I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Enligt kajakuthyraren Peter Nilsson vid Nimix är två av de åländska paddlingsvattnen särskilt populära:
– Först har vi norra Åland där du börjar i Eckerö och sedan fortsätter norrut runt Geta och sedan söderut mot Bomarsund i Sund. Du kan också fortsätta vidare till Mariehamn eller hela vägen runt och tillbaka till Eckerö igen. Det är en väldigt varierande rutt – från öppet hav, karg natur och höga granitröda klippor i norr till mer skärgård längre söderut.

– Föglö är också ett omtyckt paddlingsområde med tät skärgård och många småöar, fortsätter han. Det passar bra för nybörjaren och den som vill ha det lite mer skyddad paddling.

 

Paddling på Åland bjuder på många upplevelser

För den vane paddlaren som gärna ger sig ut på egna äventyr ger Jan Kankkonen vid Friluftsentreprenörerna S.G.U flera fina tips:

– Den södra skärgården till exempel – från Järsö kan du paddla ut mot Nyhamn och Stora och Lilla Båtskär. Det är en fin miljö som också är historiskt intressant, berättar han. Södra Föglö är också en rekommendation – här finns det gamla fiskeläget på Sältingskär med sina gråa och fina stugor. Rödhamn och arkipelagen runt omkring är också ett tips, här finns lite mer aktiviteter i och med servicehamnen och caféet där.

– Annars är det fint att paddla från Hällö i Geta och västerut mot Sälskärs fyr om man är van paddlare eftersom det är ganska öppet och därmed väderkänsligt. Egentligen är norra Åland överlag fint för paddling, som Simskäla skärgården, ut mot Väderskär och så Låga skärgården nordväst om Väderskär.

Du behöver inte släpa kajaken med dig på resan, hyr utrustningen på Åland istället.

Categories


Relaterade artiklar

13 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer