Det finns gott om avgångar och olika resealternativ dagligen både från Sverige och från Finland. Själva resan till Åland är en viktig del av hela reseupplevelsen – båtresan till Åland går genom den vackra skärgården och det finns mycket att göra under resan. Ät gott och njut av såväl underhållningen ombord som de vackra vyerna över den unika skärgården med tusentals öar och skär. 

Det är viktigt att boka din resa i god tid, speciellt under sommarmånaderna och om du reser med kryssningsfartyg eller skärgårdsfärjor och har bilen med dig.

 

FRÅN SVERIGE

Den kortaste båtresan till Åland går från Grisslehamn och Kapellskär. Hamnarna ligger ca 1 till 1,5 timmes bilresa norr om Stockholm och båtresan till Åland tar ca 2 timmar. Aktuella avgångstider och annan reseinformation hittar du på rederiernas egna hemsidor, se länkarna nedan. 

Du kan också flyga till Åland med Air Leap. Flygtiden från Arlanda är ca 30 minuter. Väl framme på Åland ligger flygplatsen fem minuter med bil från centrala Mariehamn. 

 

FRÅN FINLAND

Du kan åka färja med Viking Line, Tallink Silja eller Finnlines från Åbo eller Nådendal. Från Åboregionen kan du åka morgon eller kväll.

*Vanligtvis kan man åka färja till Åland även från Helsingfors. P.g.a. de rådande omständigheterna är färjetrafiken mellan Helsingfors, Mariehamn och Stockholm inställd för tillfället. Trafiken planeras att återupptas under våren 2021. Aktuell info om ruttens trafik finns att läsa på rederiernas hemsidor.

Du som reser från Finland kan också resa med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor som avgår från Osnäs i Gustavs eller Galtby i Korpo i Åbo skärgård. Ålandstrafikens färjelinjer binder samman Ålands sex skärgårdskommuner med fasta Åland och det finska fastlandet. Passa på att åka den vackra skärgårdsvägen för att stanna på och bekanta dig med flera olika öar i skärgården. Särskilt sommartid är det viktigt att vara ute i god tid och boka resan på förhand. Bil- och cykelplats på skärgårdsfärjorna bokar du hos Ålandstrafiken.

Att resa med flyg är det snabbaste resealternativet till Åland. Flygresan från Åbo tar 30 minuter och flygresan från Helsingfors-Vanda ca 1 timme. Väl framme på Åland ligger flygplatsen fem minuters bilväg från centrala Mariehamn. Från början av mars till mitten av maj flyger Finnair 6 dagar i veckan till Åland och det går smidigt att boka en helgresa från Helsingfors. I sommar går landningsbanan på Mariehamns flygplats igenom en omfattande renovering och flygtrafiken startar igen efter uppehållet i mitten av juli.

 

FRÅN ESTLAND

Som resande från Estland kan du resa med Tallink Silja från Tallinn, *Vanligtvis kan man åka färja till Åland även från Tallinn. P.g.a. de rådande omständigheterna är färjetrafiken mellan Åland och Tallinn inställd för tillfället.  Aktuell info om ruttens trafik finns att läsa på rederiernas hemsidor.

 

Researrangörerna på Åland hjälper dig att arrangera resan genom att skräddarsy ett paket där resa, boende och olika upplevelser ingår. Nedan hittar du länkar som tar dig direkt till de olika researrangörernas hemsidor.

 

Boka båtresa

Eckerö Linjen

Finnlines

Tallink Silja

Viking Line

 

Boka Skärgårdsvägen

Ålandstrafiken

Boka flyg

Finnair

Air Leap

 

TRYGG RESA

Passagerartrafiken har anpassat sina rutiner så att du ska vara säker och trygg ombord. Detta gäller både färjetrafiken som flygen. Visste du att Viking Line som första rederi i världen har verifierats av klassningssällskapet DNV GL i hantering av Covid-19 enligt metoden My Care?

Ta del av tips samt nya städrutiner och säkerhetsåtgärder som tagits i bruk till följd av Covid-19 hos:

 

 

Senast uppdaterad 25.11.2020