Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Oavsett om du hyr en mysig liten stuga på en skärgårdsö eller om du bokar ett lyxigt hotellrum mitt i Mariehamn ligger havet alltid inom räckhåll. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har många alternativ att välja bland.

Närmast naturen kommer du om du väljer att campa. Tänk dig att sitta vid strandkanten och se stjärnorna tändas på himlen, somna till syrsornas sång och vakna upp till vågskvalp och med solljuset silandes in genom tältduken. Det finns ett tiotal campingplatser runt om på Åland, gemensamt för dem alla är närheten till havet.

Gästhem med bageri

Vill du hellre sova i en bekväm säng finns det flera hållbarhetscertifierade logianläggningar. Bergbo stugor i Eckerö var en av de första som fick en så kallad Green Key-certifiering på Åland, ett bevis på att man hela tiden jobbar med hållbarhet och minskar sin miljöpåverkan. Här väljer man bland annat miljövänliga rengöringsmedel, tvättmedel och handtvålar, man sparar el och vatten och man källsorterar och komposterar.

– Det har hänt mycket de senaste åren. Förut fick man verkligen leta för att hitta miljömärkta rengöringsmedel och toapapper. Idag är utbudet stort, säger Annette Andersson som driver verksamheten tillsammans med maken Hans.

Anderssons frukostbuffé består av närproducerade och ekologiska råvaror och i gårdens eget bageri bakar man på åländskt ekologiskt stenmalet mjöl.

– Vi märker att gästerna blir allt mer intresserade av lokala produkter och då är det roligt att Åland har ett så fantastiskt sortiment att erbjuda, säger Annette Andersson.

Ö för möte och fest

På anläggningen Silverskär i Ålands norra skärgård vajar också Green Key-flaggan i topp. Här ordnas hållbara möten, konferenser och fester, och man ser naturen som ett trumfkort som måste tas om hand. Man tillagar åländska råvaror i köket, väljer lokalt trä och smide vid byggnation och inredning och man använder solel och slutna system så att inga flöden når det omgivande havet.

– Vi har jobbat på samma sätt i 30 år och miljötänket sitter i ryggraden på oss. Det som ändrat är att andra företag blivit mer medvetna och idag är det många som väljer oss just för att vi är hållbarhetscertifierade, säger Fia Karlsson på Silverskär.


Hon berättar att Silverskär jobbar hårt för att hitta ett fossilfritt bränsle till båten som tar gästerna till och från ön.

– Det gäller att hitta en lösning som inte inkräktar på sjösäkerheten, så fort vi gör det kommer vi gå in för den, säger Fia Karlsson.

Sov Svanenmärkt

Hållbarhetsarbetet pågår även bland de större hotellanläggningarna i Mariehamn och Park Alandia Hotell och Hotell Arkipelag är Green Key-certifierade. Ålandhotels anläggning Hotell Savoy och restaurangen Bistro Savoy har den nordiska Svanenmärkningen sedan 2012, och Hotell Pommern med restaurangen Kvarter 5 fick Svanenmärket våren 2019.

– Vi följer bland annat upp vår el- och vattenförbrukning, matsvinn, sopsortering och vi använder mycket åländska produkter i våra restauranger. I och med att vi är Svanenmärkta använder vi många produkter som är miljömärkta med Svanen i vår verksamhet, säger Ålandhotels kommersiella chef.


Han tillägger att många av Svanens kriterier följs även på Ålandhotels tredje anläggning, Hotell Adlon, även om det hotellet inte är certifierat.

– Alla måste ta de här frågorna seriöst och ta sitt ansvar. Det minsta vi kan göra är att ha en miljömärkning och följa tydliga regler..

Vaggas av vågorna

I gästhamnarna jobbar man också hårt för att dra sitt strå till stacken. I de flesta åländska gästhamnar kan du tömma tanken från båttoaletten, vilket är bra eftersom det sedan 2005 är förbjudet att släppa ut avloppsvatten i Östersjön.

 

 

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Åland är fullt av unika övernattningsmöjligheter

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt och bidra till ålänningarnas mål att minska öns koldioxidutsläpp med 60 procent till 2030.

Läs mer

Miljön är viktig för ålänningarna

När man bor mitt i havet måste man ta hand om det och hålla det rent. Ålänningarna är måna om sin natur och just nu pågår mycket arbete för att göra destinationen ännu mer hållbar och attraktiv.

Läs mer

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Läs mer

Var vill du bo på Åland?

Välj mellan att bo på hotell, hemtrevligt bed & breakfast, på en naturnära campingplats, i en enkel övernattningsstuga eller i en egen stuga vid stranden. För dig som besöker Åland med egen båt finns dessutom ett tjugotal gäst- och servicehamnar.

Läs mer

Bo på en ö

För den som vill lämna stressen bakom sig och få tid att bara umgås och ha roligt med nära och kära i ostörd och naturskön miljö.

Läs mer