Stickstugan

Inte långt från Mariehamn ute på Järsö ligger Stickstugan. Det är en perfekt utflyktsmål på cykelavstånd för dig som vill njuta av vacker havsutsikt på vägen. Väl ute vid caféet möts du av en idyllisk trädgård och en mysig kaffestuga. 

Café Viktor

I hjärtat av Mariehamn på Torggatan hittar du Viktors Café. Här bjuds på både lunch som bakverk. Allt är hembakt med omsorg för lokalproducerade och ekologiska råvaror. Missa inte Viktor Crafts & Design i anslutning till caféet där du hittar hantverks- och designprodukter från åländska kreatörer. 

Svarta Katten

I ett gammalt trähus med en härlig trädgård ligger café Svarta Katten. Här bjuds det på klassiska bakverk, men också LCHF, sockerfri och allergivänliga läckerheter finns i utbudet. Här används närproducerade och färska råvaror för att skapa en fantastisk smakupplevelse.

Iwa konditori & café

Iwa konditori & café i Mariehamns centrum är ett populärt lunch- och fikaställe med matiga sallader, soppor, pajer och pastarätter. På söta sidan hittar du små praliner, saftiga bakelser, trendiga rawbollar och klassiska gräddmunkar. Det finns alltid hälsosamma val, exempelvis plocktallriken för barn, rawfood och smoothies. 

Brobacka

Ifall du tar dig ut på äventyr ut från Mariehamn så kan Brobacka Café vara ett passligt stopp på vägen. Här hittar du gofika som är bakat och tillagat från grunden av åländska råvaror såsom ekologiskt mjöl från Överängs kvarn och mejeriprodukter från vårt lokala mejeri ÅCA.

Johannas hembakta

Johannas hembakta är ett litet, äkta stenugnsbageri och café i Stalldalen på mellersta Åland. Här bakas bröd, bullar, kakor och tårtor med äkta råvara och mycket känsla. Gott bröd och goda bakverk och en härlig doft av nybakt. 

Mattas Café

Mattas Café ligger på gården Mattas där de även har ett eget mejeri. Här kan vi prata lokalproducerat då mjölk, ostar och yoghurten kommer från de 5 mjölkkorna på gården. Du kan även köpa med dig av deras produkter från gårdsbutiken. Vill du uppleva en genuin lantidyll, åk då till Mattas. 

Humlan

Café Humlan är ett sommarcafe som ligger i Lemland precis invid Mormors Gröna Hus. Här får du fika hembakat i ett växthus. På menyn finns dagens sallad, smörgåsar och hembakat sötebröd. Det finns alltid laktosfria och glutenfria alternativ. 

Bagarstugan 

Ett av Mariehamns mysigaste caféer, Bagarstugan, ligger centralt i ett gammalt trähus från 1800-talet. Här kan du smaka på all världens läckerheter, allt från en lättare lunch till nybakade bakverk i all dess former. Sommartid finns en liten uteservering på den vackra bakgården.

 

Sida uppdaterad 26.4.2021


Relaterade artiklar

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

9+1 badvänliga sandstränder

Läs mer

Ädla drycker skapade och hittade på Åland

Läs mer

Populära restauranger på Åland

Läs mer

Upptäck genuina Åland

Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

Läs mer

Ö-LUFFA I ÅLANDS SKÄRGÅRD

Läs mer

Lemlandsleden – bergshöjder och skutsjöfart

Leden kan vandras i flera olika etapper och ungefär halvvägs ligger byn Söderby. Sträckan Lemböte-Söderby går över flera bergshöjder med fin utsikt över hav och skärgård, och sträckan Söderby–Lumparsund över Bistorpberget, 77 meter över havet. Utsikten är fin över havsfjärden Lumparn och här finns stora stenåkrar som inlandsisen lämnat efter sig.

Läs mer

Lövö – fredskongress och ryska bakugnar

Byn Lövö var under det stora nordiska kriget en scen för ett viktigt stormaktsspel, en fredskongress mellan Sverige och Ryssland 1718–19. Stigen går på historisk mark förbi åkrar och ängar och genom björk- och tallskog. Längs stigen finns bl.a. rester av ryska bakugnar och ett fågeltorn.

Läs mer