Årets Skördefest, höstens höjdpunkt på Åland, närmar sig och mycket spännande väntar bakom ladugårdsknuten näst sista helgen i september. Välkommen att fira skördetiden, smaka dig fram mellan gårdarna och ta del av livet på landet! Missa inte Äppelrundan, årets nyhet, som utvalda restauranger erbjuder under Skördefesten.

Upplev en härlig folkfestSkördefesten på Åland 2018 Therese Andersson

Boka in 20–22 september i din kalender för en underbar Skördefestresa till Åland. Skördefesten är den åländska matkulturens motor och bultande hjärta. En härlig folkfest som förstärker höstens vackra färger och ger en fantastisk möjlighet att besöka åländska gårdar och lära om livet på landet och om maten du äter.

Under tre härliga septemberdagar bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp -aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare. 

Smaka på höstens skörd

Kom och upplev den åländska landsbygden mitt i rikaste skördetid. Åk från gård till gård, ät och drick säsongens produkter på plats, träffa producenter och umgås med gamla och nya vänner, handla lokalt mat- och konsthantverk, smaka på fantastiskt god mat baserad på lokala och säsongsbaserade råvaror och fyll skafferiet med årets skörd. Du kommer väl ihåg att ta med en kylväska! 

Skördefesten på Åland 2018 Therese AnderssonÖppna Gårdar bjuder in till fest med mängder av aktiviteter, upplevelser och lokala produkter fredag och lördag kl. 11–20 och söndag kl. 11–17. Många gårdar erbjuder barnvänliga aktiviteter för hela familjen. Barnen kan bl. a. hoppa i halm, hälsa på och klappa djur, leka i sandlåda, gå på skattjakt, åka rundtur med traktor och prova ponnyridning. 

Under kategorin Plåpp Åpp, den åländska översättningen av fenomenet pop-up, hittar du tillfälliga, tidsbundna programpunkter som dyker upp lite här och där. Tanken är att Plåpp Åpp-aktiviteterna ska ge en inblick i vardagen och det dagliga arbetet hos lantbrukare. För barnen ordnas bl. a. käpphästtävling och kockskola.

På Skördefesten finns många möjligheter att avnjuta en läcker måltid med åländska maträtter. Skördefestrestaurangerna har bundit sig till det åländska köksmanifestet och erbjuder menyer baserade på åländska råvaror i säsong. På Hotell Arkipelag kan du starta dagen med Ålandsfrukost som är tillgänglig för alla, inte bara för hotellets boende gäster. Läs mer och boka bord på förhand.

Då mörkret faller blir det dags att byta ut gummistövlar mot dansskor och njuta av levande musik och dans. På Bastö Bykrog kommer Conny Hendrix att spela dansbandsmusik på kvällen. Passa på att njuta av middag i en mysig omgivning, lyssna på livemusik och dansa loss. Vet du att du kan även boka boende på Hotell Bastö?

Äppelrundan – årets nyhet

Visste du att över 70 procent av alla äpplen som odlas i Finland kommer från Åland? Bara fantasin sätter gränser för vad som kan skapas av våra fina åländska äpplen. Missa inte Äppelrundan som Skördefesten lanserar i år för första gången. Cirka fem restauranger är med och startar upp det nya konceptet där åländska krögarna visar sin egen kreativa tolkning av årets äppelskörd och erbjuder en kreativt tillagad smakportion av äpple för endast 5 euro. Ta chansen att smaka på åländska äpplen på nytt sätt under årets Skördefest!

Besök Skördefestens hemsida för närmare information om gårdar och aktiviteter. Planera rutten efter var dina favoritprodukter och -aktiviteter finns och var du vill äta!

Bussturer

Har du inte möjlighet eller lust att köra bil eller samåka? Lördagen 21.9.2019 kan du resa bekvämt med buss till några utvalda Skördefestgårdar. Läs mer om bussturen med Williams Buss.

Passlotten

Skördefestens Passlott är en kombination av Skördepasset, exklusiva erbjudanden och lotteri. Med Passlotten får du tilltång till oslagbara erbjudanden som gäller både under och efter Skördefesten och kan delta i lotteri med fina vinster från Skördefestens deltagare och sponsorer. 

Passlotten är inte obligatorisk och inte heller kopplat till fordonet. Genom att köpa Passlotten är du med och stöder den åländska landsbygden och bidrar till föreningen Skördefestens Vänners långsiktiga arbete med Skördefesten. Gårdarna får 25 procent av intäkterna och kan till exempel ersätta parkeringsvakter som gör en stor insats för Skördefestens säkerhet, kvalitet och upplevelse.

Du kan skaffa Passlotten i Ålands Turistinformation på Storagatan 8, via appen Kloink, i flera butiker och på alla Öppna Gårdar (först till kvarn). Medlemmar i föreningen Skördefestens Vänner får Passlotten gratis. 

Skördefestens Vänner r.f.

När själva skördefesten är över kan du förlänga den mysiga skördefestkänslan genom att bli medlem i föreningen Skördefestens Vänner r.f. som arrangerar Skördefesten. Som medlem har du möjlighet att vara med på spännande aktiviteter året runt. Föreningen ordnar inpirationsresor och lottar ut roliga bondeupplevelser – det kan handla om att klippa får, mjölka kor, mata kalvar eller vandra under äppelblom en vacker vårkväll. Välkommen med!

Categories