Årets Skördefest, höstens höjdpunkt på Åland, närmar sig och mycket spännande väntar bakom ladugårdsknuten.
Skördefesten är en härlig folkfest som förstärker höstens vackra färger och ger en fantastisk möjlighet att åka runt på den åländska landsbygden – besöka olika gårdar, lära om livet på landet och maten du äter, handla lokalt och smaka på fantastiskt god mat baserad på lokala och säsongsbaserade råvaror. Välkommen att fira skördetiden, smaka dig fram mellan gårdarna och ta del av livet på landet!

Mat och möten på landsbygden

Boka in 21–23 september i din kalender för en underbar Skördefestresa till Åland. Skördefesten är den åländska matkulturens motor och bultande hjärta. Under tre härliga septemberdagar bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp -aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Kom och upplev den åländska landsbygden mitt i rikaste skördetid. Åk från gård till gård, ät och drick säsongens produkter på plats, träffa producenter och utgås med gamla och nya vänner, handla lokalt mat- och konsthantverk och fyll skafferiet med årets skörd. Kom ihåg att ta med en kylväska. 

Öppna Gårdar bjuder in till fest med mängder av aktiviteter, upplevelser och lokala produkter fredag och lördag kl. 11–20 och söndag kl. 11–17. Många gårdar erbjuder barnvänliga aktiviteter för hela familjen. Barnen kan bl. a. hoppa i halm, hälsa på och klappa djur, leka i sandlåda, gå på skattjakt, åka rundtur med traktor, prova ponnyridning samt delta i käpphästtävling och kockskola. 

Under kategorin Plåpp Åpp, den åländska översättningen av fenomenet pop-up, hittar du tillfälliga, tidsbundna programpunkter som dyker upp lite här och där. Tanken är att Plåpp Åpp-aktiviteterna ska ge en inblick i vardagen och det dagliga arbetet hos lantbrukare.

På Skördefesten finns många möjligheter att avnjuta en läcker måltid med åländska maträtter. Skördefestrestaurangerna har bundit sig till det åländska köksmanifestet och erbjuder menyer baserade på åländska råvaror i säsong. På Hotell Arkipelag kan du starta dagen med Ålandsfrukost som är tillgänglig för alla, inte bara för hotellets boende gäster. Läs mer och boka bord på förhand.

Musik, dans och karaoke

Då mörkret faller blir det dags att byta ut gummistövlar mot dansskor och njuta av levande musik och dans.

Mattas Gårdsmejeri arrangerar logdans lördagen 22.9 på ladugårdens höskulle där dansbandet Högtryck spelar kl. 2101. Det finns plats för endast 150 danssugna gäster så läs mer och boka din plats nu (pris 15 €/person). 

Bastö Bykrog kommer att ha en karaoketävling lördagkväll och efteråt blir det dans till svängig musik av Yellow spaces kl. 21–24. Passa på att njuta av middag, lyssna på livemusik och dansa loss. Vill du uppvisa din musikaliska talang kan du prova på karaoke kl. 11.30-18 eller delta i karaoketävlingen kl. 18–21. Vinnaren får uppträda med Carina Sommarström och hennes band Yellow spaces. Vet du att du kan även boka boende på Hotell Bastö? 

Besök Skördefestens hemsida för närmare information om gårdar och aktiviteter. Planera rutten efter var dina favoritprodukter och -aktiviteter finns och var du vill äta!

Bussturer

Har du inte möjlighet eller lust att köra bil eller samåka? Lördagen 22.9.2018 kan du resa bekvämt med buss till några utvalda Skördefestgårdar. Läs mer om bussturen med Williams Buss

Passlotten

Skördefestens nya Passlott är en kombination av Skördepasset, exklusiva erbjudanden och lotteri. Med Passlotten får du tilltång till oslagbara erbjudanden som gäller både under och efter Skördefesten och kan delta i lotteri med fina vinster från Skördefestens deltagare och sponsorer. 

Passlotten är inte obligatorisk och inte heller kopplat till fordonet. Genom att köpa Passlotten är du med och stöder den åländska landsbygden och bidrar till föreningen Skördefestens Vänners långsiktiga arbete med Skördefesten. Gårdarna får 25 procent av intäkterna och kan till exempel ersätta parkeringsvakter som gör en stor insats för Skördefestens säkerhet, kvalitet och upplevelse.

Du kan skaffa Passlotten via Visit Ålands onlinebokning, i Ålands Turistinformation på Storagatan 8, via appen Kloink, på alla Öppna Gårdar eller i flera butiker. Medlemmar i föreningen Skördefestens Vänner får Passlotten gratis. 

Skördefestens Vänner r.f.

När själva skördefesten är över kan du förlänga den mysiga skördefestkänslan genom att bli medlem i föreningen Skördefestens Vänner r.f. som arrangerar Skördefesten. Som medlem har du möjlighet att vara med på spännande aktiviteter året runt. Föreningen ordnar inpirationsresor och lottar ut roliga bondeupplevelser – det kan handla om att klippa får, mjölka kor, mata kalvar eller vandra under äppelblom en vacker vårkväll. Välkommen med!

Categories