Agneta Finneman upptäckte sin hembygd i skärgården och fick upp ögonen för vad man kan göra i naturen då hon gick en ettårig friluftsledarlinje på Ålands Folkhögskola 2005. -När du åker båt måste du känna till var du kan köra, men med kajak behöver du inte bry dig om farleder och grund utan kan upptäcka nya vägar och smultronställen, säger Agneta. För barnfamiljer och ovana paddlare rekommenderar hon kortare turer inomskärs och i skyddade vikar. Det är också bra att du håller dig borta från de stora farlederna. En erfaren medpaddlare eller guide är bra att ha med.

På egen hand

Kommer du på egen hand rekommenderar Agneta alla otroligt vackra småöar som finns runt de större öarna i Ålands skärgård. På Föglö och Kökar till exempel finns mycket paddling inomskärs. Du kan göra kortare turer och stanna till på kaffe eller lunch på någon servering ifall du inte väljer ett strandhugg i naturen med egen fika. -Mat och naturupplevelser hör ihop, men elda aldrig på klipporna och ta med dina sopor tillbaka! När du paddlar behöver du inte bära din utrustning utan kan ha det som ryms i kajaken. Du har råvarorna och friluftsköket med och tillreder maten ute i naturen. – Det smakar mycket bättre än hemma, tycker Agneta.

Kunskap

Det är viktigt att du har kunskaper och rätt utrustning för att bege dig i väg på längre turer. En färdplan, karta och koll på väder och vindar måste du ha. -Att alltid berätta för någon vart man tänker fara samt att ta med ett vattentätt förpackat klädbyte liksom mat, dryck och solskydd, rekommenderar Agneta. Själv ger hon sig gärna ut på längre turer till det yttersta skärgårdsbandet Utö – Kökar – Föglö med en eller flera övernattningar. Att vakna med naturen utanför tältet är en skön känsla. -När du paddlar längre kommer du in i en annan sinnesstämning. Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap, säger Agneta.

Fin tur

En fin tur enligt Agneta är att starta i Sandvik norr på Kökar, paddla till Källskär söder om Karlby, vidare till Peders aplagård i Österbygge och runt tillbaka. För att ta dig till de yttersta skären ska du vara erfaren och vädret lugnt. Agneta är utbildad sjökapten från Högskolan på Åland. Hon är född och uppvuxen på en ö i Kökar och vill gärna fortsätta bo kvar i skärgården.    

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer