Det är viktigt att boka din resa i god tid, speciellt under sommarmånaderna om du reser med båt eller skärgårdsfärjor och har bilen med dig. Researrangörerna på Åland hjälper dig att arrangera resan genom att skräddarsy ett paket där resa, boende och olika upplevelser ingår. Researrangörerna bistår dig även med frågor kring tillgängligheten i färjeterminaler och ombord på fartygen.

 

Välj avgång och resesätt

Det finns gott om avgångar och olika resealternativ dagligen från Sverige och Finland. Båtresan genom skärgården med mat och musik kan bli en riktig upplevelse. 

Från Sverige
De kortaste båtresan till Åland går från Grisslehamn och Kapellskär. Hamnarna ligger ca en timmes bilresa norr om Stockholm och båtresan tar ca 2 timmar. Färjorna från Grisslehamn avgår i regel kl. 10 och 15 alla dagar och även kl. 20 på torsdagar–söndagar. Från Kapellskär finns dagligen två till tre avgångar beroende på veckodagen. Vänligen observera att klockslagen är riktgivande, exakta avgångstider hittar du på rederiernas egna hemsidor. Se länkarna nedan. 

 
Från Stockholm har du flera resealternativ till Åland. Viking Line och Tallink SIljas samtliga avgångar mot Finland stannar på Åland. Du kan också flyga till Åland med Air Leap på 30 minuter. Väl framme på Åland ligger flygplatsen fem minuter med bil från centrala Mariehamn. 

 

Från Finland
Du har flera alternativ, att ta Viking Line, Tallink Silja eller Finnlines färja från Åbo, Nådendal eller Helsingfors. Från Åboregionen kan du åka morgon eller kväll. Från Helsingfors reser du på kvällen. 
 
Du som reser från Finland kan också resa med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor som avgår från Osnäs eller Galtby, i Åboland. Ålandstrafikens färjelinjer binder samman Ålands sex skärgårdskommuner med fasta Åland och finska fastlandet. Passa på att ta den vackra skärgårdsvägen och stiga av på flera olika öar i skärgården. Särskilt sommartid är det viktigt att vara ute i god tid och boka resan på förhand. Bil- och cykelplats på skärgårdsfärjorna bokar du hos Ålandstrafiken på telefon +358 18 525 100 eller via deras webbokning.
 
Resan med flyg är det snabbaste resealternativet. Flygresan från Åbo tar 30 minuter och flygresan från Helsingfors/Vanda i Finland ca en timme beroende av om flyget mellanlandar i Åbo eller inte. Väl framme på Åland ligger flygplatsen fem minuter med bil från centrala Mariehamn. 
 
Nytt för sommaren 2020
I sommar kan man åka på en skärgårdskryssning från Helsingfors och tillbringa på Åland nästan en hel dag.
Viking Lines nya kryssning tar dig från Helsingfors till vackra Åland där du har 8 timmar tid att utforska öriket och den sympatiska sjöfartsstaden Mariehamn. Avgångar med M/S Gabriella tre dagar i veckan under perioden 1.7–9.8.2020. Läs mer och boka din plats.  
 
Tallink Silja arrangerar i juli En dag i Mariehamn -kryssningar och tar dig från Helsingfors till Mariehamn med M/S Baltic Queen. Avgångar varje fredag under perioden 1–24.7.2020, och väl framme har du nästan 9 timmar tid att du upptäcka Åland. Mer information och restips på Tallink Siljas hemsida på finska.    
 
På Ålandstrafikens skärgårdsfärjor kan man få en rabatt på 80 procent för vissa fordon på utvalda, förbetalda och förbokade avgångar som är markerade i turlistan med grönt. Det lägre biljettpriset, ”grön avgång”, gäller skärgårdstaxan som avser tur- och returresa till/från Ålands skärgård för MC, personbil, husbil och husvagnsekipage under perioden 15.6–30.9.2020. Läs mer om rabatterade biljettpriser och boka via Ålandstrafiken.
 
I sommar kommer Finnair att flyga två gånger om dagen mellan Finland och Åland från och med den 1 juli 2020. Flygen Helsingfors–Mariehamn är sk. triangelflyg, vilket innebär att det blir mellanlandning i Åbo på den ena etappen.
 
Från Estland
Som resande från Estland kan du resa med Tallink Silja från Tallinn.

 

Båtresor

Eckerö Linjen

Grisslehamn – Eckerö Berghamn


Finnlines

Kapellskär – Långnäs – Nådendal


Tallink Silja

Stockholm – Mariehamn – Helsingfors

Stockholm – Mariehamn/Långnäs – Åbo

Stockholm – Mariehamn – Tallinn


Viking Line

Kapellskär – Mariehamn

Stockholm – Mariehamn/Långnäs – Åbo

Stockholm – Mariehamn – Helsingfors


Ålandstrafiken

Skärgårdsfärjor Gustavs/Galtby – Åland samt mellan öarna på Åland

 

Flyg

Finnair
Helsingfors – (Åbo–) Mariehamn

 

Air Leap
Stockholm – Mariehamn
Åbo – Mariehamn