Med kajak till smultronställena
Agneta Finneman upptäckte sin hembygd i skärgården och fick upp ögonen för vad man kan göra i naturen då hon gick en ettårig friluftsledarlinje på Ålands Folkhögskola 2005. -När du åker båt måste du känna till var du kan köra, men med kajak behöver du inte bry dig om farleder och grund utan kan upptäcka nya vägar och smultronställen, säger Agneta. För barnfamiljer och ovana paddlare rekommenderar hon kortare turer inomskärs och i skyddade vikar. Det är också bra att du håller dig borta från de stora farlederna. En erfaren medpaddlare eller guide är bra att ha med.
På egen hand
Kommer du på egen hand rekommenderar Agneta alla otroligt vackra småöar som finns runt de större öarna i Ålands skärgård. På Föglö och Kökar till exempel finns mycket paddling inomskärs. Du kan göra kortare turer och stanna till på kaffe eller lunch på någon servering ifall du inte väljer ett strandhugg i naturen med egen fika. -Mat och naturupplevelser hör ihop, men elda aldrig på klipporna och ta med dina sopor tillbaka! När du paddlar behöver du inte bära din utrustning utan kan ha det som ryms i kajaken. Du har råvarorna och friluftsköket med och tillreder maten ute i naturen. – Det smakar mycket bättre än hemma, tycker Agneta.
Kunskap
Det är viktigt att du har kunskaper och rätt utrustning för att bege dig i väg på längre turer. En färdplan, karta och koll på väder och vindar måste du ha. -Att alltid berätta för någon vart man tänker fara samt att ta med ett vattentätt förpackat klädbyte liksom mat, dryck och solskydd, rekommenderar Agneta. Själv ger hon sig gärna ut på längre turer till det yttersta skärgårdsbandet Utö – Kökar – Föglö med en eller flera övernattningar. Att vakna med naturen utanför tältet är en skön känsla. -När du paddlar längre kommer du in i en annan sinnesstämning. Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap, säger Agneta.
Fin tur
En fin tur enligt Agneta är att starta i Sandvik norr på Kökar, paddla till Källskär söder om Karlby, vidare till Peders aplagård i Österbygge och runt tillbaka. För att ta dig till de yttersta skären ska du vara erfaren och vädret lugnt. Agneta är utbildad sjökapten från Högskolan på Åland. Hon är född och uppvuxen på en ö i Kökar och vill gärna fortsätta bo kvar i skärgården.