får. Numera köper paret även in kött för att möta efterfrågan. De har även ett samarbete med en åländsk grisproducent och kan därmed erbjuda bland annat rökt skinka och bacon.

Ann jobbade tidigare på bank, men satsar nu sin tid på hantverk som hon säljer i gårdsbutiken. Där hittar man smycken, lammskinn med tryck som härstammar från svärfar, garn gjort från fåren på gården, åländsk honung och andra delikatesser från lokala producenter.

– Jag trivs med att planera min egen tid, det jag kan sakna är den sociala biten som fanns på banken. En del av glaspärlorna till smyckena gör jag själv, berättar Ann.

 

Kaféet och Skördefesten

ann-asmund-marskogen

Under sommaren öppnar gården upp för besökare med utomhuskaféet Svarta Maran där kan man fika i fridfull gårdsmiljö. Under påsken brukar man också hålla öppet, och då är det många som vill komma ut och titta på de nyfödda lammen.

Men den största händelsen är Skördefesten i september då Marskogens lamm brukar vara en av de öppna gårdarna. År 2008 var de med för första gången och då kom ungefär 1500 besökare på två dagar. Anns syster Maria som stod för kaféet blev lite förskräckt över antalet.

– Hon sa ”aldrig mer”, men har valt att vara med flera år efter det, konstaterar Ann.

De senaste åren har omkring 6000 besökare kommit till Marskogens Lamm under Skördefesten, och andra hantverkare och åländska producenter har haft sina försäljningsplatser på gården och bidragit till helhetsupplevelsen. Pub Svarta Gumsen har också hittat en plats på gården med enklare maträtter och åländskt öl.

Flera priser

De senaste åren har Ann och Åsmund deltagit i flera olika tävlingar i mathantverk.

2013 fick man en guldmedalj för sin ölkorv i öppna svenska mästerskapen för nordiska mathantverkare och när FM i mathantverk avgjordes i oktober 2016 fick Marskogens lamm flera medaljer. Produkterna Kallrökt fårstek och varmrökt fårkorv med enbär och peppar vann guld i sina klasser, och korven Lammgrill fick ett silver.

Även 2017 fick Marskogens lamm ett guld i FM i mathantverk, då i klassen färskkorv för sina lammsnäckor.

 

Categories


Relaterade artiklar

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Det doftar minnen hos Johanna

Bröd och bakverk går liksom in i själen hos folk, säger Johanna Strand, innehavare av Johannas Hembakta och äkta baknörd.

Läs mer

Smakupplevelser hos Ella och Martin

Ella Grüssner Cromwell-Morgan och hennes make Martin Cromwell-Morgan ägnar sig åt att göra livet gott för sin omvärld.

Läs mer

Geten – en egensinnig källa till ost

Läs mer

Välkommen till mat-Åland!

Det kokar av nya idéer i de åländska grytorna när småskaliga gastroentreprenörer kaxigt flyger mot framtiden med traditionellt mathantverk och kunnande i bagaget.

Läs mer