hangande-tomater-tt-web-only-Mickelsö

Smaken är huvudsaken

Den viktigaste skillnaden mellan en importerad grönsak och en närodlad är avståndet mellan kvist och butik.Tomater och gurkor från Mickelsö får mogna färdigt och skördas bara någon timme innan de finns till salu. – Grönsaker ska smaka. De ska dofta. Hos oss är smaken primär, storlek på skörden sekundär, säger odlaren Lotta Skrtic-Lindholm.

 Från frö till planta

Doften från bladverket ligger tung under glastaket. 16 meter långa plantor vilar på växthusgolvet, på de översta fyra metrarna hänger tomater i hela sitt grönröda spektrum. I huset intill mognar körsbärstomater och gurka, grönska från golv till tak och lite till. Det är nästan omöjligt att föreställa sig att den här fruktsamma djungeln startade som frön för bara ett halvår sedan. Men så var det. Vintertid förvandlas växthusets kylrum till en babykammare där Lotta Skrtic-Lindholm först sår och sedan dansar salsa med hörlurar i två-tre dagar medan hon skolar om 8 000 tomatplantor, 4 000 gurkplantor och 2 000 rara små körsbärstomater. Varsin såkub ska de ha. Massor av ljus, vatten och näring. Omskolning. Omvårdnad. I mitten av februari planteras hela rasket ut i växthuset och i slutet av april skördas de första tomaterna.

Kärlek till Åland

Mitt i oktober rivs plantorna ut och så börjar alltihop om från början igen. Åland har fina ljusförhållanden för växthusodling och varma höstar som ger lång skördetid. När Niclas Lindholm tog över familjens jordbruk 1986 försörjdes gården på sockerbetor, spannmål och skog. Lotta Skrtic bodde då i godan ro i Stockholm och hade inte ens i sina vildaste visioner en tanke på att bli tomatodlare, allra minst på Åland. Siktet var inställt på karriär inom turism eller kontor i Österrike och Italien, men så kom en idogt uppvaktande bondson från Vårdö i vägen. – Det tog Niclas två år att få mig på kroken, till slut var jag fast. Han hade i ett tidigt skede sagt att han inte skulle lämna gården. Jag var mer flexibel så det var jag som fick röra på mig. 1994 flyttade jag till Åland, 1998 gifte vi oss och byggde 3 800 kvadratmeter växthus. Man får se upp med dessa eldiga ålänningar. Speciellt min stora, starka viking. Anledningen till växthuset var förstås inte giftermålet utan EU-inträdet.

portratt-plockande-tomater-tt-web-only-Mickelsö

Tänka i nya banor

Sockerbetorna som man tidigare hade kunnat leva året runt på inbringade vid sista leveransen ungefär 2 000 finska mark per odlad hektar. Niclas och Lotta tvingades tänka i helt nya banor. – Och så är vi lite obstinata dessutom, vill gärna göra saker annorlunda. Vi ville inte hamna i fällan att odla bara för att få stöd. Det skulle vara roligt också. Gurka blev lösningen, en gröda som både var intressant att odla och stödberättigad. Småningom tillkom tomaterna och i dag är den sammanlagda odlingsytan 6 500 kvadratmeter.

Ekologiskt tänkande

Mickelsö handelsträdgård är inte ekocertifierad men Lotta berättar att allt man gör baseras på ekologiskt tänkande. Goda kvalster planteras in för att äta upp dåliga kvalster. Grönsakerna levereras till butik i plastlådor som kan återanvändas istället för kartong som bara kan användas en gång. Träflis värmer upp växthusen. Skillnaden är att här används handelsgödsel istället för ekogödsel. – Och om vi måste så KAN vi använda skadedjursbekämpningsmedel, men det gör vi bara när vi är absolut tvungna. Än så länge stöder vi flisvärmen med oljepanna men nästa år blir oljepannan bara en reserv. Mellan sex och tio personer arbetar i växthuset, familjens egna timmar är det lika bra att inte räkna. På en höft snittar arbetsdagen under högsäsong på 14 timmar. – Nu kan vi det här, det är vårt levebröd, mycket arbete och lite passion. Men visst är det för jäkligt ibland. När pannan stannar mitt i natten eller när halva familjen ligger sjuk.

tomater-i-turkos-skal-tt-web-only-Mickelsö

Inspiration från Kroatiens matkultur

Lottas pappa har sina rötter i Kroatiens rika matkultur, mamma är från Sibbo och både mamma, moster, mormor och ingifta mostern var kokerskor. God mat är ständigt på tapeten och det går åt mycket tomat och gurka i hushållet på Mickelsö – till enkla sallader, inläggningar, tzatsiki. Sonen Augusts supermacka byggs av sallad, skinka, ost, majonnäs, tomat och basilika. Gurkbitar fungerar som törstsläckare vid barnens simtävlingar. – Och så lägger jag alltid en tomat i mixade soppor. Istället för en buljongtärning, säger Lotta.

Gårdsbutik

I våras stod Mickelsös nya gårdsbutik färdig. Här säljs allt som odlas i växthusen men även inläggningar av olika slag. Lotta och Niclas har aldrig odlat för att få fram maximal skörd eller jättestora grönsaker. Utseendet är sekundärt, smak och kvalitet primärt. Den största fördelen med att handla lokala grönsaker är att de plockas som mogna, ofta är tiden mellan plockning och butik bara någon timme. – Grönsaker ska smaka. De ska dofta. Allt handlar om färgen vid plockning, vi plockar våra tomater röda, det gör hela skillnaden.

 

 

 

 

Recept från Gården

tomater-i-burk-tt-web-only-Mickelsö

 

Gravade torkade tomater

valfri mängd tomater, mer än du tror

salt

socker

örtkryddor

 

 

 

 

 

Halvera tomaterna och lägg dem med snittsidan

uppåt tätt på en plåt. Blanda socker och

salt i ungefär lika delar, strö över och grava

tomathalvorna med blandningen en stund.

 

Strö finhackade örter över tomaterna och ställ

i ugnen på låg temperatur, 50-75 grader. Låt

stå i någon timme tills de ser skruttiga ut, de

får absolut inte vara vattniga. Öppna ugnen

då och då för att släppa ut lite fukt.

 

Ät direkt eller lägg tomaterna tätt i en ren

burk och slå över god olivolja. Håller flera

månader i kylskåp.

Categories


Relaterade artiklar

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

MÅNGFALDIGT PRISBELÖNTA MARSKOGENS LAMM

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Matte Ekholm bryggmästare

Läs mer

Äpplen som i en liten ask

Läs mer