ol-twoFem flaskor öl bärgades från ett skeppsvrak utanför Föglö i den åländska ytterskärgården sommaren 2010. I lasten hittades också unik gammal champagne. Fartyget tros ha sjunkit på 1840-talet.

Ålands landskapsregering, som äger vraket och fynden, gav det åländska bryggeriet Stallhagen rättigheten att återskapa de historiska ölen. Enligt avtalet skulle en del av försäljningsintäkterna gå till marinarkeologisk forskning.

Autentisk replika

Flaskorna, som legat på 50 meters djup på havets botten i cirka 170 år, analyserades av Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland.

Stallhagens bryggmästare Mats Ekholm ledde utvecklingsarbetet, som byggde på analyser och test samt brygg- och smakpaneler i samarbete med forskare från Finland och Belgien.

Det visade sig handla om tre olika typer av öl; två gyllengula och klara samt ett mörkare i kopparröd ton. De kemiska analyserna indikerade att åtminstone ett av ölen som färskt troligen haft en distinkt karaktär av ros, mandel och kryddnejlika.

Utgående från forskningsresultaten skapades en autentisk replika av en av de tre ölsorter man hittat på vraket, och den fick namnet Stallhagen Historic Beer 1842.

Lyxvara

Öl på glasflaska var en lyxvara i början av 1800-talet. De fem vrakölsflaskorna var alla handblåsta bruna glasflaskor i likadan utformning och förslutna med kork.

För att presentera ölen så autentiskt som möjligt skapade Stallhagen i samarbete med åländska hantverkare 2000 handblåsta kopior av ölflaskan. Flaskorna förpackades i en attraktiv trälåda och blev en specialutgåva för det första ölet.

De 2000 numrerade handgjorda flaskorna såldes sedan ombord på alla Viking Lines fartyg från och med den 15 juni 2014.

Väcker intresse

Enligt Stallhagens vd Jan Wennström blev lanseringen av Stallhagen Historic Beer 1843 lyckad. Försäljningen går fortfarande bra, trots att produkten nu har flera år på nacken.
– Dessutom väcker produkten fortfarande stort intresse vilket hjälper till när vi vill sälja in våra övriga ölsorter, säger Wennström.
Främst säljs Stallhagen Historic Beer 1843 på Åland, i fasta Finland och på kryssningsfärjorna i Östersjön, men man har också exporterat produkten till Japan och Belgien.

Forskning om bakterier

Det är inte bara ölet i sig som väckt intresse i omvärlden. De mjölksyrebakterier som upptäcktes i ölen blev föremål för internationell forskning då Ålands landskapsregering gav VTT sitt samtycke till att bedriva mikrobiologisk forskning i mjölksyrebakteriernas överlevnadsmekanismer i samarbete med University of Saskatchewan i Kanada. Forskarna hoppas kunna lösa gåtan om hur bakterierna i ölet försatte sig i vilotillstånd och därmed lyckades överleva i 170 år. Livsmedelsindustrin kan komma att dra nytta av forskningen framöver exempelvis för att förlänga hållbarheten för olika livsmedelsprodukter. I landskapsregeringens förråd finns ännu en oöppnad vrakölsflaska, så möjlighet till ytterligare forskning finns.

Tags


Relaterade artiklar

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Vraket dolde värdefull last

Sommaren 2010 hittade dykare från Åland och Sverige 145 unika champagneflaskor och fem ölflaskor i ett skeppsvrak på femtio meters djup.

Läs mer