Årets Skördefest, höstens höjdpunkt på Åland, närmar sig och mycket spännande väntar bakom ladugårdsknuten näst sista helgen i september, dvs. 18–20.9.2020. Välkommen att fira skördetiden, smaka dig fram mellan gårdarna och ta del av livet på landet! Visste du att Viking Line och Tallink Silja arrangerar i år speciella Skördefestkryssningar från Helsingfors till Åland där du har en hel dag tid att utforska öriket?

Upplev höstens höjdpunkt på ÅlandSkördefesten på Åland 2018 Therese Andersson

Boka in 18–20 september i din kalender för en underbar Skördefestresa till Åland. Skördefesten är den åländska matkulturens motor och bultande hjärta. Ett härlig evenemang som förstärker höstens vackra färger och ger en fantastisk möjlighet att besöka åländska gårdar och lära om livet på landet och om maten du äter.

Under tre härliga septemberdagar bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp -aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare. 

Smaka på höstens skörd

Kom och upplev den åländska landsbygden mitt i rikaste skördetid. Åk från gård till gård, ät och drick säsongens produkter på plats, träffa producenter, handla lokalt mat- och konsthantverk, smaka på fantastiskt god mat baserad på lokala och säsongsbaserade råvaror och fyll skafferiet med årets skörd. Du kommer väl ihåg att ta med en kylväska!  

Ta del av spännande aktiviteter

Öppna Gårdar bjuder in till fest med mängder av aktiviteter, upplevelser och lokala produkter fredag och lördag kl. 11–20, vissa gårdar har öppet även söndag kl. 11–17. Många gårdar erbjuder barnvänliga aktiviteter för hela familjen. Barnen kan bl. a. hoppa i halm, hälsa på och klappa djur, leka i sandlåda, gå på skattjakt, åka rundtur med traktor och prova ponnyridning.  

Skördefesten på Åland 2018 Therese AnderssonUnder kategorin Plåpp Åpp, den åländska översättningen av fenomenet pop-up, hittar du tillfälliga, tidsbundna programpunkter som dyker upp lite här och där. Tanken är att Plåpp Åpp-aktiviteterna ska ge en inblick i vardagen och det dagliga arbetet hos lantbrukare. Barnen kan till exempel delta i kockskola eller åka på viltsafari.

På Skördefesten finns många möjligheter att avnjuta en läcker måltid med åländska maträtter. Skördefestrestaurangerna har bundit sig till det åländska köksmanifestet och erbjuder menyer baserade på åländska råvaror i säsong. På Hotell Arkipelag kan du starta dagen med Ålandsfrukost som är tillgänglig för alla, inte bara för hotellets boende gäster. Läs mer och boka bord på förhand.

Rena händer och varma hjärtan

I år lägger vi ålänningar och våra företagare stor vikt vid hygien och andra praktiska arrangemang så att du kan semestra tryggt hos oss. Tack för att du värnar om allas vår hälsa då du besöker våra öar. Tillsammans gör vi Skördefesten säker – du kommer väl ihåg att ta hänsyn till varandra, följa god hand- och hosthygien och hålla en högaffels avstånd till varandra. Ta del av Skördefestens kom ihåg -lista.

Skördefestkryssning och bussturer

I år arrangerar Viking Line och Tallink Silja speciella Skördefestkryssningar från Helsingfors till Åland där du har en hel dag tid att utforska öriket och Mariehamn med egen bil eller till fots. Viking Line erbjuder även guidade turer med Viking Line Buss och Matkapojat till utvalda Öppna Gårdar och andra besöksmål. 

Har du inte möjlighet eller lust att köra bil eller samåka? Lördagen 19.9.2020 kan du resa bekvämt med Williams Buss till några utvalda Skördefestgårdar. Läs mer och boka bussrundturen senast 14.9 kl. 16.

 

Besök Skördefestens hemsida för närmare information om gårdar och aktiviteter. Planera rutten efter var dina favoritprodukter och -aktiviteter finns och var du vill äta!

Skördefestens Vänner r.f.

När själva skördefesten är över kan du förlänga den mysiga skördefestkänslan genom att bli medlem i föreningen Skördefestens Vänner r.f. som arrangerar Skördefesten. Som medlem har du möjlighet att vara med på spännande aktiviteter året runt. Föreningen ordnar inpirationsresor och lottar ut roliga bondeupplevelser – det kan handla om att klippa får, mjölka kor, mata kalvar eller vandra under äppelblom en vacker vårkväll. Välkommen med!

 

Categories