Bo miljövänligt nära naturen
Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Oavsett om du hyr en mysig liten stuga på en skärgårdsö eller om du bokar ett lyxigt hotellrum mitt i Mariehamn ligger havet alltid inom räckhåll. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har många alternativ att välja bland.
Närmast naturen kommer du om du väljer att campa. Tänk dig att sitta vid strandkanten och se stjärnorna tändas på himlen, somna till syrsornas sång och vakna upp till vågskvalp och med solljuset silandes in genom tältduken. Det finns ett tiotal campingplatser runt om på Åland, gemensamt för dem alla är närheten till havet.
Gästhem med bageri
Vill du hellre sova i en bekväm säng finns det flera hållbarhetscertifierade logianläggningar. Bergbo stugor i Eckerö var en av de första som fick en så kallad Green Key-certifiering på Åland, ett bevis på att man hela tiden jobbar med hållbarhet och minskar sin miljöpåverkan. Här väljer man bland annat miljövänliga rengöringsmedel, tvättmedel och handtvålar, man sparar el och vatten och man källsorterar och komposterar.
– Det har hänt mycket de senaste åren. Förut fick man verkligen leta för att hitta miljömärkta rengöringsmedel och toapapper. Idag är utbudet stort, säger Annette Andersson som driver verksamheten tillsammans med maken Hans.
Anderssons frukostbuffé består av närproducerade och ekologiska råvaror och i gårdens eget bageri bakar man på åländskt ekologiskt stenmalet mjöl.
– Vi märker att gästerna blir allt mer intresserade av lokala produkter och då är det roligt att Åland har ett så fantastiskt sortiment att erbjuda, säger Annette Andersson.
Ö för möte och fest
På anläggningen Silverskär i Ålands norra skärgård vajar också Green Key-flaggan i topp. Här ordnas hållbara möten, konferenser och fester, och man ser naturen som ett trumfkort som måste tas om hand. Man tillagar åländska råvaror i köket, väljer lokalt trä och smide vid byggnation och inredning och man använder solel och slutna system så att inga flöden når det omgivande havet.
– Vi har jobbat på samma sätt i 30 år och miljötänket sitter i ryggraden på oss. Det som ändrat är att andra företag blivit mer medvetna och idag är det många som väljer oss just för att vi är hållbarhetscertifierade, säger Fia Karlsson på Silverskär.
Hon berättar att Silverskär jobbar hårt för att hitta ett fossilfritt bränsle till båten som tar gästerna till och från ön.
– Det gäller att hitta en lösning som inte inkräktar på sjösäkerheten, så fort vi gör det kommer vi gå in för den, säger Fia Karlsson.
Sov Svanenmärkt
Hållbarhetsarbetet pågår även bland de större hotellanläggningarna i Mariehamn och Park Alandia Hotell och Hotell Arkipelag är Green Key-certifierade. Ålandhotels anläggning Hotell Savoy och restaurangen Bistro Savoy har den nordiska Svanenmärkningen sedan 2012, och Hotell Pommern med restaurangen Kvarter 5 fick Svanenmärket våren 2019.
– Vi följer bland annat upp vår el- och vattenförbrukning, matsvinn, sopsortering och vi använder mycket åländska produkter i våra restauranger. I och med att vi är Svanenmärkta använder vi många produkter som är miljömärkta med Svanen i vår verksamhet, säger Ålandhotels kommersiella chef.
Han tillägger att många av Svanens kriterier följs även på Ålandhotels tredje anläggning, Hotell Adlon, även om det hotellet inte är certifierat.
– Alla måste ta de här frågorna seriöst och ta sitt ansvar. Det minsta vi kan göra är att ha en miljömärkning och följa tydliga regler..
Vaggas av vågorna
I gästhamnarna jobbar man också hårt för att dra sitt strå till stacken. I de flesta åländska gästhamnar kan du tömma tanken från båttoaletten, vilket är bra eftersom det sedan 2005 är förbjudet att släppa ut avloppsvatten i Östersjön. Till säsongen 2020 fick Åland sina fem första Blue Flag-certifierade gästhamnar. Blue Flag är en internationell hållbarhetscertifiering och planen är att ännu fler åländska hamnar kommer att certifieras till sommaren 2021.