Årets turistföretagare, kock, sommelier, vinälskare…

Ella Grüssner Cromwell-Morgan och hennes make Martin Cromwell-Morgan ägnar sig åt att göra livet gott för sin omvärld. Tillsammans driver de Kvarnbo Gästhem och 2014 belönades de med priset Årets turistföretagare på Åland. Ella är kock och sommelier och brinner för det lokalproducerade men som vinälskare har hon ändå klimatet emot sig.

 

– Jag tänker att det också finns ett stort värde i att lyfta fram den åländska maten med kvalitativ dryck utifrån. Just nu tycker jag om att kombinera en riktigt torr sherry med sill och strömming. Men smakkulturellt är det främst ölproduktion som hör till vår del av världen och där är vårt lokala bryggeri Stallhagen helt oslagbara. De har stor spridning i sortimentet och det finns oändliga möjligheter att kombinera deras öl med mat.
 

Smakmeny med mat- och dryckeskombinationer

På Kvarnbo Gästhem erbjuds varje dag en liten smakmeny med mat- och dryckeskombinationer.
– Det kan vara ost och öl eller charkprodukter och vin till exempel. Då introducerar jag mat och dryck och så provar sällskapet själva. Många tar det här som en start på kvällen och går sedan ut på middag. Eller så samlas man för en liten smakprovning när man kommer tillbaks.

 

Ella brukar också via anslagstavlan vid receptionen samla ihop till längre provningar på engelska. – Det är fantastiskt att se olika generationer och kulturer samlas kring gastronomi. Det kan vara ett äldre par från norra Finland, två yngre japaner och två svenska golfare som hamnar i samspråk, umgås hela kvällen och byter visitkort.
 
Ella som gästhemsvärdinna och dryckesentusiast har sett den åländska matkulturen ta stora kliv framåt på senare år. – Fler och fler ser värdet i att använda sig av lokalproducerade råvaror.

 

kvarnbo-gasthem-hi (22)
 
 

 

 

 

Smaktips från Ella

  • Stallhagen Pale Ale + Örtoljemarinerad getost från Wätteros gård på rostat hemvete från Johannas hembakta.
  • Stallhagen US Red Ale + grillad lammkorv från Marskogens Lamm med äppelsalsa från Peders Aplagård på Kökar.

Categories


Relaterade artiklar

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

MÅNGFALDIGT PRISBELÖNTA MARSKOGENS LAMM

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Det doftar minnen hos Johanna

Bröd och bakverk går liksom in i själen hos folk, säger Johanna Strand, innehavare av Johannas Hembakta och äkta baknörd.

Läs mer

Geten – en egensinnig källa till ost

Läs mer

Välkommen till mat-Åland!

Det kokar av nya idéer i de åländska grytorna när småskaliga gastroentreprenörer kaxigt flyger mot framtiden med traditionellt mathantverk och kunnande i bagaget.

Läs mer