I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Enligt kajakuthyraren Peter Nilsson vid Nimix är två av de åländska paddlingsvattnen särskilt populära:
– Först har vi norra Åland där du börjar i Eckerö och sedan fortsätter norrut runt Geta och sedan söderut mot Bomarsund i Sund. Du kan också fortsätta vidare till Mariehamn eller hela vägen runt och tillbaka till Eckerö igen. Det är en väldigt varierande rutt – från öppet hav, karg natur och höga granitröda klippor i norr till mer skärgård längre söderut.

– Föglö är också ett omtyckt paddlingsområde med tät skärgård och många småöar, fortsätter han. Det passar bra för nybörjaren och den som vill ha det lite mer skyddad paddling.

 

Paddling på Åland bjuder på många upplevelser

För den vane paddlaren som gärna ger sig ut på egna äventyr ger Jan Kankkonen vid Friluftsentreprenörerna S.G.U flera fina tips:

– Den södra skärgården till exempel – från Järsö kan du paddla ut mot Nyhamn och Stora och Lilla Båtskär. Det är en fin miljö som också är historiskt intressant, berättar han. Södra Föglö är också en rekommendation – här finns det gamla fiskeläget på Sältingskär med sina gråa och fina stugor. Rödhamn och arkipelagen runt omkring är också ett tips, här finns lite mer aktiviteter i och med servicehamnen och caféet där.

– Annars är det fint att paddla från Hällö i Geta och västerut mot Sälskärs fyr om man är van paddlare eftersom det är ganska öppet och därmed väderkänsligt. Egentligen är norra Åland överlag fint för paddling, som Simskäla skärgården, ut mot Väderskär och så Låga skärgården nordväst om Väderskär.

Du behöver inte släpa kajaken med dig på resan, hyr utrustningen på Åland istället.

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer