Vad är mysigare än en god fika i gott sällskap? På Åland är fikakulturen stark och det finns ett brett utbud av charmiga caféer runtom hela Åland. På många av dem kan du avnjuta en lättare lunch som sallad, paj och soppa, och sedan en kopp gott kaffe med något sött till. 

Och oftast finns det gott om söta alternativ att välja mellan. Caféerna serverar lokala delikatesser, hembakt, tårtor, kakor, pajer och bullar. En åländsk specialitet är gräddmunk: en avlång syltmunk som skurits upp och fyllts med vispgrädde. Du har väl inte missat Ålandspannkakan? För den som önskar ett lite sundare mellanmål finns ofta fräscha smoothies och rawbollar i sortimentet hos många caféer.   

Njut av en god fika på hemtrevliga och personliga caféer runtom på Åland. Här har vi samlat tips på några av de mest populära ställen, men kom ihåg att det naturligtvis finns fler än dessa! Vissa av caféerna håller öppet endast sommartid.

Stickstugan

Inte långt från Mariehamn ute på Järsö ligger Stickstugan. Det är en perfekt utflyktsmål på cykelavstånd för dig som vill njuta av vacker havsutsikt på vägen. Väl ute vid caféet möts du av en idyllisk trädgård och en mysig kaffestuga. 

Café Viktor

I hjärtat av Mariehamn på Torggatan hittar du Viktors Café. Här bjuds på både lunch som bakverk. Allt är hembakt med omsorg för lokalproducerade och ekologiska råvaror. Missa inte Viktor Crafts & Design i anslutning till caféet där du hittar hantverks- och designprodukter från åländska kreatörer. 

Svarta Katten

I ett gammalt trähus med en härlig trädgård ligger café Svarta Katten. Här bjuds det på klassiska bakverk, men också LCHF, sockerfri och allergivänliga läckerheter finns i utbudet. Här används närproducerade och färska råvaror för att skapa en fantastisk smakupplevelse.

Iwa konditori & café

Iwa konditori & café i Mariehamns centrum är ett populärt lunch- och fikaställe med matiga sallader, soppor, pajer och pastarätter. På söta sidan hittar du små praliner, saftiga bakelser, trendiga rawbollar och klassiska gräddmunkar. Det finns alltid hälsosamma val, exempelvis plocktallriken för barn, rawfood och smoothies. 

Brobacka

Ifall du tar dig ut på äventyr ut från Mariehamn så kan Brobacka Café vara ett passligt stopp på vägen. Här hittar du gofika som är bakat och tillagat från grunden av åländska råvaror såsom ekologiskt mjöl från Överängs kvarn och mejeriprodukter från vårt lokala mejeri ÅCA.

Johannas hembakta

Johannas hembakta är ett litet, äkta stenugnsbageri och café i Stalldalen på mellersta Åland. Här bakas bröd, bullar, kakor och tårtor med äkta råvara och mycket känsla. Gott bröd och goda bakverk och en härlig doft av nybakt. 

Bagarstugan 

Ett av Mariehamns mysigaste caféer, Bagarstugan, ligger centralt i ett gammalt trähus från 1800-talet. Här kan du smaka på all världens läckerheter, allt från en lättare lunch till nybakade bakverk i all dess former. Sommartid finns en liten uteservering på den vackra bakgården.

 

Sida uppdaterad 1.9.2021


Relaterade artiklar

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland!

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland. Ge plats åt kreativitet och återhämtning och njut av lugnet, den vackra naturen och stillheten nära havet.

Läs mer

Sätt guldkant på tillvaron

Åker du gärna på semester i vuxet sällskap och unnar dig upplevelser av hög kvalitet? Upplev en lyxhelg på Åland med upplevelser och boende med unik karaktär.

Läs mer

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

9+1 badvänliga sandstränder

Läs mer

Ädla drycker skapade och hittade på Åland

Läs mer

Populära restauranger på Åland

Läs mer

Upptäck genuina Åland

Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

Läs mer

Ö-LUFFA I ÅLANDS SKÄRGÅRD

Läs mer